Connect with us

Οικονομία

Φορολογία: Ποιους φόρους εξετάζει να μειώσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

Published

on

Σχέδιο για μείωση των φορολογικών συντελεστών μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής φαίνεται πως θα επεξεργαστεί εντός της τετραετίας η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί ισορροπία του κρατικού προϋπολογισμού.

Το σχέδιο αυτό αναμένεται να συμπεριλάβει, τη φορολογία στα ενοίκια και στα κέρδη  των επιχειρήσεων αλλά και τον ανώτατο συντελεστή των φυσικών προσώπων. Υπενθυμίζεται πως σήμερα τα εισοδήματα από μισθούς των φυσικών προσώπων, οι συντάξεις, η επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές από 9% (για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) έως και 44% (για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ), με ενδιάμεσους συντελεστές 22%, 28% και 36% που  επιβάλλονται κλιμακωτά για κάθε επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος (από 10.001 έως και 20.000, από 20.001 έως και 30.000 και από 30.001 έως και 40.000 ευρώ αντίστοιχα).

Στο τραπέζι ενδέχεται να πέσει και η διατήρηση των τεκμηρίων κατ’ εξαίρεση για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ποιες άλλες ενέργειες αναμένεται να κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να ασχοληθεί και με τα ψηφιακά εργαλεία που ετοιμάζει να θέσει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ, όπως :

1.Ψηφιακό πελατολόγιο για γιατρούς, δικηγόρους κτλ. Δηλαδή θα επανέλθουν τα πρόσθετα βιβλία που τηρούσαν μέχρι το 2012, αλλά αυτό θα γίνεται  ηλεκτρονικά.  Το πελατολόγιο  θα είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και θα συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα, ενώ σε δεύτερη φάση αυτό θα διασυνδεθεί με την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ  “MyDATA”.

2.Υποχρεωτική  έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων των επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αυτό εφαρμόζεται στην Ιταλία, ωστόσο στην χώρα μας υλοποιείται προαιρετικάΣημειώνεται πως και σε επίπεδο ΕΕ συστήνεται η χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, κυρίως στον ΦΠΑ.  Σύμφωνα δε με το νομοσχέδιο, τα κράτη – μέλη  της ΕΕ θα μπορούν από τον Ιανουάριο του 2024 να επιβάλουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση, ωστόσο από το 2028 αυτό θα γίνει υποχρεωτικό για όλες της χώρες της Ένωσης. 

3.Ψηφιακό δελτίο αποστολής προκειμένου να ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά). Με το μέτρο αυτό οι  ελεγκτές θα ενημερώνονται άμεσα για το  εάν έγινε η παράδοση προϊόντος , τα παραστατικά, αλλά και για το εάν οι  εργαζόμενοι θα είναι δηλωμένοι στο Πληροφοριακό Σύστημα  «Εργάνη». 

Αλλά την ίδια στιγμή  φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις στο νέο οικονομικό επιτελείο και για παρεμβάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων και τη φορολοταρία αλλά και τις εκπτώσεις που  δίνονται  από το φορολογητέο εισόδημα e-αποδείξεων από κλάδους με ροπή προς την φοροδιαφυγή.

enikonomia.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement