Connect with us

Ελλάδα

Μαλακώνουν κριτήρια, αυξάνονται εξαιρέσεις-Η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει πιο… εύπεπτο το νέο φορολογικό

Published

on

Σε διορθώσεις επί του σχεδίου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών με αντικειμενικά κριτήρια θα προβεί η κυβέρνηση, τόσο στο κείμενο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και κυρίως σε εκείνο που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι το σημερινό σύστημα φορολογίας για τους ελ. επαγγελματίες πρέπει να αλλάξει, καθώς τα στοιχεία δείχνουν μεγάλες φορολογικές ανισότητες.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ελεύθεροι επαγγελματίες καταβάλλουν το ένα τέταρτο του φόρου εισοδήματος που καταβάλλει η συγκεκριμένη ομάδα στα λοιπά κράτη – μέλη της ΕΕ και ο μέσος μισθωτός πληρώνει μεγαλύτερο φόρο ετησίως από το 85% των προσώπων που δηλώνουν εισοδήματα αμιγώς από το ελεύθερο επάγγελμα.

Κατόπιν των αντιδράσεων όμως και των σημερινών κινητοποιήσεων των αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι είναι και «εκλογική πελατεία» της Ν.Δ, αλλά και παράπλευρες αντιδράσεων μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και υπουργών που παίρνουν αποστάσεις, έχουν δρομολογηθεί ήδη αλλαγές.

Όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου, το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης θα ισχύσει μόνο για τους φορολογούμενους με ατομικές επιχειρήσεις, εμπόρους, βιοτέχνες, επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες και ελεύθερους επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τις επιχειρηματικές ή επαγγελματικές δραστηριότητές τους.

Όλες οι άλλες μορφές επιχειρήσεων, Ομόρρυθμες (ΟΕ), Ετερόρρυθμες Εταιρείες (ΕΕ), Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) και Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) θα εξακολουθούν να φορολογούνται με τη μέθοδο του λογιστικού προσδιορισμού, δηλαδή με αφαίρεση εξόδων από τα ακαθάριστά έσοδά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διορθώσεις που ετοιμάζει το υπουργείο θα εξαιρεθούν από το νέο σύστημα εργαζόμενοι με μπλοκάκια και αγρότες αλλά και, επιπλέον, εξαιρούνται
– μισθωτοί, που έχουν και μπλοκ παροχής υπηρεσιών,
-επιχειρήσεις που επλήγησαν από πυρκαγιές, πλημμύρες,
-επιχειρήσεις από άτομα άνω των 65 και ελ. επαγγελματίες άνω των 65 και
-αγρότες που πωλούν προϊόντα σε στεγασμένα καταστήματα, σε υπαίθριες λαϊκές αγορές και ως πλανόδιοι.
Ατομικές επιχειρήσεις
Όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που έχουν εμπορική δραστηριότητα (καφενεία, ψιλικά, περίπτερα, κομμωτήρια και κουρεία) θα φορολογηθούν με τεκμαρτό τρόπο για τη χρήση του 2023 και ανάλογα με τα έτη λειτουργίας, θα ισχύει και γι’ αυτούς ελάχιστο ποσό 10.920 ευρώ έως 14.196 ευρώ. Στην περίπτωση που έχουν εργαζομένους, τα ελάχιστα ποσά μπορούν να ανέβουν περαιτέρω, όπως επίσης και εάν ο τζίρος τους είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
Θα γλιτώσουν το τεκμαρτό όσοι είναι και μισθωτοί, δηλώνουν για παράδειγμα 10.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 8.000 ευρώ από το ελεύθερο επάγγελμα. Βέβαια, για όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και ελεύθερο επάγγελμα δεν γίνεται συμψηφισμός. Στην περίπτωση αυτήν, ο επαγγελματίας, εάν τα εισοδήματά του δεν ξεπερνούν τις 10.920 έως 14.196 ευρώ, θα φορολογηθεί με τεκμαρτό τρόπο.
Πως αμφισβητείται το τεκμήριο
Το τεκμήριο της ελάχιστης (τεκμαρτής) αμοιβής θα μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα, με βάση όμως πραγματικά στοιχεία (στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, και άλλες περιπτώσεις που ήδη προβλέπονται στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος) ή και για λόγους ανωτέρας βίας, όπως π.χ. αν λόγω τεχνικών έργων ή προβλημάτων η επιχείρηση δεν λειτουργούσε όπως άλλες χρονιές.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement