Connect with us

Πολιτική

Βουλή: Στις 11 η ορκωμοσία – Οι αριθμοί, οι ανατροπές και η ανανέωση

Published

on

Στις 11 το πρωί πραγματοποιείται στην Ολομέλεια της Βουλής η ορκωμοσία των 300 βουλευτών παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Την Τρίτη 4 Ιουλίου θα γίνει η εκλογή του προεδρείου. Η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα για την θέση του Προέδρου ενώ για την θέση του Α΄ αντιπροέδρου αναμένεται να προταθεί ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αντί του κ. Νικήτα Κακλαμάνη, στην θέση του Β΄ αντιπροέδρου τον κ. Γιώργο Γεωργαντά αντί του Χαράλαμπου Αθανασίου ενώ για την θέση του Γ΄ αντιπροέδρου θα επαναπροταθεί ο κ. Θανάσης Μπούρας. Για τις υπολοιπες θέσεις θα προταθούν: η κυρία Ολγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα δεν έχουν ανακοινώσει τους υποψηφίους.

Ανατροπές και ανανέωση

Πάντως, η πρόσφατη διπλή εκλογική αναμέτρηση επέφερε εκτεταμένη ανανέωση του κοινοβουλευτικού προσωπικού καθώς 100 βουλευτές είτε εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εκλογές του Ιουνίου είτε στην μάχη του Μαΐου. Πρόκειται για τα 30 μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων της Νίκης, των Σπαρτιατών και της Πλεύσης Ελευθερίας. Εκτός της Ζωής Κωνσταντοπούλου που έχει υπάρξει κατά το παρελθόν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Βουλής οι υπόλοιποι 29 εκλέγονται για πρώτη φορά. Μεταξύ άλλων εντοπίζονται οι ηθοποιοί Σπύρος Μπιμπίλας και Διαμαντής Καραναστάσης της Πλεύσης Ελευθερίας, η τραγουδίστρια Τζώρτζια Κεφαλά του ίδιου κόμματος, ο επικεφαλής της Νίκης Δημήτρης Νατσιός και ο πρώην «Μίστερ Κρήτη» με τους «Σπαρτιάτες» Μιχάλης Γαυγιωτάκης.

Νέοι βουλευτές, αν και έχουν κερδίσει θέση σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Μαϊου – Ιουνίου) θεωρούνται οι: Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Ειρήνη Αγαπηδάκη (ΝΔ), Ελενα Ακρίτα (ΣΥΡΙΖΑ), Σοφία Ζαχαράκη (ΝΔ), Δόμνα ΜιχαηλίδουΕυάγγελος Αποστολάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Ράνια Θρασκιά (ΣΥΡΙΖΑ), Σέβη Βολουδάκη (ΝΔ) κ.α.

Αντίστοιχα το 1/3 των βουλευτών της προηγούμενης περιόδου 2019 – 2023 δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Μεταξύ των 100 εντοπίζονται και ηχηρά ονόματα κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ που απώλεσε σχεδόν το 46% της κοινοβουλευτικής του δύναμης. Οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ανδρέας Ξανθός, Γιάννης Μουζάλας, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Δραγασάκης δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν όπως και οι «πασοκογενείς» Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστος Σπίρτζης, Γιάννης Ραγκούσης κ.α. Την ίδια στιγμή κατάφερε να εκλεγεί στην περιφέρεια Τρικάλων η σύντροφος του κ. Ραγκούση Μαρίνα Κοντοτόλη. «Ηχηρές» απώλειες είχε και η ΝΔ με τον Γιώργο Κουμουτσάκο και Γιώργο Αμυρά να μην ανανεώνουν την θητεία τους.

Η «περιστρεφόμενη πόρτα» του κοινοβουλίου ωστόσο επανέφερε μετά από αρκετά χρόνια στη Βουλή τουλάχιστον 12 υποψήφιους. Πρόκειται κυρίως για υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ ή προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ όπως οι Πάρις Κουκουλόπουλος που επανεξελέγη με το ΠΑΣΟΚ στην Κοζάνη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης που επανεξελέγη με την ΝΔ στην Δυτική Αθήνα και Συμεών Κεδίκογλου ο οποίος εξελέγη στην Εύβοια με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν αυτών, η νέα Βουλή των οκτώ κομμάτων θα έχει 68 γυναίκες βουλευτές. Οι 30 προέρχονται από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, 17 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 8 από το ΠΑΣΟΚ, 6 από το ΚΚΕ, 2 από την Ελληνική Λύση, 1 από την Νίκη, 4 από την Πλεύση Ελευθερίας ενώ οι Σπαρτιάτες δεν εξέλεξαν καμία γυναίκα βουλευτή. Η Βουλή της μιας ημέρας που σχηματίστηκε από την αναμέτρηση του Μαϊου είχε 75 γυναίκες βουλευτές ενώ η Βουλή που αναδείχθηκε από τις εκλογές του 2019 είχε 66 γυναίκες.

Η νέα Βουλή σε αριθμούς

  • – 8 κοινοβουλευτικές ομάδες
  • – 245 βουλευτές κατάφεραν να εκλεγούν και στις 2 αναμετρήσεις (Μαΐου – Ιουνίου)
  • – Από τους 55 βουλευτές της μιας ημέρας οι 28 δεν έχουν άλλη κοινοβουλευτική θητεία
  • – Ο Γιώργος Οικονόμου του ΠΑΣΟΚ έχει δύο και μόνο θητείες στα κοινοβούλια της μιας ημέρας (2012 και 2023)
  • – 100 νέοι βουλευτές σε σχέση με την Βουλή του 2019-23
  • – 68 γυναίκες βουλευτές: 30 ΝΔ, 17 ΣΥΡΙΖΑ, 8 ΠΑΣΟΚ, 6 ΚΚΕ, 2 Ελληνική Λύση, 1 Νίκη, 0 Σπαρτιάτες, 4 Πλεύση Ελευθερίας

Οι 28 βουλευτές της μιας ημέρας και το βραβείο της κοινοβουλευτικής ατυχίας

Η σύγκριση της νέας Βουλής με την προηγούμενη της μιας ημέρας δείχνει ότι 255 υποψήφιοι κατάφεραν να επανεκλεγούν. Από τα 55 πρώην μέλη του κοινοβουλίου τα 28 είχαν πετύχει την πρώτη εκλογή της πολιτικής τους θητείας τον Μάιο και καταγράφονται στην κοινοβουλευτική ιστορία ως «βουλευτές της μιας ημέρας». Πρόκειται για τους:

Μαρία Πολύζου (ΝΔ), Πόπη Τσαπανίδου (ΣΥΡΙΖΑ), Βάσω Κόλλια (ΝΔ), Κατερίνα Κατσανδρή (ΝΔ), Δημήτρης Βενιέρης (ΝΔ), Χαράλαμπος Παναγιωτίδης (Ελληνική Λύση), Γρηγόρης Θεοδωράκης (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Κυριακόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Λαϊνιώτης (Ελληνική Λύση), Θανάσης Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ), Δημητρης Διαμαντίδης (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Πέρρος (ΚΚΕ), Γιάννης Καλογερόπουλος (ΝΔ), Τάσος Γαϊτάνης (ΝΔ), Νίκη Αγιοστρατίδου (Ελληνική Λύση), Χρύσα Καραγιάννη (ΣΥΡΙΖΑ), Μενέλαος Μαλτέζος (ΣΥΡΙΖΑ), Βασίλης Αρμόνης (Ελληνική Λύση), Σωτήρης Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ), Τίνα Κουζιάκη (ΚΚΕ), Κατερίνα Ταγαρά (ΠΑΣΟΚ), Γιάννης Καρυπίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Παναγιώτης Αδαμόπουλος (ΠΑΣΟΚ), Νίκος Κουτουμάνος (ΚΚΕ), Ραχήλ Αλεξανδρίδου (ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Γκούνας (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνος Καρπουχτσής (ΣΥΡΙΖΑ), Αλέξανδρος Μαρινάκης (ΚΚΕ).

Στον υποψήφιο με το ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια Τρικάλων Γιώργο Οικονόμου απονέμεται το βραβείο της κοινοβουλευτικής ατυχίας καθώς έχει εκλεγεί συνολικά δύο φορές αλλά σε κοινοβούλια της μιας ημέρας (2012, 2023). Πρώτη φορά εξελέγη τον Μάιο του 2012 για να χάσει την έδρα στις εκλογές του Ιουνίου της ίδιας χρονιάς για να επαναληφθεί η ίδια ιστορία το 2023.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ροή ειδήσεων

Advertisement