Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

K. Σβόλης: ” Πρώτα η πόλη μας. Το θέλουμε και το μπορούμε”

Published

on

Η ομιλία του υποψηφίου Δημάρχου της Πάτρας Κώστα Σβόλη στη χθεσινή συγκέντρωση 200 και πλέον στελεχών-υποψηφίων της παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό» έχει ως εξής:

«Κυρίες και κύριοι,

Η 3η Ιουλίου 2023 σηματοδοτεί το τέλος και την αρχή δύο χρονικών περιόδων. Να κάνω μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν. Το 2019 ξεκίνησα την ενασχόλησή μου με τα κοινά όταν μου άνοιξε την πόρτα της πολιτικής μου διαδρομής ο Νίκος Παπαδημάτος, τον οποίον για μια ακόμη φορά θέλω να τον ευχαριστήσω. Τον Οκτώβριο του 2023 μετά την παραίτηση του Νίκου Παπαδημάτου εκλέχθηκα ομόφωνα επικεφαλής της δημοτική παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» από τους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής μας και τους οποίους επίσης για μια ακόμη φορά ευχαριστώ.

Όταν ανέλαβα επικεφαλής δήλωσα, αρχές Νοεμβρίου 2022, ότι επιθυμώ η παράταξή μας να δώσει το παρών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Μίλησα για χρίσμα από την τοπική κοινωνία. Το ίδιο ακριβώς είχε πει και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας όταν επισκέφθηκε την πόλη μας λίγες ημέρες αργότερα. Με μια διαδικασία bottom up ζητήσαμε τη στήριξη των πολιτών. Βρεθήκαμε στις γειτονιές της Πάτρας, στις κοινότητες, συναντηθήκαμε με φορείς, συλλόγους και σωματεία. Συζητήσαμε με τους πολίτες και μέσα από μια αμφίδρομη διαδικασία μας ενημέρωσαν για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και παράλληλα τους γνωστοποιήσαμε τις σκέψεις μας και το όραμά μας για την πόλη μας. Παράλληλα συνεχίσαμε τις θεσμικές μας παρεμβάσεις, με καλόπιστη κριτική στη σημερινή Δημοτική Αρχή και με κατάθεση προτάσεων επ΄ ωφελεία των πολιτών.

Ταυτόχρονα σεβαστήκαμε την άποψη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που είχε στοχοπροσήλωση στις εθνικές εκλογές και δεν έθετε θέμα αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αυτό λοιπόν το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι και σήμερα, αποδείχτηκε ότι τελικά η κοινωνία μας αποδέχεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και δεν το λέω επειδή όπου και αν πήγαμε διαπιστώσαμε θετική εικόνα από τους πολίτες προς εμάς. Δεν το λέω επειδή μας αποδέχονται πολίτες που ανήκουν σε άλλους ιδεολογικούς χώρους. Δεν το λέω επειδή μας εκτιμούν ακόμη και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Το λέω επειδή έχουμε ήδη συγκεντρώσει περισσότερους από 220 υποψηφίους. Το λέω επειδή στο ψηφοδέλτιό μας υπάρχουν υποψήφιοι που ανήκουν και στο ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε άλλα κόμματα. Το λέω επειδή δεν έχει βρεθεί ούτε ένας να μας προσάψει κάτι το αρνητικό.

Κυρίες και κύριοι αφού πετύχαμε τον στόχο μας, σήμερα σας ζήτησα να είστε εδώ για να ανακοινώσω και επίσημα την κάθοδο της παράταξής μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Να δηλώσω επίσημα την υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του Δημάρχου Πατρέων.

Με γνωστή πολιτική ιδεολογία αλλά και με άνοιγμα σε όλες τις ιδεολογικά διαφοροποιημένες παρατάξεις, με μετριοπάθεια, με συναίνεση, με διάθεση προσφοράς, με καθαρή και νέα άφθαρτη πολιτική σκέψη και κυρίως με ήθος και εντιμότητα, ζητώ από τους πατρινούς πολίτες να μας στηρίξουν στην προσπάθεια μας να αλλάξουμε την πόλη μας. Ζητώ μας μας δώσουν τη δυνατότητα να διοικήσουμε την πόλη μας, να είμαστε η δημοτική αρχή όλων των πατρινών σε αντιδιαστολή με τη σημερινή δημοτική αρχή που διοικεί αποκλειστικά με την ιδεολογία του 8% σήμερα και 6,6 τότε και δεν σέβεται τους άλλους πολίτες που την ψήφισαν και δεν ασπάζονται τη μαρξιστική ιδεολογία.

Στόχος μας να μεταμορφώσουμε την πόλη μας και να αναβαθμίσουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη καθημερινότητά μας. Θέλουμε μια πόλη καθαρή, με καθαρούς δρόμους, πλατείες και συντριβάνια, με βελτίωση του κυκλοφοριακού και της οδοποιίας, με λύσεις στο πρόβλημα της αποχέτευσης και των απορριμμάτων, με χώρους αθλοπαιδιών, με δημοτική αστυνομία, με ανάπλαση του παραλιακού μετώπου αλλά και του Ρηγανόκαμπου που θα ζητήσουμε να μας παραχωρηθεί, με βελτίωση των υποδομών, με συνέργεια με το Πανεπιστήμιο, με τουριστική ανάπτυξη σε κάθε μορφή τουρισμού θεσπίζοντας Αντιδημαρχία Τουρισμού, με τη έλευση του τρένου, με την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Πάτρα Πύργος, με την ανάπτυξη του επιχειρείν, με την ενεργειακή μας αυτονομία, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με την καινοτομία, με την επίσπευση των έργων που λιμνάζουν, στοχεύοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Θέλουμε να ζούμε σε μία ασφαλή πόλη χωρίς τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο. Εμείς επιδιώκουμε πόλη φιλική και ασφαλή για τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα στοχεύουμε και στην κοινωνική συνοχή με ανθρωποκεντρική πολιτική. Η άμβλυνση των κοινωνικών αδικιών είναι χρέος για τη διοίκηση είτε κεντρική είτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά απαιτείται πρώτα από όλα να το επιθυμείς. Η σημερινή δημοτική αρχή χρειάζεται την κοινωνική ανέχεια και τη μιζέρια για να υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να ονειρεύεται κοινωνικές επαναστάσεις. Εμείς δεν θέλουμε κοινωνική επανάσταση. Θέλουμε κοινωνική ηρεμία, γαλήνη και ευημερία.

Εργαλεία για να τα πραγματοποιήσουμε όλα αυτά είναι πρώτα από όλα η αγαστή συνεργασία με το κεντρικό κράτος με το οποίο θα είμαστε καλοί συνομιλητές. Καλός συνομιλητής δεν είναι ο υπάκουος συνομιλητής αλλά αυτός που διεκδικεί προς όφελος της πόλης του. Θα απορροφήσουμε περισσότερα κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Θα προσελκύσουμε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και θα συμπράξουμε με τον ιδιωτικό τομέα. Η σημερινή Δημοτική Αρχή υστερεί σε όλα αυτά. Να σκεφτούμε ότι το 2022 από 25.500.000 περίπου ευρώ από το εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων απορροφήσαμε περίπου 1.000.000 ευρώ.

Κυρίες και κύριοι το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα μου το γνωρίζετε όλοι σας. Είμαι κεντροδεξιός, είμαι κοινωνικός φιλελεύθερος. Πιστεύω στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στην ελεύθερη αγορά και στο κοινωνικό κράτος. Πιστεύω στις μεταρρυθμίσεις αλλά και στις παραδόσεις μας. Δεν είμαι πολιτικός τυχοδιώκτης ούτε επιζητώ το ίδιον όφελος. Θα ήμουν εδώ ανεξάρτητα από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Η δημοτική μας παράταξη ήταν και είναι ο εκφραστής της Νέας Δημοκρατίας στον Δήμο Πατρέων. Η παράταξή μας στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία το 2019 και ως ζώσα παράταξη έχει αναπτύξει έντονη κινητικότητα. Επομένως έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η μεγάλη ευκαιρία να αποκτήσει η Πάτρα φιλελεύθερο Δήμαρχο για πρώτη φορά με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας στεγανοποιεί από τους άλλους ιδεολογικούς χώρους. Επιζητούμε να συνεργαστούμε με πολίτες που διαθέτουν ήθος και κοινή λογική, ανεξάρτητα από τα πολιτικά τους πιστεύω. Ο κομματισμός στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού δεν έχει χώρο. Τα προβλήματα δεν έχουν κομματικό χρωματισμό και είναι κοινά για όλους. Προσκαλώ στην παράταξή μας κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, που έχει διάθεση προσφοράς, που έχει ήθος, που διαθέτει κοινή λογική, που δεν έχει ιδεοληψία και κομματικές παρωπίδες, να μας στηρίξει και να συνεργαστεί μαζί μας.

Σήμερα 3 Ιουλίου 2023 έληξε η πρώτη περίοδος της αποδοχής και ξεκινά η δεύτερη περίοδος μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2023 που θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές εκλογές. Σήμερα 3 Ιουλίου ανακοινώνω επίσημα τη υποψηφιότητα για το αξίωμα του Δημάρχου, σήμερα 3 Ιουλίου ζητώ την στήριξη από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και σήμερα 3 Ιουλίου προσκαλώ όλους τους πολίτες να ενεργοποιηθούν μαζί μας.

Ζητώ από τον καθένα να μας ενισχύσει, να κινητοποιηθεί με γνώμονα το συμφέρον του τόπου του και να ορίσει ο ίδιος τη μοίρα του και των παιδιών του.

Θα είμαστε η επόμενη δημοτική αρχή και θα το πράξουμε ενωμένοι γιατί το σύνθημά μας είναι: Πρώτα η πόλη μας. Το θέλουμε και το μπορούμε. Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία».

Ροή ειδήσεων

Advertisement