Connect with us

Ελλάδα

Προκλητικές δηλώσεις Τσελίκ: Επαναφέρει την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών και τη «τουρκική μειονότητα»

Published

on

Το τελευταίο καιρό μπορεί να επικρατεί ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ειδικά μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο ο Ομέρ Τσελίκ προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις.

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, είπε ότι ο εκπρόσωπος του κυβερνόντος κόμματος έδωσε συνέντευξη σε τουρκική εφημερίδα και είπε πως «οι κυβερνήσεις συνευρίσκονται. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα με την Ελλάδα χωρίς εντάσεις. Όταν στρατιωτικοποιείς τα νησιά, δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις. Το θέμα της στρατιωτικοποιήσης των νησιών δημιουργεί μια πολύ μεγάλη ένταση που κλειδώνει και άλλα θέματα. Μπορεί να υπάρχει κάποια διαφορά για μια περιοχή, να γίνει αυτό ή το άλλο».

«Συζητάμε συνεχώς για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της “τουρκικής μειονότητας” στη “Δυτική Θράκη” και τον σεβασμό των δικαίων τους. Υπάρχει η βούληση να κρατηθούν τα θέματα σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Αν όμως εντάξετε στο θέμα τα όπλα ή φτιάξετε μια βάση στην Αλεξανδρούπολη που είναι κάτω από τη μύτη μας, αν συνεχίσετε να τρυπάτε τα φουσκωτά στη Μεσόγειο για να σκοτώνετε ανθρώπους ή αν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, τότε θα συμβεί κάτι άλλο», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Επίσης, σημείωσε ότι «ο πρόεδρός μας λέει “ας το λύσουμε αυτό στο τραπέζι”. Ο Μητσοτάκης λέει “μην δώσετε όπλα στην Τουρκία” στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και η Πελόζι δίχως καμία λογική σηκώθηκε όρθια να χειροκροτήσει. Τότε εσείς δεν βοηθάτε το Αιγαίο να γίνει λίμνη ειρήνης. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν στο τραπέζι».

«Η ελληνική διπλωματία καυχιέται ότι “μετατρέψαμε τα θέματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε θέματα Τουρκίας-ΕΕ”. Τότε προκύπτει μια περίπλοκη εξίσωση. Τότε φτάνουμε σε περίπλοκο σημείο που θέτεις τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Αρκεί να λες στην τουρκική διπλωματία και στους διπλωμάτες μας να “παράγουν λύσεις” Έχουμε τους πιο έμπειρους διπλωμάτες στον κόσμο. Όποιος κάθεται στο τραπέζι πρέπει να κάτσει με στόχο την ειρήνη. Εμείς όλο μιλάμε για kazan kazan (σ.σ. win-win)», είπε μεταξύ άλλων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement