Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κρατά κλειστά τα χαρτιά της-Ζητήματα Δημάρχων της Δυτικής Ελλάδας εν… αναμονή των επαφών με τη Νίκη Κεραμέως

Published

on

Η Περιφερειακή Ένωση Δημάρχων Δυτικής Ελλάδος τελούσε εν αναμονή των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης και δη της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως. Η νέα Υπουργός περιορίσθηκε να μιλήσει, στα πλαίσια των Προγραμματικών, σχετικά με τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου εποπτείας των ΟΤΑ, παράλληλα με την επέκταση της αξιολόγησης στο δημόσιο.

Οι εξαγγελίες που έγιναν στα πλαίσια των Προγραμματικών αξιολογούνται από τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς ως σχέδια που θα ακολουθήσουν τις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές. Προς το παρόν, στην πορεία προς τις αυτοδιοικητικές κάλπες, οι δήμαρχοι περιοχής φαίνεται να επιθυμούν να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί και εκπλήξεις…
Αδέσποτα και ΚΕΠ
Στα ειδικότερα ζητήματα, ο δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος Θανάσης Παπαδόπουλος έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία του στην απόφαση να επωμιστούν οι δήμοι την ευθύνη για τα αδέσποτα, με τη νέα Υπουργό να ξεκαθαρίζει την Πέμπτη στη Βουλή ότι θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση προς τους Ο.Τ.Α. για τα αδέσποτα.
Ένα δεύτερο ζήτημα που έχει ανοίξει είναι το θέμα των Κ.Ε.Π. τα οποία θέλει να αναβαθμίσει η κυβέρνηση, εντάσσοντάς τα στην «ομπρέλα» του Ψηφιακού Κράτους. Οι δήμοι θεωρούν τα Κ.Ε.Π. σημαντικό μοχλό για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στον πολίτη και θα αγωνιστούν για να παραμείνουν στην πλήρη εποπτεία τους.
Καθαριότητα – ενεργειακό
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Καλαβρύτων και πρόεδρο της Π.Ε.Δ., είναι ήδη σε γνώση της κυβέρνησης από τις αρχές του έτους η αδυναμία ανταπόκρισης των Δήμων και ΔΕΥΑ στο ενεργειακό κόστος και το αίτημα προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση στο χωροταξικό ζήτημα, με ενίσχυση και στήριξη των Υπηρεσιών Δόμησης των δήμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσωπικού αλλά και πόρων.
Τι θέμα της καθαριότητας είναι επίσης αυτό που απασχολεί τους δήμους της Δυτικής Ελλάδας οι οποίοι ζητούν χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού ή απαλλαγή από το τέλους ταφής των αποβλήτων. Ζητούν επίσης να ανοίξουν και πάλι τα Κοινωφελή Προγράμματα.
Η κάλυψη του υψηλού ενεργειακού κόστους για τις ΔΕΥΑ για ύδρευση και άρδευση μπαίνει ταυτόχρονα με το θέμα με τις Ενεργειακές Κοινότητες των Δήμων για τις οποίες πάντως ο νέος Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης δεσμεύθηκε ότι θα επισπευσθούν.
Προσλήψεις – μελέτες
Στα ζητήματα που αναμένεται να τεθούν το επόμενο διάστημα, αν και επηρεάζονται και αυτά από τις επικείμενες αυτοδιοικητικές κάλπες, είναι η τεχνική βοήθεια στους δήμους για την απορρόφηση κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας, η κάλυψη με εξειδικευμένο προσωπικό είναι άκρως απαραίτητη προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες με βάση το αναπτυξιακό πρόγραμμα για κάθε δήμο, ενόψει του ΕΣΠΑ του νέου προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και κάθε άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος. «Οι μικροί Δήμοι δηλώνουν αδυναμία ανταπόκρισης για την απορρόφηση αναπτυξιακών προγραμμάτων με ότι σημαίνει αυτό» σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο.

Ροή ειδήσεων

Advertisement