Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Γολγοθάς» οι δηλώσεις-Παράταση έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ζητούν οι λογιστές της Αχαΐας – 

Αντικειμενικές δυσκολίες -καθυστερήσεις στις βεβαιώσεις εργοδοτών- επικαλούνται Οικονομολόγοι

Published

on

Να παραταθεί η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Σεπτεμβρίου ζητούν τα μέλη του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΕΛΦΕΕ) Ν. Αχαΐας στη συνέχεια σχετικών παρεμβάσεων που έγιναν και κεντρικά.

Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη, τον διοικητή ΑΑΔΕ Γεώργιο Πιτσιλή, την οποία και κοινοποίησε στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) Βασίλειο Καμπάνη και τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος Γεώργιο Παππά, υπάρχει το αίτημα να παραταθούν οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων έως 30 Σεπτεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή της η Προοδευτική Δημοκρατική Συνεργασία Οικονομολόγων (ΠΔΣΟ) σχολιάζει καυστικά ότι «για μία ακόμη χρονιά ο πανταχόθεν βαλλόμενος κλάδος των λογιστών φοροτεχνών βιώνει ξανά το δικό του “Γολγοθά”» τονίζοντας ότι υπάρχει «αντικειμενική αδυναμία έγκαιρης ολοκλήρωσης της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων». Ο νέος υπουργός οικονομικών αρνείται να αποδεχθεί ότι σε δέκα ημέρες δεν είναι δυνατό να υποβληθούν 1,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων και πάνω από 500.000 δηλώσεις οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3)».

Όπως επισημαίνει, υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για την παράταση, το γεγονός ότι

-η έναρξη της εφαρμογής υποβολής των δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα καθυστέρησε κατά 2,5 ολόκληρους μήνες (είναι διαθέσιμη στις 17/05/2023),

-ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε τα clow back τον Ιούλιο,

-φορείς του ευρύτερου δημοσίου, μέχρι και μια εβδομάδα πριν, διόρθωναν βεβαιώσεις αποδοχών εργαζομένων,

-καθυστέρησε η λειτουργική ολοκλήρωση του εντύπου Ε3 και

-πολλοί αγρότες δεν έχουν χαρακτηριστεί (κύριο επάγγελμα αγρότες) όπως θα έπρεπε.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία τονίζει στον υπουργό Οικονομικών κ. Χατζηδάκη ότι «η εικόνα της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, υπολείπεται περίπου το 30%, στοιχειοθετεί ότι είναι αδύνατο να ολοκληρωθεί η φετινή διαδικασία υποβολής έως τις 31 Ιουλίου 2023.

Στην επιστολή της η ΕΛΦΕΕ Αχαΐας επισημαίνει ακόμη: «Όπως η ΠΟΦΕΕ και πολλοί ακόμα σύλλογοι ανά την Ελλάδα, έτσι και εμείς αιτούμαστε το αυτονόητο για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες μας σωστά και να μην υπάρξουν πρόστιμα τα οποία θα επιβαρύνουν πολίτες, επιχειρήσεις, ίσως και λογιστές. Είμαστε πρόθυμοι στο να δημιουργηθεί ένα γενικό πλαίσιο με την επίλυση των όποιων προβλημάτων (τεχνικά ζητήματα, καθυστερήσεις στην ορθή υποβολή δηλώσεων) ώστε να μη χρειάζεται κάθε χρόνο να γινόμαστε επαίτες για λίγες μέρες παράταση για να καταφέρουμε το αυτονόητο».

Δ. Μπόκαρης: «Ζητάμε ανθρώπινη αντιμετώπιση»

Ο γενικός γραμματέας της ΕΛΦΕΕ Ν. Αχαΐας Δημήτρης Μπόκαρης επισημαίνει στη «Γ» πως ο φόρτος εργασίας που έχουν επωμιστεί είναι τεράστιος και πως οι λογιστές ζητούν ανθρώπινη αντιμετώπιση, σεβασμό και αναγνώριση του έργου τους από την πολιτεία.

«Ο Ιούλιος είναι ένας μήνας, με πολλές υποχρεώσεις, με καθημερινές καταληκτικές ημερομηνίες, με φορολογούμενους που δεν έχουν προσέλθει ακόμα στα φοροτεχνικά γραφεία για την υποβολή των δηλώσεών τους. Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι για τους επαγγελματίες το γεγονός ότι φέτος ουσιαστικά για πρώτη φορά πρέπει να υπάρξει συμφωνία των βιβλίων με την εφαρμογή My Data για την ορθή μεταφορά των δεδομένων στις φορολογικές δηλώσεις ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος των προστίμων. Είναι κρίμα να υποβληθούν εκπρόθεσμα οι δηλώσεις» δηλώνει στη «Γ».

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement