Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Στην Ηλεία προληπτικά η ομάδα «Ίκαρος» και Μαλτέζοι πυροσβέστες

Published

on

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, βρίσκεται ο μηχανισμός της πολιτικής προστασίας, στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας μετά την πρόβλεψη της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, (κατηγορία 4).

Σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια Ηλείας, στην περιφερειακή ενότητα θα βρίσκονται προληπτικά η ομάδα «Ίκαρος», ομάδα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και πεζοπόρο τμήμα σε αναμονή στην πυροσβεστική υπηρεσία Λεχαινών, αλλά και η ομάδα των Μαλτέζων πυροσβεστών στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Αρχαίας Ολυμπίας, στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης πυροσβεστών.

Επιπρόσθετα, από σήμερα, αλλά και για τις επόμενες ημέρες, θα υπάρχουν, σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια, αυξημένες περιπολίες σε 24ωρη βάση – με ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα – από το πυροσβεστικό σώμα, την αστυνομία, τον στρατό, την πολεμική αεροπορία, τα τμήματα πολιτικής προστασίας των δήμων και τα δασαρχεία.

Στο μεταξύ, με εννέα μετεωρολογικές κάμερες σε καίρια σημεία σε όλη την περιφερειακή ενότητα της Ηλείας, ενισχύεται ο τομέας της πρόληψης του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, όχι μόνο για περιπτώσεις πυρκαγιάς, αλλά συνολικά για την παρακολούθηση των καιρικών φαινομένων σε πραγματικό χρόνο.

Με το συγκεκριμένο δίκτυο καμερών έχουν συνδεθεί η διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηλείας και το τμήμα πολιτικής προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ηλείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια, «η δυνατότητα αυτή, παρέχεται όχι μόνο στα επιχειρησιακά κέντρα μέσω σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και απομακρυσμένα, από το πεδίο, με τη χρήση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.

Σε δηλώσεις που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι «οι δράσεις πρόληψης της περιφέρειας δεν σταματούν σε καθαρισμούς δημόσιων χώρων, οδικών δικτύων και υποδομών, αλλά αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που αυτές μας παρέχουν», προσθέτοντας: «Το δίκτυο καμερών που έχουμε εγκαταστήσει – και θα ενισχυθεί με την προσθήκη νέων και σε άλλα σημεία – αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, τόσο τον τομέα της πρόληψης όσο και της καταστολής μιας πυρκαγιάς. Έρχεται δε σε συνέχεια της εγκατάστασης του πρωτοποριακού συστήματος ιχνηλάτησης των ιδιωτικών οχημάτων και μηχανημάτων έργων που συνδράμουν το έργο της πυροσβεστικής σε περιπτώσεις ανάγκης. Η αξία και χρησιμότητα του είναι διπλή, αφού πέραν της αντιπυρικής περιόδου, θα δίνει πολύτιμα μετεωρολογικά δεδομένα και κατά την διάρκεια του χειμώνα, για την παρακολούθηση και των καιρικών φαινομένων».

Σύμφωνα με την αντιπεριφέρεια, η επιλογή των σημείων για την εγκατάσταση των καμερών σε μεγάλα υψόμετρα, έγινε σε συνεργασία με τη διοίκηση πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηλείας, προκειμένου να ‘καλυφθούν΄ μεγάλες γεωγραφικές περιοχές, ενώ η εγκατάστασή τους έγινε με τη συνεργασία δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και οργανισμών.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την αντιπεριφέρεια, η εικόνα που παρέχεται από τις κάμερες – χωρίς καταγραφή δεδομένων και προσώπων – με υψηλή ανάλυση και μεγάλη ευκρίνεια, δίνει τη δυνατότητα στις αρμόδιες αρχές, αφενός να εντοπίσουν πιθανή πυρκαγιά και αφετέρου να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξή της ή και οποιουδήποτε άλλου καιρικού φαινομένου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement