Connect with us

Ελλάδα

Πάνω από 1.300 φωτιές τον Ιούλιο – Οργανωμένο σχέδιο βλέπουν οι δήμαρχοι σε Ρόδο, Κέρκυρα και Μαγνησία

Published

on

Στο «στόχαστρο» κυκλωμάτων εμπρηστών βρίσκεται η χώρα μας, με τους επίσημους αριθμούς να αποκαλύπτουν την ωμή και συνάμα τραγική αλήθεια. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε από το βήμα της Βουλής για «πόλεμο με τις φλόγες». Και αυτό γιατί, όπως αποκαλύπτει η Realnews, μόνο τον Ιούλιο εκδηλώθηκαν πάνω από 1.300 φωτιές, προκαλώντας «σοκ και δέος» σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και πρόσφατα στη Μαγνησία και βυθίζοντας στο πένθος το πανελλήνιο με τον χαμό ανθρώπινων ζωών.

Των Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, Γ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ, Δ. ΠΑΝΑΝΟΥ, Θ. ΠΑΝΟΥ, Α. ΣΚΑΛΑΙΟΥ – Πηγή: Realnews

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού αλλά και το κλιμάκιο της ΕΥΠ που βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές έχουν συγκεντρώσει ισχυρά δεδομένα και αποκαλυπτικές μαρτυρίες για τη δράση των εμπρηστών που κήρυξαν τις τελευταίες ημέρες τον ιδιότυπο αυτόν πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, αναφέρει ότι από τις 13 Ιουλίου έως τις 26 Ιουλίου εκδηλώθηκαν 500 πυρκαγιές, ενώ συνολικά τον Ιούλιο (μέχρι και το μεσημέρι της 27ης του μήνα) περισσότερες από 1.300. «Το τετραήμερο 17-20 Ιουλίου σημειώθηκαν οι περισσότερες φωτιές. Εν μέσω καύσωνα. Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουλίου 81 φωτιές, στις 18 Ιουλίου 82 φωτιές, 70 στις 19 Ιουλίου και 65 στις 20 Ιουλίου», σημειώνει, τονίζοντας ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά 105 συλλήψεις για εμπρησμό.

Ευτυχώς, λίγες ήταν οι φωτιές, περίπου οκτώ, που προκάλεσαν μεγάλο πρόβλημα. Από αυτές προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές στον δασικό πλούτο της χώρας, σε σπίτια και επιχειρήσεις, με αποκορύφωμα τα όσα συνέβησαν στη Νέα Αγχίαλο, ενώ όλες κινητοποίησαν τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, που έδωσαν μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι οι φωτιές στη συντριπτική πλειονότητά τους οφείλονται σε ανθρώπινο χέρι, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για εμπρησμούς και εξαίροντας την αυτοθυσία και τον ηρωισμό όλων όσοι συμμετέχουν στην πυρόσβεση, ιδιαίτερα των δύο πιλότων που χάθηκαν στην Κάρυστο. «Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε χάρτη σε κατάσταση συναγερμού για τόσες πολλές ημέρες στη σειρά, σε τόσες πολλές περιφέρειες», προσέθεσε ο Β. Κικίλιας. Ρόδος

Οι πύρινες φλόγες έπληξαν τις «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού με χιλιάδες παραθεριστές από ολόκληρο τον κόσμο, όπως τη Ρόδο και την Κέρκυρα, ενώ μάχη δόθηκε και στην Κάρυστο.

«Θέλουν νεκρούς τουρίστες, να διασύρουν το νησί μας και να μας καταστρέψουν. Σώστε τον κόσμο…», ήταν τα λόγια του δημάρχου της Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη, αντικρίζοντας τη φυγή 19.000 ατόμων, κυρίως τουριστών, που ευτυχώς εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη εκκένωση που έγινε ποτέ στη χώρα, ενώ τα μηνύματα από το 112 στα χωριά διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Στη Ρόδο, η φωτιά που ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου προκάλεσε ολοκαύτωμα σε περισσότερα από 110.000 στρέμματα παρθένου δάσους και περιοχών Natura, ενώ υπήρχαν στιγμές που τα μέτωπα της πυρκαγιάς έφταναν τα 12, με το προσωπικό των μέσων πυρόσβεσης και τους χιλιάδες εθελοντές να έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Το Γεννάδι, το Βάτι, τα χωριά Λαχανιά και Μαλώνα, Μάσαρη, το Ασκληπιείο και τόσα άλλα χωριά γνώρισαν τον όλεθρο και την καταστροφή, ενώ στο Κιοτάρι η φωτιά έσβησε στη θάλασσα, αφήνοντας πίσω της χαλάσματα που ακόμη καπνίζουν, ενώ ξενοδοχεία, σπίτια και beach bars έγιναν στάχτη.

«Μας πνίγει ο καπνός. Οι φλόγες είναι τεράστιες, διώξτε τον κόσμο, θα καούν ζωντανοί… Φεύγουμε, φεύγουμε… Θα τρελαθούμε, η φωτιά κάνει κύκλους. Είναι εφιάλτης χωρίς τέλος. Ο Θεός να βάλει το χέρι του», ήταν οι εκκλήσεις και οι φωνές που ακούγονταν από τους ασυρμάτους της Πυροσβεστικής και των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ.

Αποδείξεις

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στην αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικήτας Βενιός, «η φωτιά εκδηλώθηκε σε πυκνό δάσος, όπου υπήρχαν πολλά και ξερά φύλλα στο υπόστρωμά του, με αποτέλεσμα γρήγορα να πάρει τεράστιες διαστάσεις».

«Αυτό που ζούμε είναι μια τραγωδία, μια φοβερή δοκιμασία, μια πρωτοφανής καταστροφή για το νησί μας. Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν οι εμπρησμοί είναι τεράστιο. Ζούσαμε με τον εφιάλτη μήπως έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών», δηλώνει στην «R» ο δήμαρχος της Ρόδου Αντ. Καμπουράκης, που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μήνυση κατ’ αγνώστων για εμπρησμό από πρόθεση των δασών του νησιού. Παράλληλα, και από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου ζητήθηκε η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν τη μεγάλη πυρκαγιά στο νησί, αλλά και το γιατί έκαιγε επί τόσες ημέρες.

«Μας χτύπησαν, αλλά δεν μας λύγισαν. Θα ξαναφτιάξουμε τη Ρόδο μας. Δεν μιλάμε πλέον για στοιχεία, έχουμε να κάνουμε με αποδείξεις, υπάρχουν μαρτυρίες πολλών ανθρώπων που μιλούν για εμπρησμούς. Εχουμε χτυπηθεί. Μαρτυρίες μιλούν για συγκεκριμένες ώρες, σε συγκεκριμένα κρίσιμα σημεία», τονίζει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά στη Ρόδο, κλιμάκιο της ΕΥΠ ερευνά τις ύποπτες πυρκαγιές στο νησί, ζητώντας μάλιστα τη συνδρομή υψηλόβαθμων στελεχών με μεγάλη εμπειρία στις έρευνες, προκειμένου να χειριστούν την υπόθεση. Η φωτιά στο νησί ξεκίνησε απογευματινές προς βραδινές ώρες σε δύσβατες περιοχές, σε τρία διαφορετικά σημεία με απόσταση μεταξύ τους και σε μικρό χρονικό διάστημα.

Κέρκυρα

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής ξεκίνησε και η καταστροφική πυρκαγιά στο παρθένο δάσος στο βορειοανατολικό κομμάτι της Κέρκυρας, με τις φλόγες να εισβάλλουν το βράδυ στα χωριά Λούτσες και Καλαμάκι, ενώ τα χωριά Ημερολιά, Λαύκι, Αγιος Μαρτίνος, Σύκι και Απραός εκκενώθηκαν από τους κατοίκους τους. «Υπήρξε σοβαρό και οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού σε βάρος της περιοχής μας. Εχω ενδείξεις και διαθέτω αποδείξεις. Εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα επτά εστίες σε απόσταση 10, 15 και 20 χιλιομέτρων ανά 20 λεπτά. Τι άλλες αποδείξεις να προσθέσουμε;», αναφέρει στην «R» ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης. Οι αλλαγές στις κατευθύνσεις των ισχυρών ανέμων και οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις προκάλεσαν νέα μέτωπα, με τις επίγειες δυνάμεις και τα εναέρια μέσα να δίνουν επί πολλά 24ωρα άνιση μάχη με τις φλόγες.

Σχέδιο

«Τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει η καταστροφική πυρκαγιά, είχαν προσπαθήσει και πάλι να μας κάψουν, αλλά προλάβαμε. Εκείνη την απόπειρά τους την αντιμετωπίσαμε, γι’ αυτό επέστρεψαν με πιο εφιαλτικό σχέδιο, βάζοντας επτά εστίες. Είχαν ολοφάνερο σχέδιο καταστροφής», τονίζει η αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Σπυριδούλα Κόκκαλη. Ακόμα, ο αντιδήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Νίκος Μουζακίτης, καταγγέλλει ότι ξαφνικά ξεπήδησε μια φλόγα από το πουθενά σε ένα δέντρο του χωριού Λαύκι και αμέσως ένα αυτοκίνητο έφυγε από το σημείο. «Είμαστε τρεις-τέσσερις ημέρες ξάγρυπνοι, για να παρακολουθούμε τέτοια φαινόμενα που εξηγούν την εμφάνιση τόσων πύρινων μετώπων στο νησί», προσθέτει.

Σημαντική ήταν και η καταστροφή στην Κάρυστο, όπου οι δύο ηρωικοί πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας Περικλής Στεφανίδης και Χρήστος Μουλάς έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, επιχειρώντας κατάσβεση σε δύσβατο σημείο στο χωριό Πλατανιστός. Σε σημείο του βουνού που κάηκε στην Κάρυστο βρέθηκε νεκρός και ένας 41χρονος κτηνοτρόφος. Ο άτυχος άνδρας είχε κατευθυνθεί στην κτηνοτροφική του μονάδα γιατί ανησυχούσε για τα πρόβατά του και τον πρόλαβε η φωτιά.

Μαγνησία

Για εμπρηστική επίθεση με τέσσερις εστίες στο Βελεστίνο έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός: «Ολα τα στοιχεία και όλες οι μαρτυρίες δείχνουν εμπρησμό. Είδαν δύο άτομα να βάζουν φωτιές και να διαφεύγουν με αυτοκίνητο». Αποκαλυπτική και η καταγγελία στην οποία προέβη ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. «Υπήρξε φωτιά σε επτά σημεία ταυτόχρονα. Σίγουρα δεν ευθύνονται ο άνεμος ή οι υψηλές θερμοκρασίες, έχει μπει ανθρώπινο χέρι», ανέφερε.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι εθελοντές και οι κάτοικοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών, που την περασμένη Πέμπτη έλαβαν εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς πλησίασαν οικισμούς αλλά και εργοστάσια με εύφλεκτα υλικά στη βιομηχανική ζώνη. Δραματικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, όπου εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας έθεσαν σε συναγερμό την ευρύτερη περιοχή, που εκκενώθηκε και διά θαλάσσης με ιδιωτικά σκάφη και με τη συνδρομή τριών πλωτών σκαφών του Λιμενικού Σώματος. Είχαν προηγηθεί εντολές εκκένωσης με διαδοχικά μηνύματα του 112.

Συνολικά, τουλάχιστον 2.500 πυρόπληκτοι έφτασαν στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, όπου δημιουργήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες χώροι φιλοξενίας. Οι φωτιές στη Μαγνησία άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς. Μια γυναίκα που απανθρακώθηκε μέσα στο τροχόσπιτό της, στην παραλία Χοροστάσι στον Αλμυρό, καθώς δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί, αλλά και έναν 45χρονο κτηνοτρόφο στον Αγιο Γεώργιο Φερών που προσπαθούσε να διασώσει το κοπάδι του. Πλήγμα για τον τόπο και η καταστροφή του κτιριακού συγκροτήματος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» από τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε τη Νέα Αγχίαλο. Οι εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, που βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από τους χώρους των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και απασχολούσαν δεκάδες εργαζομένους, παραδόθηκαν στις φλόγες.

Εντολή εισαγγελέα

Κατόπιν όλων αυτών, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πώς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα τόσες πυρκαγιές στη Μαγνησία και πώς έλαβαν έκταση και ένταση, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές σε φυσικό περιβάλλον, ζωικό κεφάλαιο, κτίρια, βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, καλλιέργειες και υποδομές, αλλά και τον θάνατο δύο ανθρώπων. Η ταυτόχρονη εκδήλωση τόσων πυρκαγιών έχει δημιουργήσει υπόνοιες για σκόπιμη και οργανωμένη εγκληματική δράση και δεν αποδίδεται μόνο σε πιθανή αμέλεια κάποιων ατόμων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι εμπρηστικός μηχανισμός βρέθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στον Υμηττό. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον μηχανισμό εντόπισε εθελοντής πυροφύλακας κατά τη διάρκεια περιπολίας. Στο σημείο κλήθηκε η Αστυνομία, που πραγματοποίησε περαιτέρω έρευνες στην περιοχή, χωρίς όμως να βρεθεί κάτι άλλο ύποπτο. Τη διερεύνηση της υπόθεσης έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ).

ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ- Έρευνα σε εξέλιξη για τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών

Κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, για τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, τονίζοντας πως, εάν υπάρχουν ευθύνες, θα αποδοθούν, ενώ ζήτησε επανέλεγχο των σχεδίων πυρασφάλειας όλων των στρατοπέδων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Το βράδυ της Παρασκευής, με απόφαση του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, παύθηκε προσωρινά από τα καθήκοντά του ο διοικητής της 111 Πτέρυγας Μάχης. Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του, το ΓΕΑ ανέφερε ότι δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και ότι είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφάλειας.

Το στρατόπεδο, που βρίσκεται περίπου 6 χλμ. βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111 Π.Μ.), εκκενώθηκε την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, όταν η φωτιά προσέγγισε επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό. Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου, ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ στις 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη. Λόγω των εκρήξεων, η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χλμ. Πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, για «προληπτικούς λόγους», όπως αναφέρεται, και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας, όσα αεροσκάφη βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια, ενώ εκκενώθηκε και ο οικισμός των αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111 Π.Μ.

Βασική προτεραιότητα αποτελούν πλέον ο έλεγχος και η εκκαθάριση από υπολείμματα εκρηκτικών υλών της περιοχής γύρω από τη στρατιωτική αποθήκη πυρομαχικών που ανατινάχθηκε. Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν σταλεί στην περιοχή, προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν. Οι πυροτεχνουργοί θα «χτενίσουν» την περιοχή σε ακτίνα χιλιομέτρων, καθώς υπάρχουν φόβοι διασποράς εκρηκτικών υλών που, σε περίπτωση έκρηξης, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τόσο το στρατιωτικό προσωπικό όσο και τους πολίτες της περιοχής.

Αυστηρότερες ποινές για τους εμπρηστές

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην πρόληψη, στην ενίσχυση της Πυροσβεστικής με εναέρια μέσα, αλλά και στην τιμωρία των υπευθύνων

Τον πλήρη ανασχεδιασμό της δασικής προστασίας με επίκεντρο τις προληπτικές δράσεις μελετά η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την ενίσχυση της Πυροσβεστικής με εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις, μπαίνει μπροστά σχέδιο που θα έχει να κάνει κυρίως με την πρόληψη και την προστασία των δασών.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου το μεσημέρι της Πέμπτης, όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος για τους εμπρηστές, αλλά έδωσε και το στίγμα των προθέσεών του για το σχέδιο πρόληψης.

«Οι φωτιές μπαίνουν κατά κανόνα από ανθρώπινο χέρι. Αν πρόκειται για αμέλεια, είναι ασυγχώρητη. Και κάνω πάλι μια έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να τηρούν τους κανόνες της κοινής λογικής, δεν χρειάζεται νομίζω να προσθέσουμε κάτι παραπάνω. Αν, όμως, πρόκειται για δόλο, να γνωρίζουν ότι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος απέναντι σε αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να ξεφύγουν θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και, φυσικά, καταστρέφοντας τον πολύτιμο δασικό μας πλούτο», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυστηρό πλαίσιο ποινών δεν έγινε τυχαία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, το υπουργείο Δικαιοσύνης μελετά το πλαίσιο των ποινών για τους εμπρηστές και ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αφορά στην πραγματική τους έκτιση. Με δεδομένο ότι αυτό ήταν σήμερα και το μεγαλύτερο πρόβλημα, το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα ισοδυναμεί με αυστηροποίηση ποινών. Υπενθυμίζεται ότι οι ποινές για τους εμπρηστές αυστηροποιήθηκαν με τον Νόμο 4855/2021, φτάνοντας μέχρι και την ισόβια κάθειρξη σε περίπτωση που προκύπτει θάνατος.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό για την πυροπροστασία με έμφαση στην πρόληψη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε πια και αυτοτελές υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, αλλά και σημαντικούς χρηματοδοτικούς πόρους, οι οποίοι μπορούν να κατευθυνθούν σε αυτή την προσπάθεια. Δεν αναφέρομαι μόνο στην ενίσχυση των μέσων κατάσβεσης, όπου έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, αλλά πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στις προληπτικές δράσεις, στο τι κάνουμε ουσιαστικά τον χειμώνα στα δάση μας». Και προσέθεσε: «Έχουν γίνει βήματα ως προς την ένταξη της Δασικής Υπηρεσίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να μπορέσουμε και πάλι να προστατέψουμε τα δάση μας όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά κυρίως τις εποχές που δεν κινδυνεύουν από τις μεγάλες φωτιές».

Νέος σχεδιασμός

Ήδη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «τρέχει» ο νέος σχεδιασμός που έχει να κάνει με τον καθαρισμό των δασών και αναμένεται να παρουσιαστεί το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Ενίσχυση των πόρων για την πρόληψη. Ήδη τα χρήματα για την πρόληψη από 20 εκ. ευρώ το χρόνο πήγαν στα 100 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

– Οικονομικά κίνητρα για τον καθαρισμό των δασών. Για παράδειγμα, η δυνατότητα εξαγωγής και αξιοποίησης βιομάζας από ένα παραγωγικό δάσος θα μπορούσε να επιφέρει ταυτόχρονα υποχρέωση καθαρισμού άλλου, μη παραγωγικού δάσους.

Ήδη, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, «έχουν γίνει διαχειριστικές μελέτες από τη Δασική Υπηρεσία για τα δάση μας. Οχι για όλα, για σημαντικό αριθμό, και είναι μια δουλειά που έγινε από αυτή την κυβέρνηση και μας λένε ότι υπάρχει υπερβάλλουσα καύσιμη ύλη και ανάγκη καθαρισμού και συντήρησης δασικών δρόμων και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών».

– Παράλληλα, στόχος είναι η δημιουργία ενός μοντέλου που μπορεί να δείχνει πού υπάρχει κίνδυνος μεγάλης πυρκαγιάς, ώστε να χαραχθούν γραμμές άμυνας.

– Επικαιροποιημένο σχέδιο για τα περιαστικά δάση της Αττικής, όπου κατοικεί το 40% του πληθυσμού της χώρας. Θα υπάρξει αναδιάταξη των διαθέσιμων πόρων και για αναδασώσεις, αλλά και για προληπτικές παρεμβάσεις για προστασία των περιαστικών δασών της Αττικής, τα οποία είναι σημαντικά και για το μικροκλίμα της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ουσιαστικά έχουμε δάση δύο ταχυτήτων. Κάποια στον Βορρά είναι φροντισμένα, καθώς έχουν δασικούς συνεταιρισμούς, ενώ στη νότια Ελλάδα δεν έχουν καθαριστεί, αφού δεν υπάρχουν δασικοί συνεταιρισμοί.

Τι χρειάζεται να γίνει κατά τον Θόδωρο Σκυλακάκη; «Κατ’ αρχάς, πρέπει η βιομάζα που θα βγει από τα δάση, η υπερβάλλουσα, διότι κάποια πρέπει να γυρνάει πάντα μέσα στο δάσος για να υπάρχει η αειφορία, να αξιοποιείται οικονομικά, κυρίως και κατά προτεραιότητα σε ξύλο και μετά σε βιοκαύσιμα, βιοαέριο ή και παραγωγή ενέργειας».

Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση προχωρά τον σχεδιασμό της για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών, την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων και τη γρήγορη αποζημίωση όσων επλήγησαν από τις φωτιές, δίνοντας παράλληλα βάρος στην πρόληψη και στον καθαρισμό των δασών, με στόχο οι ανακοινώσεις να γίνουν το φθινόπωρο και να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Η οικονομική αποτίμηση των πυρκαγιών

Εκατομμύρια ευρώ απαιτούνται κάθε χρόνο για την αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Η απώλεια έστω και μίας ανθρώπινης ζωής είναι το βαρύτερο πλήγμα που μπορεί να προκαλέσει μια πυρκαγιά. Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής δείχνουν ότι ακόμα και μια μικρή πυρκαγιά μπορεί να έχει δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος. Μόνο για το επιχειρησιακό σκέλος δαπανώνται κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ, επιβεβαιώνοντας έτσι την ανάγκη αναπροσαρμογής του κρατικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με περισσότερο βάρος στην πρόληψη. Από τα στοιχεία που αποκαλύπτει η Realnews, τα οποία αποτελούν την επίσημη οικονομική αποτίμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το επιχειρησιακό κόστος καταστολής σειράς πυρκαγιών του 2021 και του 2022, προκύπτει σαφώς ότι το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε πέρυσι στο δάσος του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς, στον Έβρο, η οποία χαρακτηρίστηκε και ως η δυσκολότερη του 2022. Το συνολικό κόστος της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς, που έκαιγε για περισσότερες από δέκα ημέρες, ξεπέρασε τα 6,5 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε τα πτητικά μέσα, καθώς για κάθε ώρα πτήσης δαπανώνται περίπου 5.500 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο η δαπάνη για τα εναέρια μέσα ήταν σχεδόν όσο ολόκληρη η υπόλοιπη δαπάνη (ανθρώπινοι πόροι, οχήματα, εξοπλισμός κ.λπ.) για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, το κόστος μόνο για την εμπλοκή έξι διαφορετικών τύπων εναέριων μέσων έφτασε τα 3.230.132,99 ευρώ. Τα έξι εναέρια μέσα επιχείρησαν αθροιστικά για 680 ώρες. Το κόστος διάθεσης έφτασε τα 2,9 εκατ. ευρώ, ενώ στα 312.861 ευρώ ανήλθε το κόστος των καυσίμων που έκαψαν τα εναέρια μέσα. Επίσης, το 1.899.358,8 ευρώ έφτασε η δαπάνη για την εμπλοκή 183 πυροσβεστικών οχημάτων, τα οποία επιχείρησαν αθροιστικά για 30.304 ώρες, ενώ 1.368.969,49 ευρώ έφτασε η δαπάνη για την προσφορά εργασίας 1.372 πυροσβεστικών υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένου του κόστους των εκτός έδρας αποζημιώσεων.

Φθορά εξοπλισμού

Στο συνολικό κόστος της επιχείρησης κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς θα πρέπει πάντα να συνυπολογίζεται και το κόστος από τη χρήση και τη φθορά παντός τύπου εξοπλισμού. Μόνο στην πυρκαγιά της Δαδιάς, το σχετικό κόστος (εργαλεία κοπής ξύλου/μετάλλου, αντλίες, σωλήνες, αυλοί κ.λπ.) ανήλθε σε 64.047,26 ευρώ. Εξ αυτών, τα 62.860 ευρώ, δηλαδή σχεδόν το σύνολο της δαπάνης, αφορούσε βλάβες ή φθορά μέσων.

Εξίσου υψηλό ήταν όμως και το κόστος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, στον Σχίνο Κορινθίας, τον Μάιο του 2021. Τις πέντε ημέρες κατά τις οποίες η πυρκαγιά κατέκαψε περισσότερα από 71.000 στρέμματα γης η δαπάνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έφτασε τα 4.368.162,45 ευρώ. Σε αντίθεση με την πυρκαγιά στη Δαδιά, στα Γεράνεια Όρη η μεγαλύτερη δαπάνη από το συνολικό κόστος κατάσβεσης αφορούσε τα οχήματα, καθώς ήταν διαφορετικές οι κλιματολογικές συνθήκες, αλλά και μορφολογία του εδάφους. Συνολικά επιχείρησαν 236 πυροσβεστικά οχήματα, με το κόστος να φτάνει τα 2,3 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ξεπερνά το 50% του συνόλου της δαπάνης. Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, τα πέντε εναέρια μέσα πέταξαν για συνολικά 114 ώρες, με τη δαπάνη να φτάνει τα 564.316 ευρώ.

Σημειώνεται ότι άλλες μικρότερες πυρκαγιές είχαν εξίσου υψηλό κόστος κατάσβεσης. Το επιχειρησιακό κόστος για την πυρκαγιά στη Θάσο τον Αύγουστο του 2022 έφτασε στα 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ η φωτιά στα Καμπιτσάτα της Κεφαλονιάς, το 2021, η οποία κατέκαψε περιουσίες και μεγάλο ζωικό κεφάλαιο, έφτασε να κοστίσει 718.364 ευρώ. Το παραπάνω κόστος αφορά μόνο τη δαπάνη της Πυροσβεστικής επί του πεδίου, χωρίς σε αυτό να συνυπολογίζονται έργα αποκατάστασης, αποζημιώσεις, ζημιές σε χωράφια και σε κτηνοτροφία. Πολύ, δε, περισσότερο οι οικονομικές επιπτώσεις εξαιτίας της οικολογικής καταστροφής ή των συνεπειών στον τουρισμό. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως το κόστος της πρόληψης είναι σαφώς μικρότερο από το κόστος της καταστολής, ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία μόνο τον Ιούλιο ήρθε αντιμέτωπη με περισσότερες από 1.000 πυρκαγιές στην επικράτεια.

Realnews

Ροή ειδήσεων

Advertisement