Connect with us

Ελλάδα

Οργανισμός κεντρικών αγορών και αλιείας-Διαφάνεια στις τιμές, όφελος στον καταναλωτή

Published

on

Στις καιρικές συνθήκες και το κόστος ενέργειας αποδίδει ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ) Απόστολος Αποστολάκος τις ανατιμήσεις σε νωπά φρούτα και λαχανικά, επισημαίνοντας ότι το δίκτυο διανομής και η Κεντρική Λαχαναγορά των Πατρών έχει φέρει πιο κοντά τοπικούς παραγωγούς με μεγάλες αγορές και δυνατότητα εξαγωγών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των τοπικών ποιοτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή από την αισχροκέρδεια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά δελτία του ΟΚΑΑ, οι ανατιμήσεις σε νωπά εποχικά είδη είναι σημαντικές με παράδειγμα
– τις πιπεριές (χονδρές) που την Τρίτη που μας πέρασε πωλούντο σε τιμή υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2022 (από 0,60 ευρώ / κιλό το 2022, έφτασαν στο 1,5 ευρώ / κιλό στις 1/8/2023),
– αγγουράκια που πωλούνται σε διπλάσια τιμή (από 0,60 ευρώ / κιλό το 2022, έφτασαν στο 1,2 ευρώ / κιλό στις 1/8/2023),
– τομάτες που έχουν ανατιμηθεί κατά 30% από 0,85 ευρώ / κιλό το 2022, έφτασαν στο 1,10 ευρώ / κιλό στις 1/8/2023) και
– καρπούζια που αυξήθηκαν πάνω από 40% (από 0,28 ευρώ / κιλό το 2022, έφτασαν στο 0,5 ευρώ / κιλό στις 1/8/2023)

«Με 15 συνεχόμενη βροχόπτωση που την ακολούθησε για άλλες δύο με δυόμιση εβδομάδες, πρωτοφανής καύσωνας, υπάρχουν καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες και μικρές ελλείψεις προϊόντων» αναφέρει εκτιμώντας «οι ελλείψεις στην Ελλάδα είναι μικρές και δεν τις καταλαβαίνει ο καταναλωτής διότι τα συστήματα ανεφοδιασμού και οι αλυσίδες-αυτό το σύστημα χονδρεμπόρων που υπάρχει σε όλη την επικράτεια- φροντίζει να μετακινούνται προϊόντα, επικουρούμενα από το καλό οδικό δίκτυο, από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και στη νησιά, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην βλέπει την έλλειψη και τις υψηλές τιμές που παρατηρούμε σε άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες».

Ο κ. Αποστολάκος υποστηρίζει ότι κακώς γίνονται αναφορές για κερδοσκοπία μέσα από το σύστημα των χονδρεμπόρων, με «θύματα» παραγωγούς και καταναλωτές.
«Ένα κιλό καρπούζι από μποστάνι, εκεί που καλλιεργείται στην Ηλεία θα φύγει στα 38 – 40 λεπτά/κιλό. Αυτό πρέπει να φορτωθεί σε φορτηγό, να μεταφερθεί στην Αθήνα, να το πάρει ο έμπορος να το πάει στο μανάβικο και στο Σ/Μ, να πωληθεί. Σήμερα βρίσκουμε στην αγορά καρπούζια από 50 λεπτά – 1 ευρώ/κιλό. Για να ισχύει αυτό που φωνάζουν οι αγρότες πάνω στην πίεση που δέχονται, ένα καρπούζι από την Κεντρική Λαχαναγορά στην Πάτρα θα έπρεπε να φεύγει στα 40 λεπτά/κιλό και να φτάνει στην Αθήνα κοντά στα 2 ευρώ/κιλό! Δεν υπάρχει αυτό…» σχολιάζει.

Ταχύτητα και αποτέλεσμα

Αναφερόμενος στην ευθύνη του μεσάζοντα να πουλήσει το προϊόν μέσα σε λίγες μέρες διότι σε λίγα 24ωρα θα είναι ακατάλληλο για κατανάλωση, επισημαίνει: «Ένα κιλό ντομάτες που θα φορτωθεί σήμερα, για να είναι εμπορεύσιμο, πρέπει να πωληθεί σε πέντε μέρες. Οι αγρότες, έμποροι και εμπλεκόμενοι στη διακίνηση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δεν μπορούν να ασκήσουν κερδοσκοπία αντίστοιχη με αυτή των βιομηχανικών προϊόντων. Ο ‘πληθωρισμός της απληστίας’, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λανγκάρτ και τη πρόεδρος του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, είναι ένα φαινόμενο που εντοπίζεται κυρίως στα κέρδη της βιομηχανίας. Πολύ εύστοχα έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός του κράτους και γι αυτό ακούμε περιπτώσεις που το Υπουργείο Ανάπτυξης εντοπίζει και πατάσσει την κερδοσκοπία, σε αυτόν τον τομέα, με παραδειγματικό τρόπο».

«Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια σε πρώτες ύλες και νερό και κυρίως η έλλειψη εργατών γης, είτε είναι η αλιεία είτε η γεωργική παραγωγή, είναι δύο μεγάλα προβλήματα πουν έχουν συμπιέσει το κόστος και, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, καταγράφεται μια δυσφορία των παραγωγών. Σε σχέση με άλλες χρονιές όμως, οι αγρότες μας έχουν βρει ευκαιρίες, είτε μέσω των εξαγωγών, είτε μέσω καλύτερων τιμών, να διαθέσουν προϊόντα τους και σε αυτό συμβάλει και η τουριστική κίνηση, ώστε να καλύψουν ένα μέρος του χαμένου εισοδήματος» τονίζει ο κ. Αποστολάκος» επισημαίνοντας πάντως ότι στον πληθωρισμό στα νωπά φρούτα και λαχανικά «η Ελλάδα σημειώνει τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωζώνη».
Ο ΟΚΑA ΑΕ υποστηρίζει σήμερα την ανάπτυξη των υποδομών της Κεντρικής Λαχαναγοράς και της μετεξέλιξή της σε ένα κόμβο δημοπράτησης και διακίνησης (logistics center) αγροτικών προϊόντων.

Σε απόγνωση παραγωγοί στην Πάτρα

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται μεμονωμένοι παραγωγοί που τροφοδοτούν τη λαϊκή αγορά στην Πάτρα. Εξ αιτίας του καύσωνα, πολλά νωπά είδη, κυρίως λαχανικά, έχουν αλλοιωθεί με αποτέλεσμα η παραγωγή να έχει σχεδόν καταστραφεί.
«Βρισκόμαστε σε απόγνωση, το 80% από τα νωπά είδη οπωροπωλείου όπως ντομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα και κολοκυθάκι, με τα οποία γίνεται η τροφοδοσία των λαϊκών αγορών στην Πάτρα καθημερινά, καλλιεργούνται υπαίθρια. Αν έρθει κάποιος να δει το πραγματικά συμβαίνει στο χωράφι, θα απογοητευτεί. Μέρα με τη μέρα, μετά τον πολυήμερο καύσωνα, πολλά είδη αλλοιώνονται και πέφτουν, η έκταση των ζημιών θα μεγαλώσει» δηλώνει ο Δημήτρης Παπαδάτος, παραγωγός και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Λαϊκής Αγοράς Πατρών «Ο Άγιος Τρύφων». «Η παραγωγή μας χάθηκε, τα φυτά κάηκαν από τη λάβα. Δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό, διήρκησε πολλά 24ωρα με τα 40άρια να επανέρχονται. Κάηκαν ακόμη και τα φυτά…» καταλήγει ο κ.Παπαδάτος.

Ροή ειδήσεων

Advertisement