Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Πάτρα-Κορωνοϊός: Υπό επιτήρηση νέα παραλλαγή-Έως 20% η θετικότητα στους υπό χειρουργείο ασθενείς

Published

on

Της Τέτας Γιαννάρου

Ναι μεν τέλος η εγρήγορση, ο φόβος και η ανησυχία για τον καινοφανή ιό που με τα εμβόλια έπαψε να αποτελεί την αόρατη φονική απειλή, πλην εξακολουθεί να είναι όχι μόνον παρών αλλά τελευταία να παρουσιάζει αύξηση κρουσμάτων και στην περιοχή μας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και κυρίως συνεχίζει να μεταλλάσσεται ως λερναία ύδρα με νέες παραλλαγές. «Απόγονος» της Omicron μια νέα παραλλαγή με το όνομα Eris ή αλλιώς EG.5.1 «γεννήθηκε» και ήδη με ταχείς ρυθμούς κατέκτησε την 2η θέση της πιο συχνής παραλλαγής στη Μ. Βρετανία, ενώ τα Νοσοκομεία καταγράφουν αυξητική πορεία εισαγωγών, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

«Υπό επιτήρηση η Eris»

Η Eris έχει κάνει ήδη διεθνώς την εμφάνισή της, με κρούσματα να παρουσιάζουν αύξηση και στην Ασία, καθότι εξαπλώνεται ταχύτατα και αυτός θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο υπήρξε πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε σχετικό ερώτημα στην αν. Καθηγήτρια Παθολογίας-λοιμωξιολόγο Καρολίνα Ακινόσογλου αν η συγκεκριμένη παραλλαγή αποτελεί απειλή για σοβαρή νόσηση, ποια η συμπτωματολογία της και αν θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να την «υποδεχθούμε» στην Ελλάδα, αφού σαρώνει στην Βρετανία, απαντά: «Οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, παρακολουθούν στενά την κατάσταση, βρίσκεται δηλαδή υπό επιδημιολογική επιτήρηση των χαρακτηριστικών της Eris (EG.5.1), καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται τα ποσοστά των κρουσμάτων της σε ποσοστό 1 στα 7.

Ήδη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προσθέσει την EG.5.1 στη λίστα των παραλλαγών που βρίσκονται υπό επιδημιολογική επιτήρηση. Όσον αφορά στην κλινική εικόνα της, κανείς δεν μπορεί ακόμη να πει αν σχετίζεται ή όχι με σοβαρή νόσηση».
Αναφορικά με την συμπτωματολογία η αν. Καθηγήτρια Παθολογίας επισημαίνει: «Έως τώρα παρουσιάζει λοίμωξη στο ανώτερο αναπνευστικό με συνοδά συμπτώματα, καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση και πονόλαιμο». Τώρα για το πόσο γρήγορα θα κάνει την «είσοδό της» στην Ελλάδα, η ίδια δηλώνει ότι δεν είναι βέβαιο πότε θα εμφανισθεί αλλά σύμφωνα με μια έλλογη εκτίμηση «όταν μια παραλλαγή έχει χαρακτηριστικά ταχείας εξάπλωσης εύλογο είναι κάποια στιγμή να αυξηθεί η διασπορά της γεωγραφικά».

«Δεν υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες»
Στο πλαίσιο έγκυρων πληροφοριών της «Γ» ότι στα τεστ που υποβάλλονται οι υπό χειρουργείο ασθενείς στο ΠΓΝΠ οι θετικοί στον κορωνοϊό φτάνουν έως και 20%, η «Γ» απηύθυνε ερώτημα στην Καθηγήτρια Ακινόσογλου αν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες και κυρίως αν υπάρχει αύξηση σε επίπεδο νοσηλειών. «Υπάρχει μια ήπια αύξηση συμβατή με την επιδημιολογική εικόνα που ανακοινώνεται από τον ΕΟΔΥ αλλά δεν παρουσιάζεται αντίστοιχα σημαντική αύξηση των νοσηλειών ώστε να υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε αυξημένης σοβαρότητας περιστατικά», υπογράμμισε.

Ροή ειδήσεων

Advertisement