Connect with us

Διεθνή

Ιταλία: Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την επιστροφή 266 κλεμμένων αρχαιοτήτων από τις ΗΠΑ

Published

on

Η Ιταλία ανακοίνωσε την επιστροφή 266 αρχαίων αντικειμένων αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχαν μεταφερθεί και πουληθεί στα τέλη των χρόνων του 1990 από ένα διεθνές δίκτυο λαθρεμπορίας αρχαιοτήτων.

Τα αντικείμενα, το παλαιότερο των οποίων ανάγεται στον 9ο αιώνα π.Χ., περιλαμβάνουν έργα της περιόδου του πολιτισμού των Ετρούσκων, της Magna Graecia (σ.σ.: Μεγάλη Ελλάδα, η ονομασία που είχαν δώσει οι Ρωμαίοι στην επικράτεια των ελληνικών αποικιών στη Σικελία και τη νότια Ιταλία) και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

 

Ανακοίνωση ειδικευμένης μονάδας της ιταλικής αστυνομίας ανέφερε σήμερα πως η επιστροφή των αρχαιοτήτων έγινε δυνατή χάρη στη συνεργασία των ιταλικών αρχών με τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ.

Σε φωτογραφίες που δημοσιοποίησε το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού εικονίζονται αρκετά χρωματιστά κεραμικά, το κεφάλι ενός αγάλματος και μερικά νομίσματα, που εκτέθηκαν σε μια τελετή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι 145 αντικείμενα ανακτήθηκαν στο πλαίσιο διαδικασιών χρεοκοπίας σε βάρος του Βρετανού εμπόρου αρχαιοτήτων Ρόμπιν Σιμς.

Άλλες 65 αρχαιότητες ανήκαν στο μουσείο Menil Collection της αμερικανικής πόλης Χιούστον, που αποφάσισε να τα επιστρέψει στην Ιταλία αφού η αστυνομία διαπίστωσε ότι προέρχονταν από παράνομες ανασκαφές σε ιταλικούς αρχαιολογικούς χώρους και εξήχθησαν παράνομα, ανέφερε η ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού.

Ροή ειδήσεων

Advertisement