Connect with us

Οικονομία

ΑΑΔΕ: «Σαφάρι» ελέγχων και πρόστιμα για 2.500 μεταβιβάσεις ακινήτων

Published

on

Η ώρα που πολλοί συμβολαιογράφοι αλλά και υποθηκοφύλακες φοβούνταν, έφτασε. Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή, ξεκινούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων του 2022.

Πρόκειται για ελέγχους σε 2.500 συμβόλαια, που θα γίνουν σε συμβολαιογράφους που τα συνέταξαν, αλλά και σε υποθηκοφύλακες ή προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων που τα δέχθηκαν προς καταχώρηση, με στόχο να αποκαλυφθούν τυχόν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, ιδίως μετά το «τσουνάμι» μεταβιβάσεων που προκάλεσε η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές. Ως υπεύθυνοι και οι ίδιοι, απειλούνται με πρόστιμα σε περίπτωση που εντοπιστούν λάθη, εξαιτίας των οποίων το δημόσιο δεν εισέπραξε τα δέοντα από τον μεταβιβάζοντα το ακίνητο.

Τι θα ελεγχθεί

Σύμφωνα με το άρθρο 54Α του Ν. 4174/2013, για τη σύνταξη ακόμη ενός συμβολαίου, απαιτείται ο συμβολαιογράφος ή ο υποθηκοφύλακας να ζητούν Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ για να ελέγχουν αν ο πωλητής χρωστάει στο δημόσιο, ή αν τουλάχιστον έχει προβεί στην υπαγωγή του συνόλου των οφειλών του στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων.

Για να φανεί αν έγιναν όλα σωστά, θα ελεγχθούν:

1. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, αν δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή του ακινήτου.

2. Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας. Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.

3. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή Α’ κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.

4. Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών – δωρεών – γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο).

5. Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

6. Κληρονομιές.

Ειδικά για τις οφειλές ΕΝΦΙΑ πάντως, η ΠΟΜΙΔΑ είχε δώσει αγώνα το τυχόν χρέος να παρακρατείται -όπως ισχύει και για κάθε άλλη οφειλή του πωλητή ακινήτου- τη στιγμή σύνταξης του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο, χωρίς να προαπαιτείται ρύθμισή της και προκαταβολή της πρώτης δόσης του ποσού της ρύθμισης! Με το σκεπτικό μάλιστα ότι οι πωλητές που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν φόρους που οφείλουν, πρώτα πρέπει να πουλήσουν το ακίνητό τους για να εισπράξουν το τίμημα, ώστε στη συνέχεια να μπορεί να εισπράξει και το δημόσιο τα οφειλόμενα.

Ροή ειδήσεων

Advertisement