Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Δυτική Ελλάδα: Έρχεται καύσωνας διαρκείας, με 40άρια

Published

on

Υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν έως το τέλος Αυγούστου. Μάλιστα ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει το επόμενο δεκαήμερο μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου, κυρίως σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα, η θερμοκρασία από τη Δευτέρα 21 Αυγούστου θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, επίπεδο που θα διατηρηθεί όλο το δεκαήμερο του τελευταίου μήνα του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr., αιτία για τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η εμμονή θερμών αερίων μαζών επάνω από την Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμό με την απουσία σημαντικών φαινομένων.

Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα δεδομένα οι εν λόγω αέριες μάζες θα είναι 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου θερμότερες των κανονικών για την εποχή.

Το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 25 Αυγούστου σε ύψος 1500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα. Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο ενώ με τη μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο. Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου.

Τέλος, με την μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της περιόδου σύμφωνα με δεδομένα του διαστήματος 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, όλα σχεδόν τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών για την εποχή. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται για την μελέτη των θερμοκρασιακών μεταβολών στο κατώτερο μέρος της ατμόσφαιρας.

Σημειώνεται ότι η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος εξαρτάται από πλήθος παραγόντων όπως π.χ. η παρουσία/απουσία νεφώσεων και φαινόμενων και ο άνεμος.

Έρχεται δεκαήμερος καύσωνας με 40άρια – "Στο κόκκινο" Πάτρα, Πύργος, Αγρίνιο

Πότε έρχονται τα 40άρια

Συνολικά λοιπόν, η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει σταδιακά κατά τις επόμενες ημέρες και παραμείνει σε υψηλά επίπεδα έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, παρουσιάζοντας φυσικά μικρές διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα αλλά και μεταξύ των διαφορετικών περιοχών της χώρας.

Με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα, η θερμοκρασία από τη Δευτέρα 21 Αυγούστου θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, όμως, η ελάχιστη θα πέφτει κάτω από τους 27-29 βαθμούς Κελσίου, με εξαίρεση κυρίως τα αστικά κέντρα όπου το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας θα κρατά τις ελάχιστες θερμοκρασίες μεταξύ 27 και 29 βαθμούς Κελσίου.

Θα ενταθεί και το μελτέμι

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου του MEGA, Γιάννη Καλλιάνου, πιο αυξημένες θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στα δυτικά και βόρεια της χώρας. Παράλληλα με την άνοδο της θερμοκρασίας όμως, θα ενταθεί και το μελτέμι το οποίο αναμένεται να πνέει έως και 6 – 7 μποφόρ (τοπικά 8).

Η ένταση αυτή των ανέμων, σε συνδυασμό με τη ζέστη, αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες για το ξέσπασμα πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, περισσότερη ζέστη θα βιώσουν οι κάτοικοι στις περιοχές:

Καλαμάτα
Πύργος
Πάτρα
Αγρίνιο

Άρτα
Θεσσαλονίκη
Κιλκίς
Σέρρες
Δράμα
Ξάνθη
Κομοτηνή
Ορεστιάδα

newsit.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement