Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογεί η νέα παραίτηση

Τα «βρόντηξε» και ο αντιπρύτανης Παναγιώτης Δημόπουλος, αντιδράσεις και ερωτηματικά από μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών

Published

on

 

 Της Τέτας Γιαννάρου

Ραγδαίες εξελίξεις και ριζικές ανακατατάξεις δρομολογεί η ήδη προαναγγελθείσα από τη «Γ» παραίτηση και του Αντιπρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης, καθηγητή Παναγιώτη Δημόπουλου, ο οποίος την υπέβαλε τελικά χθες στον Πρύτανη, καθηγητή Χρήστο Μπούρα επιβεβαιώνοντας τις υπάρχουσες διαρροές, ενώ παράλληλα ενημέρωσε ηλεκτρονικά όλα τα μέλη της Συγκλήτου.

Στο πλαίσιο αυτό, στο διεξαχθέν χθες Πρυτανικό Συμβούλιο στα προ ημερησίας διατάξεως θέματα που εμπεριέχονταν η επίσημη ενημέρωση και η συζήτηση της παραίτησης Μαραγκού, προσετέθη και η παραίτηση Δημόπουλου.

Παράλληλα κατέστη απολύτως επικαιροποιημένο το προς συζήτηση θέμα ανάθεσης αρμοδιοτήτων και καθορισμού τομέων ευθύνης των Αντιπρυτάνεων του Πανεπιστημίου Πατρών, καθότι οι παραιτήσεις των Αντιπρυτάνεων δίνουν στο συγκεκριμένο θέμα την «εντολή» του κατεπείγοντος.

Εν τω μεταξύ αναστάτωση έχει προκληθεί σε Προέδρους των Τμημάτων και σε μέλη ΔΕΠ της Πανεπιστημιακή Κοινότητας για τις ταυτόχρονες σχεδόν παραιτήσεις των δύο Αντιπρυτάνεων καθηγητών Μάρκου Μαραγκού και Παναγιώτη Δημόπουλου, στις οποίες συνυπολογίζουν και την πρώτη παραίτηση του Αντιπρύτανη Δημήτρη Σκούρα, καθότι όπως διαρρέουν συμβάλλουν στην διαφοροποίηση της αρχικής σύνθεσης και του προφίλ των προσώπων με τα οποία συνεστήθη, ψηφίστηκε και εξελέγη η Πρυτανική Αρχή, ενώ αναμένουν την συνεδρίαση της Συγκλήτου την Πέμπτη για να ολοκληρώσουν την εικόνα και να διαμορφώσουν σαφή άποψη.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της «Γ» ο παραιτηθείς καθηγητής Λοιμωξιολογίας Μ. Μαραγκός φέρεται ότι αιτιάται το ύφος και τους στόχους της παρούσας Πρυτανικής Αρχής και ο παραιτηθείς Αντιπρύτανης Δημόπουλος, φέρεται ότι εστιάζει στο έλλειμα συμμετοχικής λειτουργίας στη λήψη αποφάσεων της Πρυτανικής Αρχής και των παρεμβάσεων του Πρύτανη στην λειτουργία του ΕΛΚΕ.

 

Παράλληλα στο βήμα του Πανεπιστημίου Πατρών αναρτώνται θέσεις μελών ΔΕΠ που εγείρουν ερωτήματα για τους λόγους παραιτήσεων των Αντιπρυτάνεων, για τη διαχείριση των τεκταινομένων, για τα αίτια που οι παραιτηθέντες επικαλούνται, αλλά και για την νομιμότητα πλέον του Πρυτανικού Συμβουλίου από διορισμένα και όχι εκλεγμένα μέλη. Ενδεικτικά αναφέρουν:

ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ: ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ

Ο καθηγητής Χημείας και υποψήφιος πρύτανης, Νίκος Καραμάνος τονίζει:

«Περίπου ένα χρόνο πριν (Μάιος του 2022) πληροφορηθήκαμε με ηλεκτρονικό μήνυμα του κ. Πρύτανη στο Βήμα για την παραίτηση του Αντιπρύτανη Οικονομικών και Προγραμματισμού Δημήτρη Σκούρα, καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών. Την Τετάρτη 23/8/2023, ενημερωθήκαμε καθώς και από τα ΜΜΕ («Γνώμη» 23/8, «Πελοπόννησος» 24/8 και από τα site) για την παραίτηση και 2ου Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας Μάρκου Μαραγκού. Σήμερα 28/8/2023, πληροφορούμαστε από μέλη της Συγκλήτου για την επιστολή παραίτησης και τρίτου Αντιπρύτανη Έρευνας και Ανάπτυξης και Προέδρου του ΕΛΚΕ, Καθηγητή Παναγιώτη Δημόπουλου. Και οι τρεις εκλεγμένοι αντιπρυτάνεις είναι διακεκριμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εγνωσμένου κύρους με σημαντικό ερευνητικό, εκπαιδευτικό ή/και κλινικό έργο. Ανέλαβαν τις αρμοδιότητές τους μετά την εντολή του εκλογικού σώματος, την υλοποίηση του προγράμματος που κατέθεσαν ως ενιαίο σχήμα στις εκλογές πριν τρία χρόνια. Η παραίτηση τριών από τους τέσσερις εκλεγμένους αντιπρυτάνεις αποτελεί κορυφαίο θέμα για την διοίκηση και την πορεία του Ιδρύματος και εύλογα ερωτήματα:

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τους συναδέλφους μας, ώστε να παραιτηθούν και να αποχωρήσουν από το εκλεγμένο πρυτανικό σχήμα; 

-Μπορούν οι λόγοι αυτοί απλά να παρακαμφθούν με την αντικατάστασή τους; 

-Πώς νομιμοποιείται, έναντι του συνόλου του σώματος των εκλεκτόρων, μια κατά πλειοψηφία συνέχεια της διοίκησης του Ιδρύματος με άσχετα πρόσωπα, πιθανόν αξιόλογα, αλλά διαφορετικά από αυτά που εκτέθηκαν στις τελευταίες πρυτανικές εκλογές, όταν τρεις από τους τέσσερις εκλεγμένους αντιπρυτάνεις έχουν αποχωρήσει ήδη από την παρούσα Πρυτανική αρχή;

 Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της ακαδημαϊκής δεοντολογίας πρέπει το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας να ενημερωθεί άμεσα για τους λόγους που οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους».

Τοποθετήσεις για το θέμα έκαναν και άλλα μέλη Δ.Ε.Π. του Πανεπιστημίου Πατρών. Ειδικότερα:

 

ΒΟΥΤΣΙΝΑΣ: ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ

Ο καθηγητής Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, Βασίλης Βουτσινάς, σημειώνει:  «Ως μέλος της Συγκλήτου έλαβα ηλεκτρονικά μηνύματα από τους Αντιπρυτάνεις κ. Μαραγκό και κ. Δημόπουλο, όπου παρατίθενται αναλυτικά οι λόγοι παραίτησής τους από Αντιπρυτάνεις. Η σοβαρότητα αυτών των λόγων παραίτησης είναι τέτοια που το θέμα αυτό επιβάλλεται να έλθει εις γνώση όλης της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Σε αφήνουν άναυδο οι ευθείς κατηγορίες για κακή διοίκηση αλλά κυρίως κακή διαχείριση στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο Πανεπιστήμιό μας. Εξ όσων γνωρίζω και μόνον, οι διαδικασίες και οι παρεμβάσεις που περιγράφονται στα ηλεκτρονικά μηνύματα δεν προβλέπονται. Εγείρονται ηθικά ζητήματα που είναι σοβαρότατα. Θεωρώ ότι επιβάλλεται ο κ. Πρύτανης να προωθήσει άμεσα τα ηλεκτρονικά μηνύματα στην λίστα TOVIMA μαζί με την θέση του για τα καταγγελλόμενα.
Επίκαιρη από ποτέ η παρακάτω παλαιότερη ανάρτηση προς την ακαδημαϊκή κοινότητα: «Το Πανεπιστήμιό μας χρειάζεται, σήμερα περισσότερο από ποτέ, συναίνεση, διαφάνεια, σεβασμό στους θεσμούς».

ΤΣΙΑΜΗΣ: ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας, Γ. Τσιάμης, σημειώνει: «Η παραίτηση τριών αντιπρυτάνεων και μάλιστα όταν η παραίτηση δύο εξ αυτών γίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποτελεί μείζον θέμα και δημιουργεί σημαντικά ερωτηματικά για την άσκηση της διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών. Ιδιαίτερα δε, όταν οι αιτίες της παραίτησης αφορούν το ύφος και τους στόχους της διοίκησης, καθώς και σοβαρά θεσμικά θέματα που, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε, διαφέρουν σημαντικά από τις αρχικές δεσμεύσεις και επιδιώξεις της Πρυτανικής Αρχής αλλά και από βασικές δημοκρατικές αρχές.
Είναι ζωτικής σημασίας, για τη διατήρηση της αξιοπιστίας του ιδρύματος, η Πανεπιστημιακή κοινότητα να ενημερωθεί σχετικά με τους λόγους παραίτησης των δύο αντιπρυτάνεων ώστε να εξεταστούν οι αιτίες των παραιτήσεων και να γίνει μια σοβαρή ανάλυση του προβλήματος αλλά και απόδοσης των ευθυνών. Σημειωτέον ότι δύο πολύ σημαντικές αντιπρυτανείες είναι ακέφαλες».

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΖΗΤΗΜΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Ο Γ. Νικολάου, Καθηγητής Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών, υποστηρίζει: «Οι παραιτήσεις των Αντιπρυτάνεων καθηγητών Μαραγκού και Δημόπουλου, οι οποίες προστέθηκαν στην παραίτηση του καθηγητή Σκούρα, δημιουργούν σοβαρότατο θέμα πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης της Πρυτανικής Αρχής. Αν και από τον Νόμο προβλέπεται η αντικατάστασή τους από συναδέλφους της επιλογής του κ. Πρύτανη, το νέο Πρυτανικό Συμβούλιο δεν θα έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση για τη λήψη σοβαρότατων αποφάσεων. Μέχρι την εκλογή Συμβουλίου του Ιδρύματος, το Πρυτανικό Συμβούλιο έχει όλες τις αρμοδιότητές του. Άρα κατά πόσο, είναι δεοντολογικό τα 3/5 του Πρυτανικού να είναι διορισμένα και όχι εκλεγμένα; Πολύ περισσότερο γιατί η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα είναι εκλογική, αφού θα προκύψουν τα εσωτερικά και τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Θεωρώ ότι θα ήταν επιβεβλημένο η Πρυτανική αρχή να ενημερώσει την πανεπιστημιακή κοινότητα για τους λόγους παραίτησης των καθηγητών Μαραγκού και Δημόπουλου και με γνώμονα το καλό του Πανεπιστημίου και τις δημοκρατικές διαδικασίες να λάβει τις δέουσες αποφάσεις».

Επίσης, με το ίδιο σκεπτικό αναρτήσεις πραγματοποίησαν οι καθηγητές, Γ. Ηλιόπουλος, Δ. Βαγενάς και Απ. Βανταράκης.

 

 

 

Χ. Μπούρας: «Όλα θα γίνουν με το γράμμα του νόμου»

Ερωτηθείς ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας, ποια η θέση του για όλο θέμα δηλώνει: «Θέλω να ευχαριστήσω αρχικά τον καθηγητή Δημόπουλο για το άψογο έργο του, που είχε τεράστια συνεισφορά στην εξέλιξη του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως εξήγησα με απόλυτη ειλικρίνεια τα της παραιτήσεως του Αντιπρυτάνεως Δημήτρη Σκούρα θα κάνω και τώρα. Θα τηρηθούν απαρέγκλιτα ο νόμος και το Σύνταγμα. Πέραν του Πρυτανικού Συμβουλίου το όλο θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά την Πέμπτη στη Σύγκλητο. Η διαφάνεια και η απόλυτη νομιμότητα αποτελούν μοναδική αξία και αυτές υπηρετώ και στη βάση αυτών θα λειτουργήσω και τώρα. Με βάση τον νόμο ο Πρύτανης δικαιούται να αντικαθιστά τους παραιτηθέντες Αντιπρυτάνεις. Μόνον η παραίτηση του Πρυτάνεως συνιστά τη λήξη της πρυτανικής θητείας. Αυτό το διάστημα πραγματοποιείται οργασμός σημαντικών έργων που θα ήταν έγκλημα να διακοπούν. Επίσης θα έχουμε στην Πάτρα τη Σύνοδο Πρυτάνεων, αυτά είναι σημαντικά πράγματα για να δεχθούν αμφισβητήσεις και δεν θεωρώ ότι επιδέχονται ανατροπών. Οι Αντιπρυτάνεις θα αντικατασταθούν άμεσα ώστε να υπάρξει απόλυτη ευρυθμία στο Ίδρυμα. Τον Μάρτιο με Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν όπως ορίζει ο νόμος οι Πρυτανικές Εκλογές».

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement