Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Θα πέσουν… τουλούμια!- Απότομη αλλαγή του καιρού από αύριο στη χώρα με έντονη κακοκαιρία

Published

on

 

 

 

Το σκηνικό του καιρού αλλάζει άρδην με το… καλημέρα την ερχόμενη εβδομάδα με το σκηνικό να μην θυμίζει καλοκαίρι σε καμία περίπτωση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ο καιρός θα θυμίσει προχωρημένο φθινόπωρο παρά τέλη καλοκαιριού. Παράλληλα, τονίζει ότι ελλοχεύει κίνδυνος πλημμυρών, ενώ θα πνέουν και θυελλώδεις άνεμοι.

Στην ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος του Open επισημαίνει τα εξής: «Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας με το καλημέρα της νέας εβδομάδας. Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη αποτελεί ένα βαρομετρικό χαμηλό η εξέλιξη του οποίου θα θυμίσει προχωρημένο φθινόπωρο παρά τέλη καλοκαιριού. Ανάλογη ατμοσφαιρική κυκλοφορία τη συναντάμε προχωρημένο Οκτώβριο ή ακόμη και προς Νοέμβριο με μια μετατόπιση αερίων μαζών από τα βορειοανατολικά κι όχι από τα δυτικά βορειοδυτικά που θα ήταν σαφώς πιο συμβατό με αυτά που μας δείχνει το ημερολόγιο.

Το κύριο χαρακτηριστικό της πολύ ισχυρής κακοκαιρίας που αναμένουμε θα είναι ο μεγάλος όγκος νερού που αναμένεται να πέσει σε μεγάλο μέρος της χώρας μας. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο θα είναι και οι πολύ ενισχυμένοι άνεμοι οι οποίοι ενδέχεται να προσεγγίσουν ακόμη και τα επίπεδα θυέλλης».

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Τα στοιχεία θέλουν η κακοκαιρία να ξεκινά τη Δευτέρα και από τα βόρεια επηρεάζοντας σε πρώτη φάση τα ηπειρωτικά, το Ιόνιο αλλά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο. Σε δεύτερη φάση που θα αφορά το διάστημα Τρίτη – Τετάρτη, φαίνεται να επηρεάζονται κυρίως τα ανατολικά και νότια τμήματα με τα ανατολικά προσήνεμα αλλά και το δυτικό – βορειοδυτικό Αιγαίο να βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο κινδύνου.

ΠΙΘΑΝΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ

Το αρκετά θερμό καλοκαίρι που έχει προηγηθεί για το σύνολο της Μεσογείου, έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων θερμότητας στη θάλασσα. Καθώς αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα απομακρυνθεί προς τον κόλπο της Σύρτης και αλληλεπιδρώντας με τα νερά θερμοκρασίας της τάξης των 28° με 29°, είναι δυνατόν να σχηματιστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (medicane). Μπορεί ο σχηματισμός του Μεσογειακού Κυκλώνα να λαμβάνει χώρα προγνωστικά τουλάχιστον μακριά από την περιοχή μας, παρόλα αυτά η κατάσταση θέλει ιδιαίτερη παρακολούθηση μιας και σε δεύτερο χρόνο εφόσον αυτός αντέξει και δεν διαλυθεί στις ακτές της βόρειας Αφρικής, είναι δυνατόν να απασχολήσει τμήματα της χώρας μας ανάλογα με την τροχιά του.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΑΚΡΑΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Το ενδεχόμενο σχηματισμού Μεσογειακού Κυκλώνα έστω και μακριά από τη χώρα μας δείχνει τη δυναμική της όλης κατάστασης. Είμαστε σε μία εποχή όπου οι θάλασσές μας είναι πολύ θερμές και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εκρηκτική αστάθεια που με τη σειρά της μπορεί να παραγάγει τον ιδιαίτερα επικίνδυνο καιρό που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή. Φαινόμενα όπως χαλάζι, υδροστρόβιλοι, ανεμοστρόβιλοι, κεραυνοί, υψηλός κυματισμός, επικίνδυνοι άνεμοι κ.τ.λ., είναι πολύ πιθανό να παρατηρηθούν.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement