Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Κακοκαιρία «Daniel»: Δύσκολη νύχτα για τη Θεσσαλία, προβλήματα και στην Αττική – Δεύτερο κύμα σήμερα με ισχυρές καταιγίδες

Published

on

Ένα δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας Daniel αναμένεται σήμερα και θα επηρεάσει το Πήλιο, το ανατολικό τμήμα της Μαγνησίας, την ανατολική Λάρισα από τον Αγιόκαμπο και νοτιότερα, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Από εκεί δηλαδή όπου ξεκίνησε η κακοκαιρία, τη Δευτέρα.

Η κακοκαιρία η οποία εξελίχθηκε σε μια από τις πιο ισχυρές που έχει βιώσει η χώρα μας έχοντας στοιχήσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, έναν 51χρονο και μια 87χρονη στο Βόλο και έναν 82χρονο στην Καρδίτσα, αναμένεται να εξασθενήσει το απόγευμα.

Σύμφωνα με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως και σήμερα τις απογευματινές ώρες, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας) και την βόρεια Εύβοια. Από πολύ νωρίς το πρωί κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες αναμένεται ένταση των φαινομένων. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Μέχρι και χθες το βράδυ οι περιοχές που δέχθηκαν ανελέητο χτύπημα από ισχυρές καταιγίδες ήταν οι Μαγνησία, Λάρισα και Καρδίτσα με ολόκληρες εκτάσεις να έχουν μετατραπεί σε απέραντες λίμνες. Οι καταστροφές σε περιουσίες, καλλιέργειες και υποδομές είναι ανυπολόγιστες ενώ η Πολιτική Προστασία με συνεχόμενα μηνύματα μέσω του 112 έχει προχωρήσει σε εκκενώσεις οικισμών, απαγόρευση κυκλοφορίας και σε προτροπές προς κατοίκους να εγκαταλείψουν υπόγεια και ισόγεια ανεβαίνοντας σε υψηλότερους ορόφους όπου είναι εφικτό.

Κινδυνεύουν άνθρωποι στον Παραπόταμο

Αργά χθες το βράδυ εστάλη ακόμα ένα μήνυμα του 112 για απομάκρυνση από τη Νομή Τρικάλων και την Πύλη Τρικάλων, αλλά και στους κατοίκους της πόλης των Τρικάλων προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω πλημμυρικών φαινομένων που είναι σε εξέλιξη. Μάλιστα τα ορμητικά νερά του Πορταϊκού ποταμού παρέσυραν το βράδυ  την παλιά γέφυρα «Γκίκα» της Πύλης Τρικάλων. Η γέφυρα, μετά την κατασκευή της νέας δίπλα, χρησιμοποιούνταν σαν πεζογέφυρα.

Πύλη-Πορταϊκος ποταμός

Λίγο αργότερα η Πολιτική Προστασία ενημέρωσε πως ο αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ από Λαμία έως Κατερίνη είναι κλειστός. Ακολούθησε ακόμα ένα μήνυμα του 112 στους Σοφάδες Καρδίτσας, προειδοποιώντας τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων.

Όλο το βράδυ η προσοχή των Αρχών ήταν στραμμένη στο Σπερχειό ποταμό ο οποίος «φούσκωνε» απειλητικά με αποτέλεσμα να εκκενωθεί το χωριό Κόμμα Λαμίας με τους κατοίκους είτε να διανυκτερεύουν στο «Χαλκιοπούλειο» Κλειστό Γυμναστήριο Λαμίας, είτε να πηγαίνουν σε συγγενικά τους πρόσωπα, είτε αποφασίζουν να μείνουν σε ψηλότερα σπίτια. Την ίδια ώρα άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ συνέχιζαν όλη τη νύχτα τις διασώσεις εγκλωβισμένων Λαρισαίων στην περιοχή του «Νιαβή».

Collage_Maker-07-Sep-2023-12-25-AM-7746

Μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας εστάλη νωρίς χθες το απόγευμα και στην Αττική. Λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα άνοιξαν πάλι οι ουρανοί στην πρωτεύουσα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και σπίτια, ενώ κλειστός παρέμεινε και ο σταθμός του Μετρό «Ευαγγελισμός» λόγω εισροής υδάτων στο ανώτερο επίπεδο του σταθμού από τις εισόδους.

Αθήνα - Νυχτερινή καταιγίδα

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ συνεργεία της συνεχίζουν να επιχειρούν για την απάντληση των υδάτων, αλλά και τον καθαρισμό όλων των επιπέδων του σταθμού από την λάσπη και τα φερτά υλικά που εισέρευσαν από τα χειμαρρώδη νερά που σχηματίστηκαν στη λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας ενώ έχει ζητηθεί βοήθεια από το Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής.

VID 20230906 WA0001

Ο καιρός σήμερα

Προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα, οι οποίες μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σημαντικά. Τα φαινόμενα έως το μεσημέρι θα είναι έντονα σε Θεσσαλία (Μαγνησία, Καρδίτσα), Σποράδες, Στερεά Ελλάδα (Φθιώτιδα, Ευρυτανία και τοπικά στη Βοιωτία), Ανατολική Πελοπόννησο (Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία), θα είναι ισχυρά και θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένονται στα ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 31 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 12 έως 22 βαθμούς), 18 έως 30 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 20 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 18 έως τους 22 βαθμούς στην Ήπειρο), 22 έως 30 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 35 βαθμούς στην Κρήτη, 20 έως 34 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στη θάλασσα Κυθήρων σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα πνέουν ασθενείς άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό Ιόνιο και στον Κορινθιακό Κόλπο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές. Στη Μακεδονία αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Θρακικό τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στο νότιο Ιόνιο σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως το πρωί, σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στις δυτικές Κυκλάδες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Από τα βόρεια βαθμιαία θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και από το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε 5 με 6 και τοπικά στις βόρειες Κυκλάδες έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στα βόρεια και βαθμιαία βελτίωση.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα βόρεια 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα βόρεια. Τα φαινόμενα το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπκές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08-09-2023
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις κατά τόπους παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές κυρίως στη Θεσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά και την Κρήτη.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί, εντάσεως 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και πιθανώς στα νότια πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τους 26 με 28 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει εκ νέου η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

-Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

-Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

-Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

-Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

-Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

-Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

-Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

-Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

-Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

-Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

-Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

-Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

-Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

-Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

-Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Παράλληλα η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Ροή ειδήσεων

Advertisement