Connect with us

Ελλάδα

Υπουργείο Εργασίας: Πρόγραμμα επιδότησης εισφορών για προσλήψεις 40.000 ανέργων

Published

on

Η επεξεργασία του σχεδίου βασίζεται στην προεκλογική εξαγγελία για ένα «μόνιμο πρόγραμμα 10.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε έτος για νέους έως 29 ετών με ελάχιστη ή περιορισμένη εργασιακή εμπειρία, με κάλυψη 50% του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες για κάθε νέα πρόσληψη».

Με άλλα λόγια, το νέο πρόγραμμα θα καλύπτει με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό Προϋπολογισμό τις μισές εισφορές όσων νέων ανέργων προσληφθούν για διάστημα 6 μηνών. Δηλαδή το κράτος θα πληρώνει τις 16,3 μονάδες από το σύνολο των 32,6 μονάδων του μη μισθολογικού-ασφαλιστικού κόστους όσων νέων (ανέργων και ενδεχομένως και εργαζομένων) ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Έστω επιχείρηση προσλάβει εργαζόμενο (στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος), αμείβοντάς τον με τον κατώτατο μισθό των 750 ευρώ/μήνα μικτά (643 ευρώ/μήνα καθαρά). Οι αναλογούσες εισφορές θα ανέλθουν στα 241 ευρώ/μήνα. Με την κρατική επιδότηση, όμως, θα πληρώσει τα μισά, δηλαδή 120,5 ευρώ/μήνα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της (πλήρους) απασχόλησης, προκειμένου να υποβοηθηθεί και με αυτόν τον τρόπο ο στόχος της μείωσης της ανεργίας κάτω από το 10% το 2025.

Στελέχη του Υπ. Εργασίας τα οποία συμμετέχουν στον σχεδιασμό του εν λόγω προγράμματος αναφέρουν πως το βασικό σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι σε σχέση με την εν λόγω παρέμβαση (η οποία θα τρέξει απευθείας από το υπουργείο και όχι από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) προβλέπει τα ακόλουθα:

– Το πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024 και θα είναι ανοιχτό μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου κρατικού κονδυλίου για 10.000 θέσεις.

-Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν όσοι νέοι έως 29 ετών έχουν τουλάχιστον έναν χρόνο εργασιακή εμπειρία. Για παράδειγμα, έστω νέος 23 ετών κατά την 1η Ιανουαρίου του 2024 κλείνει 10 μήνες προϋπηρεσία και συνεχίζει να εργάζεται σε μια επιχείρηση. Πιθανόν να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα επιδότησης εισφορών μετά την 28η Φεβρουαρίου 2024 (δηλαδή αφού κλείσει 12 μήνες προϋπηρεσίας).

-Οι θέσεις εργασίας των οποίων οι εισφορές θα επιδοτηθούν θα είναι αποκλειστικά με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και όχι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

-Θα αφορούν όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους της οικονομίας και αποκλειστικά επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement