Connect with us

Διεθνή

Κόσοβο: Στη δημοσιότητα τα όπλα που κατασχέθηκαν στο πεδίο των συμπλοκών

Published

on

Tα όπλα που κατασχέθηκαν στη διάρκεια των επιχειρήσεων την Κυριακή στο χωριό Μπανίσκα, στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, παρουσίασαν στα ΜΜΕ οι αστυνομικές Αρχές. Πρόκειται για δεκάδες όπλα διαφόρων τύπων, στολές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων όπλων βαρέως διαμετρήματος, χειροβομβίδες, πυρομαχικά, ασύρματοι, drone, τηλέφωνα χάρτες, στρατιωτικές στολές και διάφορα έγγραφα. κ.α.

Παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο με drone που δείχνει τις κινήσεις της ένοπλης ομάδας, που πραγματοποίησε επίθεση κοντά σε σερβικό ορθόδοξο μοναστήρι στο Κοσσυφοπέδιο την Κυριακή.

Владата на Косово објави снимка од дрон од групата која го изврши нападот во село Бањска

Στο μεταξύ έγινε γνωστό πως οι Αρχές προχώρησαν στην σύλληψη ακόμη δύο Σέρβων, που σχετίζονται με την παραστρατιωτική ομάδα που άνοιξε πυρ κατά Αστυνομικού Σταθμού και στη συνέχεια οχυρώθηκε σε ορθόδοξο μοναστήρι της περιοχής, προκαλώντας την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων. Κατά τη συμπλοκή που ακολούθησε, σκοτώθηκε ένας Κοσοβάρος αστυνομικός και τρείς Σέρβοι της ομάδας που είχε καταλάβει νωρίτερα το μοναστήρι και που τελικά κατάφερε να διαφύγει.

Η Πρίστινα ζήτησε από το Βελιγράδι να παραδώσει τους δράστες που διέφυγαν μετά τη σύγκρουση στη Μπανίσκα. «Ζητάμε από τη Σερβία να παραδώσει αυτούς τους ανθρώπους στις αρχές του Κοσσυφοπεδίου το συντομότερο δυνατό, ώστε να λογοδοτήσουν για τις τρομοκρατικές τους ενέργειες, μαζί με άλλους που κατέφυγαν στη Σερβία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Τζελάλ Σβέτσλα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνήθηκε τις κατηγορίες της κυβέρνησης του Κοσόβου, πως η το Βελιγράδι ενορχήστρωσε την επίθεση. Ο ίδιος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι ότι υποκίνησε τη βία – με συχνές αστυνομικές επιδρομές – εμποδίζοντας τον σχηματισμό της Κοινότητας Σερβικών Δήμων, την οποία η Πρίστινα είχε αποδεχθεί από το 2013.

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, απένειμε το παράσημο «Ήρωας του Κοσόβου» στον λοχία της αστυνομίας Αφρίμ Μπουντζάκου, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή στη διάρκεια των συμπλοκών. «Ο λοχίας Μποουντζάκου ήταν φύλακάς μας έως χθες, και από σήμερα είναι ο ήρωάς μας», δήλωσε η πρόεδρος της χώρας.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα και οι φωτογραφίες των τριών νεκρών Σέρβων, που σκοτώθηκαν από πυρά των αστυνομικών δυνάμεων του Κοσόβου. Όπως γράφουν σερβικές εφημερίδες πρόκειται για τον 50χρονο Ιγκόρ Μιλένκοβιτς, πατέρα δύο παιδιών που εργαζόταν ως οδηγός ασθενοφόρου, τον 31χρονο Στέφαν Νεντελίκοβιτς -που σύμφωνα με τους ντόπιους ήταν έντιμος και καλός άνθρωπος- και τον Μπόγιαν Μιχαίλοβιτς που πριν από λίγους μήνες έγινε πατέρας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένας από τους τραυματίες Σέρβους που χειρουργήθηκαν στην Πρίστινα είναι σε σταθερή κατάσταση, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστημιακό Κλινικό Κέντρο.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ροή ειδήσεων

Advertisement