Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Χαράτσι» 150 ευρώ για να φουλάρει η δεξαμενή-Προβληματισμός στους πρατηριούχους της Πάτρας για την πρώτη τιμολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης

Published

on

Eλάχιστα είναι τα πρατήρια στην Πάτρα και την υπόλοιπη Αχαΐα τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα τη διανομή πετρελαίου θέρμανσης, αναμένοντας πιθανά και κάποια κίνηση, από πλευράς της Κυβέρνησης.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, όσοι Πατρινοί παραγγείλουν άμεσα πετρέλαιο για να γεμίσουν τις δεξαμενές τους θα πληρώσουν τουλάχιστο 30 ευρώ επιπλέον, για μια παραγγελία μάλιστα των 100 λίτρων με κατ οίκον παράδοση ενώ στο μισό τόνο το επιπλέον κόστος φτάνει τα 150 ευρώ!
Όπως είναι ήδη γνωστό, το άνοιγμα της διαδικασίας διάθεσης του Πετρελαίου Κίνησης θα γίνει για την περίοδο 2023-‘24 στα 1,5 ευρώ/λίτρο. Στην Αχαΐα η τιμή διάθεσης για την περασμένη χειμερινή περίοδο 2022-’23 κυμάνθηκε στο 1,1 έως 1,2 ευρώ περίπου το λίτρο, στην κατ οίκον διανομή. Στην αντλία και για κοντινές αποστάσεις η τιμολόγηση έφτασε το 1,1 ευρώ/λίτρο πέρυσι.
Η τιμή με την οποία φέτος ανοίγει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, δείχνει ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει ότι δε θα υπάρξει φέτος επιδότηση στην αντλία ούτε φαίνεται να σχεδιάζεται κάτι άλλο, πιο αποφασιστικό, σε επίπεδο κυβερνητικό. Πέρα από τη γνωστή δηλαδή επιδότηση για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Οι πρατηριούχοι ζητούν από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την πρακτική που ακολούθησε πέρυσι να επαναλάβει μια κίνηση η αντιστοιχεί σε 25 λεπτά/λίτρο που θα είχε ως αποτέλεσμα η τιμή διάθεσης να ξεκινήσει κοντά στα περυσινά επίπεδα.
«Οι πρατηριούχοι της Πάτρας αφουγκράζονται πάντα τον παλμό και τις ανάγκες των καταναλωτών. Τον περασμένο χειμώνα με την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία, λόγω του περιορισμένου εισοδήματος των πολιτών, υπήρξε μια σοβαρή ανακούφιση η οποία εκφράστηκε και με μια ζήτηση η οποία κάλυψε τις ανάγκες του κόσμου σε μεγάλο βαθμό. Πιστεύουμε ότι με το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη υπολογιστεί ότι θα ανακοινωθεί για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, θα μπορούσε, εξ ολοκλήρου ή κατά μέρος να δοθεί αναλογικά στην αντλία.
Προς το παρόν και οι συνάδελφοι και το καταναλωτικό κοινό είμαστε εν αναμονή της τιμολόγησης η οποία θα γίνει περίπου στις 15/10/2023. Είναι προφανές ότι οι παραγγελίες σχετίζονται και με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μετά το δεύτερο μισό του επόμενου μήνα» αναφέρει ο Αλέξης Παπαγιαννόπουλος, εκπρόσωπος των πρατηριούχων της Πάτρας.
Σύμφωνα με τους βενζινοπώλες, η μειωμένη τιμή στην αντλία θα έχει θετικό αντίκτυπο στον πληθωρισμό, όπως επίσης και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Λένε μάλιστα ότι, εφαρμόζοντας την έκπτωση στην αντλία, θα εκλείψει και η μεγάλη γραφειοκρατία της επιδότησης, συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» ενώ παράλληλα θα εκλείψουν τα παράπονα των καταναλωτών για τα πολλά λάθη στον υπολογισμό των επιδοτήσεων.
«Οι καταναλωτές του πετρελαίου θέρμανσης πληρώνουν αυξημένο ειδικό φόρο (ΕΦΚ) και ΦΠΑ έναντι των άλλων πηγών θέρμανσης, δηλαδή φορολογούνται πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Δεν πρέπει να παραγκωνίζουμε ή να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές είναι αναίτια υψηλές εξαιτίας κερδοσκοπικών κινήσεων» συμπληρώνει ο κ. Παπαγιαννόπουλος.
ΣΤΑΘΕΡΑ ΨΗΛΑ Η ΒΕΝΖΙΝΗ
Απλή αμόλυβδη βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης στην Πάτρα εξακολουθούν να κινούνται στα επίπεδα των 2 ευρώ/λίτρο. Την Παρασκευή 29-9-2023 η απλή αμόλυβδη στην Αχαΐα κινείτο στα επίπεδα του 1,924-2,089 ευρώ/λίτρο. Κοντά και το πετρέλαιο κίνησης είχε ημερήσια διακύμανση 1,768-2,19 ευρώ/λίτρο. Την εβδομάδα που μας πέρασε η απλή αμόλυβδη σε επίπεδο χώρας (μέσος όρος) ήταν 2,042 ευρώ/λίτρο και Αχαΐα είχε κινηθεί στα 2,047 ευρώ/λίτρο. Όσον αφορά το πετρέλαιο κίνησης, σε επίπεδο χώρας (μέσος όρος) ήταν 1,852 ευρώ/λίτρο και στην Αχαΐα είχε τιμή 1,866 ευρώ/λίτρο. Το κέρδος του πρατηριούχου για απλή αμόλυβδη και ντίζελ κίνησης είναι από 4-7 ευρώ, σε ένα γέμισμα, στα 50 λίτρα. Θεωρητικά καθώς επιβαρύνεται με ΦΠΑ, φόρους και λειτουργικά.
«Τα καύσιμα είναι αναίτια ακριβά και πιθανόν οι τιμές να αποκλιμακωθούν» σχολιάζει ο κ. Παπαγιαννόπουλος.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement