Connect with us

Διεθνή

Τι θα γίνει τελικά με τα αυτοκίνητα βενζίνης και πετρελαίου;

Published

on

Τα συνθετικά καύσιμα είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν τους κατασκευαστές, ιδίως όσους κατασκευάζουν σπορ μοντέλα, ως μέσο για να δοθεί παράταση ζωής στον κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Μετά την Porsche και τα e-fuels της, η Lamborghini εξετάζει προσεκτικά το μέλλον των εμβληματικών οχημάτων της με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ενώ η εταιρεία έχει αγκαλιάσει τη μερική ηλεκτροκίνηση με την παραγωγή υβριδικών μοντέλων, όπως η Revuelto, η Lamborghini διστάζει να αποσύρει εντελώς τα supercars με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Stephan Winkelmann, πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει μια ευκαιρία για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, αν τα συνθετικά καύσιμα, γνωστά ως e-fuels, γίνουν πιο διαδεδομένα.

Τα συνθετικά καύσιμα θα μπορούσαν ενδεχομένως να συντηρήσουν τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, υπό την προϋπόθεση ότι οι παγκόσμιοι κανονισμοί τα αποδέχονται και η παραγωγή μπορεί να καλύψει τη ζήτηση.

Ο Winkelmann πιστεύει ότι είναι πιο πρακτικό να προσαρμοστούν οι υπάρχοντες κινητήρες ώστε να λειτουργούν με συνθετικά καύσιμα από το να στραφούν εξ ολοκλήρου στην ηλεκτρική ενέργεια, ειδικά καθώς τα μελλοντικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορεί να επωφεληθούν από τις εξελίξεις στην τεχνολογία των μπαταριών, καθιστώντας τα ελαφρύτερα και πιο ευέλικτα.

Η Lamborghini σχεδιάζει να παρουσιάσει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό SUV, το Lanzador, το 2028, ακολουθούμενο από μια δεύτερη γενιά Urus ως EV. Ωστόσο, η εταιρεία δεν σκοπεύει να επισπεύσει τη σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης από τα σπορ αυτοκίνητά της.

Ο Winkelmann υποστηρίζει ότι η επικέντρωση στην επεκτασιμότητα των ηλεκτρονικών καυσίμων είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι μέχρι το 2035 θα υπάρχουν ακόμη δισεκατομμύρια αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης στους δρόμους παγκοσμίως.

Ενώ η Lamborghini δεν θα είναι η πρώτη που θα λανσάρει ένα ηλεκτρικό supercar, ο Winkelmann υπόσχεται ότι όταν το κάνει, θα είναι το καλύτερο στην αγορά.

Προς το παρόν, η Revuelto και ο επερχόμενος διάδοχος της Huracan αναμένεται να παραμείνουν στην παραγωγή μέχρι το 2030 ή το 2031, δίνοντας στην εταιρεία χρόνο για να αξιολογήσει προσεκτικά το εξελισσόμενο τοπίο της αυτοκίνησης.

Εν κατακλείδι, είναι σαφές πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες με αυτοκίνητα τέτοια, όπως της Lamborghini θα στραφούν 100% προς τα συνθετικά καύσιμα για να σώσουν την… ωραιότητα των supercars. Για τα υπόλοιπα αυτοκίνητα, η ηλεκτροκίνηση δείχνει μονόδρομος…

Ροή ειδήσεων

Advertisement