Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Βίβιαν Σαμούρη: «Κόντρα» στις απάνθρωπες πολιτικές

 

Η αντιδήμαρχος Υγείας- Πρόνοιας και εκ νέου υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μιλά στη «Γ» για το έργο που παρήχθη και για την επόμενη μέρα- Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητάει την ανανέωση της λαϊκής εντολής, για να συνεχίσει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες»

Published

on

 

Συνέντευξη στην Μαρία Σπ. Ορφανού

Σταθερά δίπλα στους πολίτες, «κόντρα» στις πολιτικές που εντείνουν τις ανισότητες και τις συνθήκες φτώχειας και καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η αντιδήμαρχος Υγείας- Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων κι εκ νέου υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Λαϊκή Συσπείρωση», Βίβιαν Σαμούρη μίλησε στη «Γ» για το έργο που παρήχθη, αλλά και για την επόμενη μέρα. Απαντώντας δε, στο διακύβευμα των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου η κα Σαμούρη λέει ξεκάθαρα πως είναι ένα «αν θέλουμε ο Δήμος να παραμείνει στα χέρια των Πατρινών…».

 

Ερ. Είστε από το 2019 έως και σήμερα, αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, καθώς η πανδημία και ο υπερπληθωρισμός, πολλαπλασίασαν τα προβλήματα των πολιτών. Πώς λειτουργήσατε στον τομέα ευθύνης σας αυτά τα χρόνια;

 

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, κατεγράφη όξυνση των ανισοτήτων και περαιτέρω εμβύθιση του λαού τη φτώχεια, λόγω των πολιτικών που ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου covid -19 και του κερδοσκοπικού υπερπληθωρισμού…

Σε ό,τι αφορά την αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας, το αντικείμενό μας αναπτύσσεται, ως γνωστόν, σε πολλαπλά επίπεδα, έχοντας, όμως, πάντα στο επίκεντρο, την επίλυση προβλημάτων των συμπολιτών μας, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τη σίτισή τους, που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους μέσω πλειστηριασμών, που στερούνται βασικών αγαθών, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα…

Επιπρόσθετα, είμαστε διαρκώς στο πλευρό εκατοντάδων μοναχικών ηλικιωμένων, που θέλουν βοήθεια στο σπίτι, αρκετών οικογενειών, που έχουν ανάγκη της επίσκεψης μιας κοινωνικής λειτουργού, καθώς και των γυναικών που κακοποιήθηκαν και χρειάζονται άμεσα μια στέγη, μια ομπρέλα προστασίας για τις ίδιες και τα παιδιά τους…

Σημειωτέον, η αποτελεσματικότητα που επιδεικνύει η αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας και, κατά προέκταση, ο Δήμος Πατρέων, σε όλα αυτά τα εκατοντάδες περιστατικά που διαχειριζόμαστε, τα οποία ουδέποτε έρχονται στην επικαιρότητα, για προφανείς λόγους, οφείλεται πρωτίστως στους εξειδικευμένους εργαζόμενούς μας, τους κοινωνικούς λειτουργούς, τα στελέχη του τμήματος «Βοήθεια στο σπίτι» και όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον προνοιακό τομέα του Δήμου, καθώς διαθέτουν σε υψηλό βαθμό ενσυναίσθηση, υιοθετώντας παράλληλα την ανθρωποκεντρική πολιτική που ασκούμε ως δημοτική Αρχή.

 

 

Ερ. Είναι γεγονός ότι τόσο στο θέμα των κομμένων ρευμάτων όσο και των πλειστηριασμών έχετε κάνει μεγάλο αγώνα. Πώς εξελίσσεται η κατάσταση σε αυτά τα δυο μεγάλα προβλήματα, που ταλανίζουν αρκετούς πολίτες;

 

Οι διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας και σε κατ’ οίκον ασθενείς, ακόμη και μεσούσης της πανδημίας, συνιστά ευθέως απάνθρωπη πρακτική.

Κάναμε μεγάλο αγώνα για να επανασυνδεθούν τα ρεύματα των λαϊκών νοικοκυριών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είχαμε θετική κατάληξη.

Σε κάποιες εξ αυτών, χρειάστηκε να ασκήσουμε ασφυκτικές πιέσεις στα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων παροχής ηλεκτρισμού και, σε άλλες, να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΔΔΗΕ.

Σ’ αυτό το μείζον θέμα, ένα είναι βέβαιον, ότι ο αγώνας συνεχίζεται, έως ότου να μην υπάρχει ούτε ένας συμπολίτης μας, που να ζει στο σκοτάδι.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, ο αγώνας μας ξεκίνησε στην καρδιά των μνημονιακών ετών, το 2014. Δεν υπήρξε εβδομάδα, που να μην καταγραφεί η δυναμική παρουσία μας έξω από το Ειρηνοδικείο της Πάτρας, για να μην ξεσπιτωθεί ούτε ένας συμπολίτης μας… Και τα καταφέραμε, δεδομένου ότι, όλοι οι πλειστηριασμοί αναβλήθηκαν, με συνοπτικές διαδικασίες…

Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια, οι πλειστηριασμοί -κατόπιν επιταγής των δανειστών της χώρας- μεταφέρθηκαν από τα ειρηνοδικεία στα συμβολαιογραφεία και διενεργούνται πλέον ηλεκτρονικά, με στόχο να απονευρωθεί το Κίνημα κατά του αρπαγής της λαϊκής περιουσίας, των κόπων μιας ζωής…

Σήμερα που μιλάμε, οι εξελίξεις σ’ αυτό το θέμα έχουν λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς επίκεινται 700.000 πλειστηριασμοί ανά την επικράτεια, οι 400 εξ αυτών στην Πάτρα, μετά και την κατάργηση ουσιαστικά της θωράκισης της πρώτης κατοικίας, μέσω του νέου πτωχευτικού κώδικα.

Φυσικά, ο αγώνας μας συνεχίζεται, με διαφορετικές όμως μεθόδους και πρακτικές, με στόχο να κρατηθούν όρθιοι και με αξιοπρέπεια οι αδύναμοι οικονομικά συμπολίτες μας.

 

Ερ. Ποιες είναι οι διεκδικήσεις της Πάτρας στον τομέα της Υγείας;

Η δημοτική Αρχή της Πάτρας, όπως έχει καταγραφεί και στα ρεπορτάζ της εφημερίδας σας, αγωνίστηκε σθεναρά και συνεχίζει αδιάκοπα να παλεύει, για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας. Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των υγειονομικών, των εργατικών κέντρων, των συνδικάτων και των λαϊκών φορέων, στηρίζοντας τους αγώνες τους για δωρεάν δημόσια Υγεία, την ενίσχυσή της με προσωπικό -ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό-, καθώς και τεχνολογικό εξοπλισμό. Αναδείξαμε τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δυο μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, ο «Αγ. Ανδρέας» και το πανεπιστημιακό στο Ρίο, ενώ, όπως θα θυμάστε, κινητοποιήσαμε, πέρυσι, όλους τους πολίτες, για να μην κλείσει το “Καραμανδάνειο”, το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της περιοχής.

Επιπρόσθετα, φέραμε στην επιφάνεια ένα μείζον πρόβλημα, που θα λάβει εφεξής δραματικές διαστάσεις και σχετίζεται με τις πολιτικές που ασκήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας της covid – 19, οι οποίες μετέτρεψαν τα νοσοκομεία -και- της περιοχής σε νοσηλευτικά ιδρύματα μιας νόσου, του κορωνοιού, με αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς με έτερες νόσους να αφεθούν στην τύχη τους.

Για να κατανοήσετε τη διάσταση του προαναφερθέντος προβλήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, βρίσκεται προ των πυλών ο καταστροφικός αντίκτυπος της πανδημίας του covid 19. Οι αναστολές και οι καθυστερήσεις σε διαγνώσεις και θεραπείες καρκίνων και καρδιακών νοσημάτων, που αφορούν συμπολίτες μας, αναμένεται -σύμφωνα με τις προβλέψεις- να προκαλέσουν αύξηση θανάτων σε ποσοστό που μπορεί να φθάσει το 30% των πασχόντων, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπ’ όψιν τα παραπάνω, είναι επιτακτική η ανάγκη της ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Και οι συνάνθρωποί μας δεν θα σωθούν με ευχολόγια και ερωτήσεις στη Βουλή, αλλά με ασφυκτικές πιέσεις προς τους αρμόδιους αξιωματούχους. Και σ’ αυτόν τον αγώνα, η δημοτική Αρχή της Πάτρας είναι πάντα παρούσα.

 

 

Ερ. Καθοριστικό ρόλο στη στήριξη και την ενημέρωση των πολιτών, έπαιξε η αντιδημαρχία σας και κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου covid -19. Ήταν, πράγματι, από τις πιο δύσκολες και επίπονες στιγμές της θητείας;

 

Η πανδημία, ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που δοκίμασε τα όρια όλων μας, σε πολλαπλά επίπεδα. Όπως ήδη γνωρίζετε, από την έναρξη της πανδημίας της νόσου covid -19, η δημοτική Αρχή της Πάτρας, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη θωράκιση της υγείας των συμπολιτών, αναπτύσσοντας ένα πλέγμα δράσεων, σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και ιδιαιτέρως σε εκείνες που σχετίζονται με τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Η αντιδημαρχία Υγείας και Πρόνοιας, συνδυαζόμενη με τις λοιπές αντιδημαρχίες και τους Οργανισμούς του Δήμου μας, στήριξε, επίσης τους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, φροντίζοντας για τη σίτισή τους, την επανασύνδεση του κομμένου ρεύματός τους και όχι μόνον…

Επιπρόσθετα, βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των Ιδρυμάτων της πόλης, με κατάλληλες συστάσεις, πληροφοριακού χαρακτήρα, και με προμήθεια υγειονομικού υλικού, ούτως ώστε να θωρακιστούν έναντι της νόσου COVID-19 οι τρόφιμοι. Έμφαση επίσης δόθηκε, στην ανάπτυξη πλέγματος δράσεων, για τη φροντίδα, σε πολλαπλά επίπεδα, μειονοτήτων, όπως οι Ρομά, οι μετανάστες κ.ά.

Παράλληλα, φροντίσαμε ως Δήμος εξ αρχής για την προστασία των περίπου 2.500 εργαζομένων μας (rapid test, προμήθεια ατομικών μέσων προστασίας κ.τ.λ.) κάτι που συνεπαγόταν και την προστασία των πολιτών που εξυπηρετούνταν καθημερινά από τις Δημοτικές Υπηρεσίες. Σ’ αυτό το σημείο, να μην παραλείψουμε να επισημάνουμε ότι, ως δημοτική Αρχή, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε επιτυχώς μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των λαϊκών αγορών, πραγματοποιήσαμε στο σωστό χρόνο απολυμάνσεις και καθαρισμούς σε σχολικά συγκροτήματα και άλλους χώρους, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού, ενώ με την αξιοποίηση νέων μηχανημάτων καθαρίζονταν και απολυμαίνονταν αδιαλείπτως πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι.

 

Ερ. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών;

Όπως έχω ξανά επισημάνει, το μοναδικό διακύβευμα αυτών των εκλογών, είναι να παραμείνει ο Δήμος στα χέρια των Πατρινών, υπό την έννοια ότι η δημοτική Αρχή Πελετίδη διασφαλίζει, όπως απεδείχθη τα τελευταία εννέα χρόνια, τα συμφέροντα των πολλών και, κατ’ επέκταση, της ίδιας της πόλης…

Η Λαϊκή Συσπείρωση, εν ολίγοις, ζητάει την ανανέωση της λαϊκής εντολής, για να υπηρετήσει τις κοινωνικές ανάγκες, να περατώσει το σχεδιασμό της για μια όμορφη και λειτουργική πόλη και να κρατηθεί ζωντανή η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Ροή ειδήσεων

Advertisement