Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Η «μάχη» του Δήμου Πατρέων-Οι προσδοκίες των επιτελείων των υποψηφίων δημάρχων, Κώστα Πελετίδη, Κώστα Σβόλη, Βασίλη Αϊβαλή και Πέτρου Ψωμά

Published

on

Μια και σήμερα, για τις κάλπες και η προεκλογική μάχη στον Δήμο Πατρέων, ολοκληρώθηκε χθες τα μεσάνυχτα σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Η «κούρσα» ξεκίνησε επίσημα την πρώτη Δευτέρα του Σεπτεμβρίου, μετά την κατάθεση των συνδυασμών και ουσιαστικά κράτησε 36 ημέρες, αν και οι περισσότεροι από τους υποψηφίους, είχαν ξεκινήσει νωρίτερα.

Απ’ όλα είχε ο «μπαξές» του προεκλογικού αγώνα. Συγκεντρώσεις, ομιλίες, αναρτήσεις στο διαδίκτυο, βίντεο… πρωτότυπα από ορισμένους, δεκάδες χιλιάδες φυλλάδια, κάρτες και καρτελάκια, περιοδείες σε κάθε γωνιά του νομού  (για τους υποψήφιους  περιφερειακούς συμβούλους της Π.Ε. Αχαϊας), ακόμη και έκδοση εφημερίδων με πεπραγμένα και… σχέδια για το μέλλον.

Μέχρι τελευταία στιγμή στόχος όλων παραμένει να κερδίσουν όσους μέχρι σήμερα δεν έχουν αποφασίσει σε ποιον θα… ρίξουν την ψήφο τους.

Λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, τα επιτελεία των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων αλλά και των κομμάτων βρίσκονται επί ποδός και ήδη έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν τα φαβορί αρκετά εκ των οποίων αναμένεται να «καθαρίσουν» από την πρώτη Κυριακή.

Τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων δημάρχων, αξιολογούν όλα τα δεδομένα που «εισέπραξαν» στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που κύλησε ήρεμα σε γενικές γραμμές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπου παρουσιάστηκε έντονη πόλωση, κυρίως στις τηλεοπτικές «μονομαχίες» που έγιναν.

Οι τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι, με τις οδηγίες των επιτελείων τους, επικεντρώθηκαν στη διαδικασία να συσπειρώσουν όσο το δυνατό περισσότερο τις δυνάμεις τους, αλλά και να παρουσιάσουν τις αδυναμίες των αντιπάλων και τα δικά τους συγκριτικά πλεονεκτήματα.

ΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων και εκ νέου υποψήφιο, Κώστα Πελετίδη, εκτιμά ότι τα μηνύματα από όλη την Πάτρα, δείχνουν επικράτηση του, με σχετική άνεση.

Τα πιο αισιόδοξα στελέχη της παράταξης, αλλά του ΚΚΕ, θεωρούν ότι δεν είναι ανέφικτη η εκλογή του από τον πρώτο γύρο, καθώς οι πολίτες αναγνωρίζουν το έργο που έχει παραχθεί από την εννεαετή θητεία του. Μάλιστα αποτιμώντας την απήχηση των αναρτήσεων του κ. Πελετίδη, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως για το θέμα του Παμπελοποννησιακού Σταδίου, που συνέπεσε με την γνωστή απαγόρευση της χρήσης του ΟΑΚΑ, τονίζουν ότι «ο δήμαρχος έδειξε το δρόμο σε όλους τους ομολόγους του, που θα επανεκλεγούν, αλλά και στους νεοεκλεγέντες, για την αξιοποίηση με ελάχιστα χρήματα της δημοτικής περιουσίας, αλλά και των ολυμπιακών ακινήτων, προς όφελος των δημοτών τους».

Στο «στρατόπεδο» του  Κώστα Σβόλη υπάρχει η βεβαιότητα ότι η παράταξη «Πάτρα Ενωμένη» είναι σίγουρα στον δεύτερο γύρο της μεταπροσεχούς Κυριακής και προς την κατεύθυνση αυτή, εστιάζεται, ήδη, η στρατηγική.

Ο ίδιος ο υποψήφιος δήμαρχος έχει εκφράσει την πεποίθηση του, μετά τη συγκέντρωση της περασμένης Τετάρτης στην πλατεία Γεωργίου, ότι υπάρχει η δυναμική της παράταξης, ακόμη και για πρωτιά την Κυριακή.

Το βασικό συστατικό της επιτυχίας, σύμφωνα με συνεργάτες του υποψηφίου δημάρχου, είναι ότι «οι πολίτες έχουν κατανοήσει την αναγκαιότητα για αλλαγή πορείας της Πάτρας και επιλέγουν τη συμπόρευση τους με την ενωτική υποψηφιότητα του κ. Σβόλη, που έχει καταθέσει στους πολίτες συγκροτημένο πρόγραμμα».

Aπό το συνδυασμό «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» και ο επικεφαλής υποψήφιος δήμαρχος, Βασίλης Αϊβαλής, υποστηρίζουν ότι οι προοδευτικοί πολίτες, θα τους δώσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν στις 15 Οκτωβρίου, την αλλαγή σελίδας στην πόλη.

Ο κ. Αϊβαλής, σύμφωνα με τους συνεργάτες, στη διάρκεια των περιοδειών που πραγματοποίησε, ανέλυσε διεξοδικά στους πολίτες το διακύβευμα των εκλογών για την Πάτρα και θα ανέλυσε  το σχέδιό του για την έξοδο από την στασιμότητα και την εσωστρέφεια.

Ακόμη επισημαίνουν ότι σημαντικό ρόλο στην επιλογή των ψηφοφόρων, θα διαδραματίσει το ξεκάθαρο σχέδιο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των Πατρινών, αλλά και της εικόνας πόλης, επιπρόσθετα δε οι παρεμβάσεις για την κοινωνική πολιτική και την καινοτομία, αλλά και τα δέκα σημεία από τα οποία θα ξεκινήσει το έργο της «αναδόμησης» της Πάτρας, εφόσον εκλεγεί δήμαρχος.

O επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρος Ψωμάς, αλλά και οι στενοί συνεργάτες του, θεωρούν ότι η παρουσία της παράταξης, στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, με το δυναμικό παρών της, τις ρεαλιστικές και στοιχειοθετημένες θέσεις της, την εποικοδομητική αντιπολίτευση, αλλά και τις θετικές ψήφους σε αποφάσεις που εξυπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον, δίνουν το σαφές δείγμα γραφής της παράταξης, που θα ανταμειφθεί από τους πολίτες, οι οποίο αγωνιούν για να γίνει ξανά η Πάτρα όμορφη, πρωτοπόρα, πραγματική Μητρόπολη».

Κυριακή, κοντή γιορτή λοιπόν και αναμονή για τις κάλπες που ανοίγουν στις 7 αύριο το πρωί και θα κλείσουν 12 ώρες μετά, δηλαδή στις 7 το βράδυ.

 

 

 

 

 

 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 2019 ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

(332 / 332 ΕΤ)

Εγγεγραμμένοι 165.831 Έγκυρα 77.106 Άκυρα 1.938

Συμμετοχή 82.366 (49,67%)  Λευκά 3.322

Πελετίδης Κωνσταντίνος  70,86  54.635

Αλεξόπουλος Γρηγόριος 29,14  22.471

 

ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

Συμμετοχή  62,98 Έγκυρα 95,48 Άκυρα 3,33 Λευκά 1,19

Ποσοστό  Ψήφοι Έδρες

Πελετίδης Κωνσταντίνος  40,60  40.489 20

Αλεξόπουλος Γρηγόριος 16,01 15.969 8

Παπαδημάτος Νικόλαος 13,97  13.934 7

Νικολόπουλος Νικόλαος 7,58  7.554 4

Ρώρος Γεώργιος 6,68  6.662 3

Ψωμάς Πέτρος 6,38  6.362 3

Τζανάκος Νικόλαος 2,63  2.626 1

Ντρίνιας Θεόδωρος 2,03  2.028 1

Χρυσανθακόπουλος Αλέξανδρος 1,85  1.840 1

Πατούχας Χρήστος  1,43   1.429  1

Μπέλιας Δημήτριος 0,42 415

Μπελεζώνης Θεόδωρος  0,42  414

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement