Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Αποφασίζουν οι… μισοί!

Published

on

 

 

Ούτε λόγος πως όσο και αν ο εκλογικοί κατάλογοι χρειάζονται επικαιροποίηση, το ποσοστό συμμετοχής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, που μόλις ξεπερνάει το 50%, πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους πάντες.

Και κυρίως, πρέπει να προβληματίσει τους ίδιους τους «αυτοδιοικητικούς» που πρέπει να καταλάβουν γιατί η μισή κοινωνία… αδιαφορεί για το μέλλον του Δήμου ή της Περιφέρειας που ζει.

Για παράδειγμα, η Πάτρα: Στον δήμο των 165.000 ψηφοφόρων, το αποτέλεσμα κρίθηκε μόνο από 87.000 πολίτες. Που πήγαν οι άλλοι; Γιατί αδιαφόρησαν, γιατί δεν συμμετείχαν; Τι είναι αυτό που απωθεί πλέον τους πολίτες από τις κάλπες; Αισθάνονται πως δεν έχουν καμία άποψη; Πως δεν ταυτίζονται με κανέναν υποψήφιο; Ή μήπως θεωρούν ότι τα πάντα είναι προδιαγεγραμμένα και δεν θα αλλάξει κάτι με την ψήφο;

Ό,τι και να είναι αυτό που απομακρύνει τους πολίτες από την κάλπη, πρέπει να βρεθεί. Ειδικά όταν μιλάμε για εκλογές με χιλιάδες υποψήφιους, που στο κάτω – κάτω, όλοι είχαν λίγο – πολύ κάποιον λόγο να προσέλθουν και α ψηφίσουν, έστω και προσωπικό.

Η αποχή, βέβαια, δεν αλλάζει κάτι ως προς το αποτέλεσμα. Γιατί έτσι λειτουργεί η αντιπροσωπευτική δημοκρατία. Αν όμως, θέλουμε η αντιπροσωπευτική δημοκρατία να λειτουργεί και με μεγαλύτερη ουσία, τότε πρέπει να βρεθεί τρόπος να αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για τις εκλογές.

Και είμαστε βέβαιοι ότι ένας τρόπος για να αυξηθεί το ενδιαφέρον, είναι ο τρόπος διεξαγωγής τους, που στη βάση του, παραμένει σχεδόν ίδιος και απαράλλαχτος από… την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους. «Υπογραφές» και… «βουλοκέρια» παραμένουν σε μία εποχή που οι νέοι – αλλά και οι μεγαλύτεροι – ζουν με ένα κινητό στο χέρι και μέσω αυτού κάνουν πλήθος καθημερινών εργασιών. Μπήκαμε προχθές στα ίδια παραβάν, ανοίγοντας ψηφοδέλτια – σεντόνια και προσπαθούσαμε να βουλευτούμε όπως – όπως για να διαβάσουμε το πλήθος των υποψηφίων και να βάλουμε τον σταυρό, λες και ήμασταν στη δεκαετία του 1960.

Νομίζουμε πως πολλά πρέπει να αλλάξουν. Είναι η ώρα…

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement