Connect with us

Υγεία

8 τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Published

on

Για να μπορέσεις να αποφύγεις τις ιώσεις και τα κρυολογήματα θα πρέπει να διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα δυνατό. Αν αρρωσταίνεις πολύ συχνά μπορεί το πρόβλημα να μην είναι το ελαφρύ σου ντύσιμο αλλά κάποια αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω της μη επαρκής πρόσληψης τροφών.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι η ασπίδα μας απέναντι στις διάφορες ιώσεις που κυκλοφορούν. Η ενίσχυση του με τις σωστές τροφές του προσφέρουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες στον οργανισμό. παμε στοιχημα λαιβ ότι θα οδηγήσουν στην προστασία της υγείας μας.

Στην συνέχεια του άρθρου θα αναφερθούν 8 σούπερ τροφές που συμβάλλουν στην καλή υγεία και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στις ιώσεις και στην αποφυγή κρυολογημάτων.

Αγελαδινό γιαούρτι

Το αγελαδινό γιαούρτι είναι μια από τις βασικότερες τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Η πέτσα του γιαουρτιού περιέχει μια σειρά βιταμινών και προβιοτικών που ενισχύουν και θωρακίζουν το έντερο και το στομάχι από μικρόβια και ερεθισμούς.

Σε περίπτωση κρυολογήματος οι βιταμίνες που περιέχει μέσα το γιαούρτι δεν βοηθούν μόνο στην αντιμετώπιση του αλλά επιπλέον μειώνουν και το χρόνο του κρυολογήματος. Το γιαούρτι περιέχει βιταμίνες Β12, Β1 και Β2, πολύτιμες βιταμίνες για την σταθερότητα και την θωράκιση του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες.

Κάποια ακόμα θετικά που προσφέρει η κατανάλωση γιαουρτιού στον οργανισμό είναι η μείωση της ανάπτυξης υψηλής πίεσης στο αίμα ενός ατόμου, μειώνει το λίπος στην κοιλιά και μας βοηθά να ανακτήσουμε πιο γρήγορα τις δυνάμεις μας μετά από μια κουραστική δραστηριότητα όπως η γυμναστική.

Κεφίρ

Το κεφίρ θεωρείται μία από τις πολυτιμότερες τροφές για την θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον έχει και πολλά άλλα ωφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το κεφίρ είναι ένας ρυθμιστής βάρους δηλαδή με την κατανάλωση του βοηθά στην διαχείριση των κιλών σας. Βοηθά επίσης και στην ρύθμιση της χοληστερίνης αλλά και στον μεταβολισμό.

Πιο συγκεκριμένα για το ανοσοποιητικό σύστημα προσφέρει στον οργανισμό ανοσία σε ιώσεις. Αν δηλαδή τρέφεσαι με κεφίρ το ανοσοποιητικό σου “πολεμά” πιο αποτελεσματικά ιώσεις όπως ο Covid και η ίωση Η1Ν1 και στην περίπτωση που αρρωστήσεις ξανά από την ίδια ίωση τα συμπτώματα θα είναι πολύ πιο ήπια.

Τέλος το κεφίρ περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την καλή υγεία του ανθρώπου όπως για παράδειγμα η βιοτίνη, το ασβέστιο, το φώσφορο και το μαγνήσιο.

Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι αποτελεί τον πιο σημαντικό σύμμαχο του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς περιέχει πολλές βιταμίνες. Πιο συγκεκριμένα το πορτοκάλι έχει την ικανότητα να καταπολεμά αποτελεσματικά ιώσεις και άλλους παθογόνους παράγοντες. Πολλές φορές χρησιμοποιείται και σαν θεραπεία του ανοσοποιητικού κατά την διάρκεια ιώσεων αλλά και μετά από αυτές για να επανέλθει πιο γρήγορα ο ασθενής.

Περιέχει βιταμίνη Α η οποία συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, περιέχει βιταμίνη C που συμβάλλει για ένα υγιές δέρμα, αλλά και φυλλικό οξύ που βοηθά στην θωράκιση του οργανισμού και στην δημιουργία κυττάρων.

Τέλος να προτιμάτε την κατανάλωση πορτοκαλιών έναντι του απλού χυμού πορτοκάλι καθώς το φρούτο είναι έως και 3 φορές πιο αποτελεσματικό για τον οργανισμό.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C η οποία είναι απόλυτα απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Είναι επίσης μια τροφή που συμβάλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου αλλά και στην αποτοξίνωση πολλών οργάνων του ανθρώπινου σώματος όπως για παράδειγμα του εντέρου.

Να προτιμάτε να το καταναλώνετε ωμό καθώς θα έχει περισσότερα θετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό σας.

Τέλος να σημειώσουμε ότι το κουνουπίδι είναι μια τροφή που προστατεύει από εντερικές ενοχλήσεις αλλά και από εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Αμύγδαλα

Μια από τις πιο πολύτιμες τροφές για την σωστή λειτουργία και διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι τα αμύγδαλα. Αρχικά θα πρέπει να πούμε ότι τα αμύγδαλα ότι διαθέτουν πολλά θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες όπως για παράδειγμα βιταμίνη Ε. Μια από τις πιο θαυματουργές ιδιότητες του είναι ότι προστατεύει την καταστροφή των κυττάρων κατά την διάρκεια μιας ασθένειας.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε μια χούφτα αμύγδαλα ημερησίως και θα διαπιστώσετε ότι η συχνότητα αλλά και η διάρκεια των κρυολογημάτων και των ιώσεων έχει μειωθεί σημαντικά.

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι μια ακόμα τροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που βοηθούν τον οργανισμό να ανταπεξέλθει πιο αποτελεσματικά σε μια ίωση ή ένα κρυολόγημα. Το κοτόπουλο περιέχει βιταμίνη Β6 η οποία βοηθά στον μεταβολισμό και στην παραγωγή σημαντικών κυττάρων για τον οργανισμό και ειδικά για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το κοτόπουλο χρησιμοποιείται πολλές φορές ως βασική τροφή σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Το κοτόπουλο είναι μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και βοηθά επίσης στην ρύθμιση του βάρους και του λίπους στο σώμα.

Πολλές φορές εξάλλου οι γιατροί μας λένε να τρώμε κοτόσουπα κατά την διάρκεια μιας ίωσης καθώς ανανεώνονται τα κύτταρα στον οργανισμό και έτσι αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά η απειλή.

Ηλιόσπορος

Ο ηλιόσπορος μια τροφή που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ταινίες έχει πολλά ωφέλει για το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ηλιόσπορος περιέχει μια σειρά από σημαντικές για τον οργανισμό βιταμίνες αλλά και ιχνοστοιχεία και μέταλλα που προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα από γρίπες και κρυολογήματα.

Ο ηλιόσπορος είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο για την προστασία αλλά και την ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποφύγετε να τον συνοδεύσετε με αλάτι καθώς οι μεγάλες ποσότητες αλατιού δεν έχουν καλά αποτελέσματα για τον οργανισμό.

Σκόρδο

Μια ακόμα σημαντική τροφή για το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το σκόρδο, τα ωφέλη του σκόρδου είναι πολλά. Μερικά από αυτά είναι ότι βοηθάει την καλή υγεία του προστάτη αλλά και την καλή υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με έρευνες οι άνθρωποι που κατανάλωναν καθημερινά σκόρδο μείωσαν κατά 63% τα κρυολογήματα. Με λίγα λόγια, η αποτελεσματικότητα του να προστατεύει και να θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να συγκριθεί με ένα φάρμακο.

Η σημασία της θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος

Τέλος το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου είναι το σύνολο των βιολογικών μηχανισμών υπεύθυνο για την άμυνα του απέναντι σε ασθένειες. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε την σημασία της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού και να το θωρακίσουμε αποτελεσματικά.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από μια σωστά ισορροπημένη διατροφή έτσι ώστε το άτομο να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και όλες τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία για την καταπολέμηση των ιώσεων.

Εκτός από την προστασία του ανοσοποιητικού μια καλή διατροφή έχει πάντα και θετικά αποτελέσματα στην ψυχολογία του ανθρώπου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement