Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Ανοίγουν οι κάλπες σε Πάτρα, Δυτική Αχαΐα και Αιγάλεια για την εκλογή των νέων δημοτικών αρχών

Published

on

Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες για την τελική εκλογή των νέων δημοτικών αρχών στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της Αχαΐας βρίσκεται σήμερα η τοπική κοινωνία.

Στην Πάτρα θα διεξαχθεί η «μάχη των καρδιολόγων» με τον Κώστα Πελετίδη απέναντι στον Κώστα Σβόλη, στη Δυτική Αχαΐα ο Σπύρος Μυλωνάς αναμετράται με τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο και στην Αιγιάλεια ο Δημήτρης Καλογερόπουλος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Χρήστο Γούτο.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό και των τριών αναμετρήσεων είναι ότι σε αυτές μετέχουν οι νυν δήμαρχοι (που φυσικά, έθεσαν εκ νέου υποψηφιότητα), ενώ ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι πως και οι τρεις αναμετρήσεις θεωρούνται λιγότερο ή περισσότερο αμφίρροπες και ως εκ τούτου, κανένας δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Θεωρητικά, οι σημερινές εκλογικές αναμετρήσεις στην Αχαΐα, αφορούν 246.419 πολίτες, δηλαδή το 88,5% των εγγεγραμμένων εκλογέων στο νομό! Ωστόσο, καθώς το ποσοστό αποχής στον α’ γύρο της προηγούμενης Κυριακής υπήρξε ήδη αρκετά μεγάλο, το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερου ποσοστού αποχής σήμερα, μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό – έως και καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

 

Η «μάχη των καρδιολόγων»

Η «μάχη των καρδιολόγων» στην Πάτρα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί μπορεί ο Κώστας Πελετίδης στις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής να έλαβε ποσοστό που άγγιξε το 40% και δείχνει να είναι το ισχυρό φαβορί, όμως η διαρκώς αυξανόμενη δυναμική του Κώστα Σβόλη και η στήριξη που έχει εκφραστεί στο πρόσωπό του από πληθώρα προσώπων και παρατάξεων ακόμα και εκτός του χώρου της ΝΔ, αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά ενός «ντέρμπι» με αμφίρροπη τελικά, κατάληξη.

Θυμίζουμε ότι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στον Δήμο Πατρέων είναι 165.698, ωστόσο την περασμένη Κυριακή στις κάλπες προσήλθαν μόνο οι 89.715. Από αυτούς, ο Κ. Πελετίδης έλαβε 34.774 ψήφους και ο Κ. Σβόλης 22.226. Μένει να φανεί σήμερα εάν ο τελευταίος μπορεί να καλύψει και να υπερκεράσει το «χάντικαπ» των 12.000 περίπου ψήφων, λαμβάνοντας ισχυρά «κομμάτια» ψηφοφόρων των παρατάξεων του Β. Αϊβαλή (17.156 ψήφοι) και του Π. Ψωμά (12.890 ψήφοι)

 

 

Τα αποτελέσματα του α’ γύρου στον Δήμο Πατρέων

Ενσωμάτωση:  345 / 345 ΕΤ, Εγγεγραμμένοι: 165.698, Έγκυρα: 87.046, Άκυρα: 1.811 Συμμετοχή: 54,15%

 

ΠΟΣΟΣΤΟ            ΨΗΦΟΙ

Πελετίδης Κωνσταντίνος

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ    39,95     34.774

Σβόλης Κωνσταντίνος

ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ           25,53     22.226

Αϊβαλής Βασίλειος

ΠΑΤΡΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ         19,71     17.156

Ψωμάς Πέτρος

σπιράλ 14,81     12.890

 

Τα τελευταία μηνύματα των υποψηφίων δημάρχων της Πάτρας

Την ανάγκη «να μη γυρίσει η Πάτρα σε συντηρητικές επιλογές του παρελθόντος» επικαλέστηκε ο Κώστας Πελετίδης στην τελευταία προεκλογική ομιλία του στην Πάτρα, την περασμένη Παρασκευή. Μιλώντας για τον αντίπαλό του σήμερα, ανέφερε πως «ο συνδυασμός της ΝΔ, με επικεφαλής τον κ. Σβόλη, πίνει νερό στο όνομα της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, της εκχώρησης των δημοτικών υπηρεσιών, της δημοτικής περιουσίας, των ελεύθερων χώρων, σε ιδιώτες επιχειρηματίες». Αναφερόμενος στο δίλημμα του β’ γύρου των εκλογών ανέφερε: «το δίλημμα είναι ένα: Θέλουμε δήμαρχο και πλειοψηφία δημοτικών συμβούλων που θα στηρίζουν την επόμενη πενταετία την αντιλαϊκή πολιτική ή που θα στέκονται απέναντι σε αυτή, όπως κάναμε όλα τα προηγούμενα χρόνια; Θέλουμε υπηρέτες αυτής της πολιτικής ή όσους θα ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε αυτή, παλεύοντας από θέσεις αρχής, σε σύγκρουση με αυτή για τις ανάγκες του λαού και τον παιδιών του σήμερα και στο μέλλον;», είπε και προσέθεσε πως «ο λαός έχει ανάγκη μια δημοτική αρχή συμπαραστάτη στον αγώνα για δουλειά, για ζωή, για να κατακτήσει αυτά που δικαιούται, υπογράμμισε, δίνοντας τον τόνο, εξηγώντας ότι τέτοια θα είναι μόνο η δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Επίσης, ο κ. Πελετίδης έκανε επιγραμματική αναφορά στα όσα έχει κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια η δημοτική Αρχή, όπως η δημιουργία του Νότιου Πάρκου, η ανακαίνιση των σχολείων, η διαμόρφωση πάρκου και ελαιώνα στην Παραλία, η δημιουργία πολλών κοινόχρηστων χώρων και πλατειών, οι ημερήσιες κατασκηνώσεις, κ.α.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Σβόλης στο μήνυμα που απηύθυνε στον πατραϊκό λαό μετά την ομιλία της περασμένης Πέμπτης, έκανε λόγο για ενότητα. «Η Πάτρα Ενωμένη θα είναι Δημοτική Αρχή όλων των Πατρινών», δήλωσε ο κ. Σβόλης διαμηνύοντας για ακόμη μία φορά πως «το κόμμα μας είναι ένα: Η Πάτρα». Ο υποψήφιος Δήμαρχος, με βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσε για ακόμη μία φορά όλους τους πολίτες να δώσουν μαζικό «παρών» στις κάλπες, δίνοντας με την ψήφο τους ισχυρή λαϊκή εντολή στους ανθρώπους που μπορούν να ωφελήσουν περισσότερο τον τόπο μας, με το βλέμμα μπροστά, χωρίς κομματικές περιχαρακώσεις και εξαρτήσεις.  «Έχουμε τη διάθεση να αλλάξουμε την πόλη μας. Κάποιοι θέλουν να συνεχίσουν τον κατήφορο αλλά δεν θα το επιτρέψουμε. Την Κυριακή θα λάβουν το μήνυμα ότι η εσωστρέφεια και η ιδεοληψία τελειώνει. Η πόλη μας δεν αντέχει και άλλη πενταετία με χαμένες ευκαιρίες. Θέλουμε την Πάτρα του Αγίου Ανδρέα, της ευημερίας και της προόδου, της εξωστρέφειας, του πολιτισμού, της Αχάια Κλάους, του καρναβαλιού, της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου και των Πανεπιστημίων. Θέλουμε μια πόλη φιλική προς τον Πατρινό  κάτοικο και ελκυστική προς τον επισκέπτη. Θέλουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Θέλουμε να έχουμε καθαρή πόλη, καθαρά συντριβάνια, καθαρές πλατείες, παιδικές χαρές. Απαιτείται   καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Θέλουμε να λύσουμε το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα με τα απορρίμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του, την περασμένη Πέμπτη.

 

Το «ντέρμπι» του κάμπου

Στη Δυτική Αχαΐα αναμένεται ένα δύσκολο «ντέρμπι» παρά το γεγονός πως ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος στον α’ γύρο έφτασε μία ανάσα από τη νίκη, λαμβάνοντας ποσοστό 42,93%. Το 50%+1 του δεύτερου γύρου είναι… μία άλλη ιστορία και ο νυν δήμαρχος, Σπύρος Μυλωνάς, δείχνει ικανός να «αμφισβητήσει» την πρωτιά του κ. Αλεξόπουλου και να είναι αυτός ο τελικός νικητής. Σημειώνεται ότι στον δήμο των 29.825 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, την προηγούμενη Κυριακή προσήλθαν στις κάλπες οι 20.938, σημειώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στην Ελλάδα. Και εδώ, η αποχή της σημερινής αναμέτρησης, ίσως αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας.

 

 

Τα αποτελέσματα του α γύρου στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας

Ενσωμάτωση: 78 / 78 ΕΤ, Εγγεγραμμένοι: 29.825, Έγκυρα: 20.475, Άκυρα: 379%, Συμμετοχή: 70,21%

 

ΠΟΣΟΣΤΟ            ΨΗΦΟΙ

Αλεξόπουλος Γρηγόρης

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΝΟΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ           42,93     8.789

Μυλωνάς Σπυρίδων

ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ  38,89     7.964

Λιάκος Φίλιππος

Δύναμη Προοπτικής για την Δυτική Αχαϊα            16,02     3.280

Χριστοδουλόπουλος Ιωάννης

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ        2,16        442

 

Η «μάχη» της Αιγιάλειας

«Μάχη μέχρι τέλους» αναμένεται και στην Αιγιάλεια, όπου ο νικητής (με βραχεία κεφαλή) της περασμένης Κυριακής, Χρήστος Γούτος, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον επίσης ισχυρό σε εκλογική δύναμη, Δημήτρη Καλογερόπουλο. Το 37,16% του κ. Γούτου έναντι του 35,22% του κ. Καλογερόπουλου την περασμένη Κυριακή, αντιστοιχεί σε διαφορά μόλις 500 ψήφων περίπου και γι’ αυτό όλα θα κριθούν σήμερα. Στον Δήμο Αιγιάλειας υπάρχουν 50.896 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, αλλά μόνο 29.557 προσήλθαν στις κάλπες του α’ γύρου.

 

Τα αποτελέσματα του α’ γύρου στον Δήμο Αιγιαλεία

Ενσωμάτωση: 140 / 140 ΕΤ, Εγγεγραμμένοι: 50.896,  Έγκυρα: 28.940, Άκυρα: 468%, Συμμετοχή: 58,08%

 

ΠΟΣΟΣΤΟ          ΨΗΦΟΙ

Γούτος Χρήστος

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΜΑΖΙ για το ΑΥΡΙΟ    37,16    10.755

Καλογερόπουλος Δημήτριος

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΤΩΡΑ            35,22    10.192

Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ            19,61    5.676

Κουβαράς Γιώργος

Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. (Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία Της Αιγιάλειας)            3,55      1.028

Μποδιώτης Ιωάννης

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ 2,53      733

Τριανταφυλλόπουλος Γρηγόριος

ΑΙΓΙΑΛΕΩΝ ΠΟΛΙΣ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ 1,93      558

Ροή ειδήσεων

Advertisement