Connect with us

Ελλάδα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα», λέει ο Τεμπονέρας

Published

on

«Καμπανάκι» για την πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χτυπάει ο Διονύσης Τεμπονέρας, γράφοντας χαρακτηριστικά, σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα».

Απαντώντας στην αποτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών από την Κουμουνδούρου, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «αρχηγισμό».

«Καρφιά» στον Κασσελάκη για την ομιλία του στον ΣΕΒ

«Το αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών έρχεται σε συνέχεια του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών, ενισχύοντας και επιβεβαιώνοντας την πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, που αποκτά χαρακτηριστικά ιδεολογικής ηγεμονίας» αναφέρει ο συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα»

Σχολιάζοντας, επί της ουσίας, την αποτίμηση που έκανε η Κουμουνδούρου το βράδυ της Κυριακής, μετά το πέρας του β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς μιλούσε για την πρώτη ήττα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, ο Διονύσης Τεμπονέρας φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη.

Όπως σημειώνει στο άρθρο του, «η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προφανώς και δεν μπορεί να κριθεί για το κακό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά δυστυχώς ‘πληρώνει’ τις διαχρονικές αδυναμίες του πολιτικού σχηματισμού, όπως και την ανικανότητά του να αποδώσει πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης με αιχμή, μεταξύ των άλλων, τον σύγχρονο ρόλο του κράτους με αυτοδιοίκηση για την άρση των περιφερειακών και γεωγραφικών ανισοτήτων».«Άμεσος και σαφής προσδιορισμός του οδικού χάρτη για το συνέδριο»

Και τονίζει χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα. Ο αρχηγισμός, μια ηγετική μη νομιμοποιημένη ελίτ που επικάθεται σε όλη την κομματική βάση, η ρευστοποίηση του κόμματος, η απουσία στρατηγικού σχεδίου, η άρνηση αυτοκριτικής εκθέτουν τον σχηματισμό σε πολλαπλούς κινδύνους. Το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές».

«Καρφιά» στον Κασσελάκη για την ομιλία του στον ΣΕΒ

Παράλληλα, σχολιάζοντας εμμέσως την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, από το βήμα του ΣΕΒ, ο Διονύσης Τεμπονέρας υποστηρίζει πως «μια νέα μεγάλη Αριστερά οφείλει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, χωρίς να παραδίδει στον αντίπαλο την ταυτότητά της. Ξέρουμε από πού προερχόμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Γνωρίζουμε τα συμφέροντα που θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο και για αυτό δεν μπορούμε να είμαστε ‘με όλους’ ή με το ‘κεφάλαιο’».

«Είμαστε με τα θύματα της εκμετάλλευσης, με τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα μιας κοινωνίας που δεν διαρθρώνεται πλέον εδώ και δεκαετίες ταξικά υπό την παραδοσιακή σκοπιά που είχε η Αριστερά τα τελευταία 60 χρόνια», σημειώνει, προσθέτοντας: «Στηρίζουμε την ενδυνάμωση της παραγωγικής βάσης της χώρας με όρους δίκαιης συμμετοχής των συντελεστών παραγωγής. Προφανώς παραμένουν οι παραδοσιακοί δεσμοί με τη μισθωτή εργασία και τη νεολαία, αλλά οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι δυνάμεις της καινοτομίας είναι στρώματα στα οποία απευθυνόμαστε».

Ο κ. Τεμπονέρας τονίζει, επίσης, πως «οι προτεινόμενες λύσεις σήμερα, άμεσα ή έμμεσα, οδηγούν είτε σε μια διάχυση του κόμματος σε ‘εκσυγχρονιστικά’ αρχηγοκεντρικά πρότυπα, είτε σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας, αντίστασης και περιχαράκωσης. Καμία τέτοια προοπτική δεν μπορεί να ευνοήσει τον ελληνικό λαό».

«Άμεσος και σαφής προσδιορισμός του οδικού χάρτη για το συνέδριο»

Ζητά τον «άμεσο και σαφή προσδιορισμό του ‘οδικού χάρτη’ για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου που θα κοιτά ‘μπροστά και όχι πίσω, έξω και όχι μέσα’».

Και υποστηρίζει πως «χρειάζεται ένα συνέδριο που θα δώσει άμεσα το λόγο στα 150 χιλιάδες μέλη που συμμετείχαν στην εκλογή προέδρου και θα εμπλέξει όλη την κομματική βάση, συλλογικότητες, φορείς, άλλους προοδευτικούς πολιτικούς σχηματισμούς, αλλά τελικά και όλη την οργανωμένη κοινωνία σε μια απαραίτητη, νέα, πολιτική διαδικασία κοινωνικής και πολιτικής ώσμωσης».

Για να υπογραμμίσει πως «η διαδικασία αυτή δεν γίνεται με όρους τοξικότητας στα τηλεοπτικά πάνελ, αλλά με πνεύμα ενότητας και συντροφικότητας που σφυρηλατείται σε ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική βάση».

Κατά τον Διονύση Τεμπονέρα, «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει μόνο ως αριστερό ‘μαζικό’ κόμμα, διαφορετικά θα αποτελέσει αργά η γρήγορα ακόμα έναν βραχίονα διαχείρισης που το σύστημα θα επιτύχει τελικά να ενσωματώσει».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη Δεξιά ως πολιτικός φορέας διαχείρισης της υφιστάμενης οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Οφείλει να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές, δομικές αλλαγές στην οικονομία, στο κράτος, στους θεσμούς. Μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο προοδευτικό, δημοκρατικό φορέα της Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας, με σταθερή κοινωνική διασύνδεση και επιρροή», σημειώνει.

Ροή ειδήσεων

Advertisement