Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Αχαΐα: Ξεκινά γονιδιακός έλεγχος για τα δύο βρέφη στην Κάτω Αχαΐα – Τα υπονοούμενα της γιαγιάς για τη μητέρα

Published

on

Ξεκινά γενετικός έλεγχος για τις περιπτώσεις των δύο μωρών τα οποία πέθαναν σε διάστημα 15 μηνών στην Κάτω Αχαΐα, καθώς εκτιμάται πως υπάρχει γονιδιακό υπόβαθρο. Η διαδικασία του ελέγχου είναι εφικτή, καθώς υπάρχει διαθέσιμο υλικό. Για το κοριτσάκι των δύο μηνών που κατέληξε την περασμένη εβδομάδα στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγία Σοφία» έχουν ήδη ληφθεί δείγματα, ενώ υπάρχουν ιστοί και του νεογνού, καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ιστολογική εξέταση.

Επιπλέον ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών Νίκος Νικολάου έδωσε εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης της υπόθεσης. Η παραγγελία για περαιτέρω διερεύνηση δόθηκε δεδομένου της ύπαρξης τετελεσμένου γεγονότος, που είναι ο θάνατος του βρέφους 20 ημερών, το καλοκαίρι του 2022 στην Κάτω Αχαΐα, περιοχή που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Εισαγγελίας. Επιπλέον, η εισαγγελική έρευνα, όπως ανέφεραν πηγές ήταν επιβεβλημένη από τη στιγμή που υπάρχει ένα γεγονός και έχουμε και ένα προηγούμενο – αναφορά στην υπόθεση Πισπιρίγκου – να κινηθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να μην «υπάρχουν σύννεφα».

Με λένε «Πισπιρίγκου»

Η μητέρα των δύο μωρών, η 23χρονη Ειρήνη, πήγε στο στούντιο της εκπομπής TLIVE και περιέγραψε στην Τατιάνα Στεφανίδου τις δύο απώλειες που βίωσε με τα μωρά της αλλά και το πώς την αντιμετωπίζει ο κόσμος μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης.

H μητέρα των δύο βρεφών στην Αχαΐα, τα οποία πέθαναν σε διάστημα 15 μηνών, ανέφερε οτι δεν σέβονται το πένθος της, αντιθέτως τη βρίζουν και τη λένε «Ρούλα Πισπιρίγκου».

«Με λένε Πισπιρίγκου στα social media» είπε η 23χρονη στην Τατιάνα Στεφανίδου, για να σημειώσει: «Δεν είμαι Πισπιρίγκου»…

«Τώρα βρίζουν εμένα αντί να κοιτάξουν κάτι άλλο. Ούτε χθες σεβάστηκε κανείς κάτι, που κήδεψα τη μικρή. Με ρωτάγανε “τι έγινε και τι έγινε”. Δεν με πήραν να με ρωτήσουν πώς είμαι», είπε χαρακτηριστικά η 23χρονη στον Alpha.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις της:

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr η πρώτη εκτίμηση που σχηματιζεται είναι ότι ο θάνατος των δύο παιδιών οφείλεται πιθανότατα σε γονιδιακό πρόβλημα με τις ίδιες πληροφορίες να μιλούν για προβληματική στάση της μητέρας τους η οποία, όπως «δείχνει» και η ανακοίνωση από το Χαμόγελο του Παιδιού, δεν φαίνεται να αντέδρασε έγκαιρα στα συμπτώματα που παρουσιάστηκαν.

Μιλώντας στον Alpha η 23χρονη μητέρα περιέγραψε τα συμπτώματα που είδε στο πρώτο από τα δύο παιδιά που γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 2022 και 19 ημέρες αργότερα έφηγε από τη ζωή. Η 23χρονη έκανε λόγο για περίεργους ήχους που άκουσε να βγάζει το βρέφος μέσα στην κούνια. «Φώναξα την σπιτονοικοκυρά μου που ήταν δίπλα και μου είπε ότι το παιδάκι φεύγει και φωνάξαμε ασθενοφόρο» ανέφερε η 23χρονη.

Για το δεύτερο παιδί η 23χρονη υπογράμμισε ότι «έκανε ένα σύμπτωμα στο σπίτι, όπου γυρνούσαν τα μάτια της και έκλαιγε. Πήγαμε στο Κέντρο Υγείας και το παιδί συνήλθε. Είπαν δεν ήταν κάτι, έχει σωστούς σφυγμούς, αλλά πρέπει να πάει στο Καραμανδάνειο. Είχε σπασμούς. Μας έστειλαν στο Παίδων Αγία Σοφία. Ήμασταν έναν μήνα μέσα, κάναμε όλες τις εξετάσεις. Εκεί μου είπαν ότι οι σπασμοί ίσως είναι από κάποιο φάρμακο».

«Ήμουν συνέχεια μαζί της, εκεί μου παίζαμε, ξαφνικά χανόταν. Γυρνούσαν τα μάτια της και έμενε λιπόθυμη. Φώναζα αμέσως τον γιατρό» πρόσθεσε η ίδια.

Υπήρχαν ανώνυμες καταγγελίες

Στην υπόθεση των θανάτων των δύο παιδιών που ανήκαν στην ίδια οικογένεια από την Κάτω Αχαΐα και έφυγαν από τη ζωή σε διάστημα 15 μηνών αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, σημειώνοντας ότι υπήρχαν ανώνυμες καταγγελίες.

Όπως υποστηρίζει μιλώντας στο protothema.gr ο πρόεδρος του Χαμογέλου του Παιδιού, η 23χρονη μεγάλωσε σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον με αποτέλεσμα και τα δύο της βρέφη να βρεθούν σε παρόμοια θέση από την ημέρα που γεννήθηκαν. Ακόμη, τονίζει πως η Οργάνωση είχε ενημερώσει τις Αρχές για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγάλωσε η μητέρα.

«Είναι μια ιστορία που ξεκινά από όταν ήταν μικρή, από τα 15 της χρόνια. Πρόκειται για μια παθογένεια, ένα κακοποιητικό περιβάλλον. Μόλις μας πήρε η μητέρα στείλαμε ως κατεπείγουσα την καταγγελία στην Εισαγγελία. Για την ίδια τη μητέρα δεν είχαμε δεχθεί καμία καταγγελία», δηλώνει ο κ. Γιαννόπουλος.

Όταν η 23χρονη έμεινε έγκυος κάλεσε το Χαμόγελο του Παιδιού προκειμένου να λάβει στήριξη. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, επικοινωνήσε εκ νέου με την οργάνωση ζητώντας να καλύψει τα έξοδα της κηδείας του βρέφους.

«Ζουσε μια φρίκη όλα αυτά τα χρόνια. Οι πάντες γνώριζαν το περιβάλλον. Ξαφνικά, έγινε μητέρα και ενημερωθήκαμε από την ίδια ότι γέννησε όταν μας ζήτησε κάποια βοήθεια. Επικοινωνήσαμε ξανά μαζί της όταν πέθανε το παιδί και μας ζήτησε να της πληρώσουμε τα έξοδα της κηδείας», λέει ο ίδιο

«Μακάρι να είναι ιατρικό, κρατάω μικρό καλάθι» λέει η γιαγιά των παιδιών από την Πάτρα που έφυγαν σε 15 μήνες

«Με αυτά που ακούγονται δεν ξέρω πια κι εγώ τι να πιστέψω ως μάνα. Ακούγεται ότι έκανε χρήση ναρκωτικών η Ειρήνη. Πού ξέρω ότι δεν έχει πειράξει τα παιδάκια;» λέει η κυρία Πόπη, μητέρα της 23χρονης Ειρήνης και γιαγιά των δύο αδερφών στην Αχαΐα που πέθαναν μέσα σε διάστημα 15 μηνών.

Χαρακτήρισε την κόρη της ένα «πολύ περίεργο παιδί» και σχετικά με τις σχέσεις που έχει μαζί της σημείωσε: «Έχει μπλεχτεί η μητριά της που δεν έχω καλές σχέσεις μαζί της. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αντιδρά έτσι η Ειρήνη. Εμένα μου άφηνε τα παιδιά για να πάει για ένα μεροκάματο, όχι για να ταΐσει εμένα. Εγώ δουλεύω μόνη μου».

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις της μητέρας της 23χρονης:

«Για εμένα μπορεί να υπάρχουν παραλείψεις. Δεν γίνεται 1,5 μήνα μέσα στο νοσοκομείο να μην βρίσκουν τι έχει» υποστήριξε μιλώντας στο Mega, περιγράφοντας, για το δύο μηνών μωρό, τα τελευταία δραματικά λεπτά μέσα στον θάλαμο του Αγία Σοφία: «Έκανε ένα ψευτοτρέμουλο γιατί ήταν σαν παράλυτο. Ένα πουπούλο σου λέω. Απλά γύρισαν τα μάτια της τούμπα, και αν δεν την ζορίζαμε, το νερό που της έριξε η Ειρήνη δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει το παιδί, όσο το άφηνε δηλαδή, ήταν σαν να μαύριζε».

Και πρόσθεσε: «Στο Καραμανδάνειο έκατσε 3 ημέρες νομίζω, στο οποίο είπαν να φύγει για Αθήνα, για περαιτέρω εξετάσεις για να δούμε τι γίνεται ενώ πάθαινε συχνές κρίσεις, έπαθε κανά 2-3 φορές, την προηγούμενη εβδομάδα. Ούτε στο μηχάνημα το βάλανε, ούτε στη ΜΕΘ το βάλανε. Υποτίθεται το είχαν ”ξεζουμίσει” να του κάνουν εξετάσεις και από το αίμα. Μέχρι που κάποια δόση της βάλανε και αίμα γιατί είχε πέσει ο αιματοκρίτης από τις πολλές εξετάσεις. Και ενώ της δίνανε αγωγή το παιδί ξανάπαθε κρίσεις».

Όσο για το πότε ενημερώθηκε πως το παιδάκι έχει καταλήξει, η γιαγιά είπε: «Με ειδοποίησε η μικρή τη νύχτα, την ώρα που προσπαθούσαν να το επαναφέρουν».

Αναφορικά με το πρώτο εγγονάκι της που πέθανε 19 ημέρες μετά τη γέννησή του δήλωσε: «Χάθηκε στον ύπνο του στην ουσία. Της έκανε ένα περίεργο ήχο και το είδε μαύρο, κρύο κάπως και ειδοποίησε το ασθενοφόρο πάλι».

Σε ερώτηση για το παιδί που έχασε η ίδια όταν η Ειρήνη ήταν ακόμη 14 ετών, είπε: «Ήταν 1,5 χρονών. Στο δικό μου, υπήρχε υποτίθεται, λοίμωξη κατωτέρου αναπνευστικού κρυφή πνευμονία, κάπως έτσι», επαναλαμβάνοντας για τα δύο εγγόνια της: «Μακάρι να είναι γονιδιακό…».

Τι είπε η δικηγόρος της νεαρής μητέρας

Η Βούλα Δημητριάδου, δικηγόρος της 23χρονης μητέρας, μίλησε στην εκπομπή Live News για την υπόθεση.

«Περιμένετε κάποια άλλη συμπεριφορά από ένα παιδί που δεν ένιωσε τη μητρική αγάπη. Περιμένετε κάποια άλλη συμπεριφορά όταν ένα παιδί βγαίνει να μαζέψει λεφτά για να τα πάει στους δικούς του. Περιμένετε να έχετε μια διαφορετική έκφραση, όταν το ίδιο το παιδί γεννούσε δεν είχε δίπλα τη μητέρα του. Το μέλημά μας είναι να μάθουμε από ποια αίτια έφυγαν τα παιδιά. Τα μόνο που μου είπε είναι πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάπνιζε.

Επειδή υπάρχει και η δίκη για τον χαμό της Τζωρτζίνας, θα έχουμε γρήγορα τα αποτελέσματα από την ιατροδικαστική. Πρέπει να πάψει η κοινωνία να καταδικάζει πρόσωπα και καταστάσεις. Δεν μπορούμε να συνδέουμε υποθέσεις. Μιλήσαμε σήμερα και μου είπε πως το μόνο που θέλει είναι να φύγει από την μικρή κοινωνία που ζει. Ο τρόπος που μιλάει για τη μητέρα της είναι δείχνει πως δεν μπορεί να πει ψέματα. Το εάν δεν μπορεί να κλάψει αυτό το παιδί θα πρέπει να μας προβληματίσει. Μήπως έκλαιγε όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν είχε κανέναν δίπλα της;».

Ροή ειδήσεων

Advertisement