Connect with us

Ελλάδα

ΕΦΚΑ: Πιο κοντά στον πολίτη, απλοποιείται η έκδοση συντάξεων

Published

on

Εγκρίθηκαν πρόσφατα από τη Βουλή, στην Επιτροπή Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, οι τοποθετήσεις των Αλεξάνδρου Βαρβέρη και Παναγιώτη Κοκκόρη, αντιστοίχως, στις θέσεις του Διοικητή και Υποδιοικητή του Ε.Φ.Κ.Α.

Τους τελευταίους 27 μήνες εκδόθηκαν 678.000 συντάξεις. Ενδεικτικό της προόδου που έχει συντελεστεί είναι ότι, ενώ μέχρι πριν από μερικά χρόνια χρειάζονταν μέχρι 4 έτη για να εκδοθούν, ο ΕΦΚΑ έφθασε στο σημείο να μπορεί να εκδίδει σύνταξη σε 60 ημέρες σύμφωνα με τον κ. Βαρβέρη ο οποίος αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα μετάβασης του ΕΦΚΑ στην ψηφιακή εποχή. Όπως ανακοίνωσε,
-αντικαθίσταται ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός γεγονός που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους του e-ΕΦΚΑ να διεκπεραιώνουν ταχύτερα συναλλαγές,
-μεταφέρονται στο Cloud απαρχαιωμένες τεχνολογικά υποδομές και λειτουργικά συστήματα για να υπάρχει ασφάλεια και ταχύτητα στις συναλλαγές
-δημιουργούνται πρότυπες Τοπικές Διευθύνσεις μεταμορφώνοντας τους χώρους σε πιο λειτουργικούς και φιλικούς προς τους ασφαλισμένους.

Όραμα της Διοίκησης είναι πλέον η δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), από το Ταμείο Ανάκαμψης με κανάλι διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων και μητρώα της δημόσιας διοίκησης και ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ» που θα μεταμορφώσει όλο το χαρτώο αρχείο όλων των ταμείων που εντάχθηκαν «βίαια» το 2016 κάτω από την «ομπρέλα» του ΕΦΚΑ.

Ο συνδυασμός των δύο ανωτέρω έργων θα παράσχει τη δυνατότητα να εκδίδονται αυτόματα οι συντάξεις

Ο Υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτης Κοκκόρης έκανε αναφορά στα βήματα που έχουν γίνει στην κοινωνική ασφάλιση από το 2012-2014 όπου κι ο ίδιος εθήτευσε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την περίοδο που συστάθηκε το ΚΕΑΟ.

Ο Υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε μία καινοτόμα δράση που βρίσκεται σε πιλοτικό επίπεδο και αφορά στους εν δυνάμει συνταξιούχους: Οταν θα πλησιάζει περίπου το 6μηνο πριν υποβάλει ο ασφαλισμένος την αίτηση συνταξιοδότησης, θα τον ενημερώνει ο e-ΕΦΚΑ για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει προκειμένου καθώς θα έχει προηγηθεί προεργασία. «Θα είναι η πρώτη φορά που το κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο πολίτης στο κράτος» σύμφωνα με τον Υπουργό.

Ροή ειδήσεων

Advertisement