Connect with us

Ελλάδα

Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός που έγινε τραγούδι

Published

on

Η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και του συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, έληξε με τη θριαμβευτική επικράτηση του ελληνικού στρατού και την υποχώρηση των στρατευμάτων του Μουσολίνι.

Έχει χαρακτηριστεί ως «Έπος του ‘40» και δικαιολογημένα αν αναλογιστεί κανείς τις κακουχίες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι στρατιώτες (τραυματισμοί, κρυοπαγήματα, ασιτία, ψείρες) στα Αλβανικά βουνά και την έκβαση των γεγονότων.

Τα θύματα όπως πάντα ήταν πάμπολλα. Μεταξύ αυτών και ο Μιχάλης Πράσινος από τα Κατάπολα της Αμοργού. Ήταν ο πρώτος νεκρός από τις τάξεις των ανθυπολοχαγών και η ιστορία του έμελλε να χιλιοτραγουδιστεί.

Το τραγούδι «Ο έφεδρος» το έγραψε ο Πυθαγόρας και το μελοποίησε ο Γιώργος Κατσαρός το 1973 μαζί με άλλα έντεκα για τον δίσκο της Μαρινέλλας «Αλβανία». Όλα τους αφιερωμένα στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

Τα περισσότερα στοιχεία που έχουμε για τον Μιχάλη Πράσινο , τα έχουμε από τον στιχουργό και τοπικά μέσα όπως το aegiali.gr που αναφέρει ότι «έπεσε» δίπλα στον επίσης νησιώτη, τον Συμιακό Αλέξανδρο Διάκο, τον πρώτο νεκρό του πολέμου από τις τάξεις των μονίμων.

H «Αλβανία» Κυκλοφόρησε σε δίσκο βινυλίου 33′ στροφών σε Ελλάδα και Κύπρο από τη δισκογραφική εταιρία PolyGram Records, κάτω από την ετικέτα της Philips Records.

 

 

Τι γύρευες στ’ αλβανικό βουνό,
μονάκριβε νησιώτη;
Και λαβωμένο κλαίει το δειλινό
την ακριβή σου νιότη…

Πάει ο ήλιος, πάει κι η Αμοργός,
στα μάτια του νυχτώνει.
Κι ο έφεδρος ανθυπολοχαγός
κοιμάται μες στο χιόνι.

Τα χρόνια σου καπνός τα παιδικά,
ανάσα η εφηβεία.
Στον τοίχο ματωμένα ιδανικά
μετάλλια και βραβεία…

Πάει ο ήλιος, πάει κι η Αμοργός,
στα μάτια του νυχτώνει.
Κι ο έφεδρος ανθυπολοχαγός
κοιμάται μες στο χιόνι.

Ροή ειδήσεων

Advertisement