Connect with us

Ελλάδα

Εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών φαρμάκων και στο εξωτερικό

Published

on

Ενας Έλληνας που επισκέπτεται την Πολωνία θα μπορεί να απευθυνθεί σε οποιοδήποτε φαρμακείο της χώρας και να εκτελέσει μία ηλεκτρονική συνταγή δίνοντας μόνο τον ΑΜΚΑ του.

Επιπλέον, ένας γιατρός στην Ισπανία θα μπορεί να έχει άμεση και ασφαλή πρόσβαση στο συνοπτικό ιατρικό ενός Έλληνα ασθενή. Αντίστοιχες υπηρεσίες θα προσφέρονται στην Ελλάδα για τους Πολωνούς και τους Ισπανούς πολίτες, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας. Τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας ανακοίνωσαν το πρώτο βήμα διασύνδεσης των ελληνικών συστημάτων συνταγογράφησης και ιατρικού ιστορικού με τα αντίστοιχα των άλλων χωρών της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία ο διασυνοριακός κόμβος, μέσω του οποίου είναι δυνατή η εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών φαρμάκων μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας, καθώς και η ανταλλαγή συνοπτικού ιατρικού ιστορικού μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας.

Ο διασυνοριακός κόμβος αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου MyHealth@EU και το προσεχές διάστημα η δυναμικότητά του θα επεκταθεί, καθώς η Ελλάδα θα διασυνδεθεί με ακόμα εννέα (9) χώρες της Ε.Ε., την Γαλλία, την Εσθονία, την Κροατία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχία και τη Φινλανδία.

Παράλληλα, ο κόμβος θα εμπλουτίζεται με νέες υπηρεσίες, ενώ με την έλευση του Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων για την Ηλεκτρονική Υγεία (European Health Data Space – EHDS), η διαλειτουργικότητα των διασυνοριακών κόμβων καθίσταται υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη, καθιστώντας δυνατή την «περιαγωγή» υπηρεσιών Υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πολίτες θα μπορούν να αναγνωρίζουν εύκολα τις διασυνοριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας από τη σήμανση «Η υγεία μου @ ΕΕ» ή «MyHealth@EU».

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση https://www.ncpehealth.gr/.

Ροή ειδήσεων

Advertisement