Connect with us

Ελλάδα

Τι αναφέρει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αδέσποτα στην Ελλάδα

Published

on

Έγινε έλεγχος για το πόσο προχωράει η διαχείριση των αδέσποτων στην Ελλάδα, και τα αποτελέσματα δεν τα λες ενθαρρυντικά…

Όπως είδαμε σε πρόσφατο άρθρο, μπορεί να έχουν ψηφιστεί νόμοι που «υπόσχονται» στα αδέσποτα φιλαράκια μας μια καλύτερη ζωή, αλλά στην πράξη, εφαρμόζονται άραγε; Μάλλον πολύ επιλεκτικά και με τεράστιες ελλείψεις, όπως δείχνει η τελευταία έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Σεπτεμβρίου 2023 (σ.σ.: Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας, μαζί με τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας).

Τι πρέπει να ξέρουμε;

Ότι πριν 2 χρόνια (2021) ο ν. 4830/2021 αυστηροποίησε το νομοθετικό πλαίσιο για την προαγωγή της ευζωίας των αδέσποτων, όσο και για τη δραστική μείωση του αριθμού τους. Όμως επειδή υπήρχαν ενδείξεις ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται, κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου ξεκίνησαν έλεγχο σε τρία Υπουργεία (Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης), αλλά και δειγματοληπτικά σε Δήμους της Ελλάδας.

Τι διαπιστώθηκε;

-Ότι η κατάσταση με τα αδέσποτα δεν έχει παρουσιάσει την προβλεπόμενη βελτίωση.

-Ότι οι διαθέσιμοι πόροι ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ (ναι, ιλιγγιώδες ποσό) δεν έχουν αξιοποιηθεί.

-Ότι συγκεκριμένα οι χρηματοδοτήσεις από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II αλλά και το πρόγραμμα ΑΡΓΟΣ, θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη δημοτικών υποδομών φροντίδας αλλά αυτό δεν έχει συμβεί.

-Ότι δεν υπάρχει ακόμα αξιόπιστη καταγραφή του αριθμού των αδέσποτων από τους Δήμους και το Κράτος.

-Ότι οι Δήμοι εν ολίγοις δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα πλήρως στις υποχρεώσεις τους για την περισυλλογή, περίθαλψη και φιλοξενία και προώθηση προς υιοθεσία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

-Ότι η συνεργασία των Δήμων με τις φιλοζωικές οργανώσεις του κάθε Δήμου είναι πολύ περιορισμένη.

-Ότι στα Διαδημοτικά Κέντρα Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων φιλοξενούνται πολύ μεγαλύτερος αριθμός ζώων από τον επιτρεπόμενο. Π.χ. το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. Αθήνας-Πειραιά υπάρχουν 222 κλουβιά για σκύλους, και πριν έναν χρόνο (Νοέμβριος του 22) οι σκύλοι είχαν φτάσει τους 311. Με λίγα λόγια: Διαδημοτικά κέντρα και δήμοι δυσκολεύονται να συνεργαστούν σωστά για να μη στοιβάζονται ζώα σε κλουβιά, και να έχουν μια καλύτερη τύχη όταν πλέον είναι υγιή.

-Ότι η κατάσταση είναι άσχημη και στα δημοτικά καταφύγια. Οι συνθήκες διαβίωσης απέχουν πολύ από τις προβλεπόμενες. Βρέθηκε καταφύγιο που έχει υποδομή για φιλοξενία 17 ζώων, να κρατάει 61 ζώα. Άλλα καταφύγια βρέθηκαν εμφανώς υποστελεχωμένα, να μένουν χωρίς φύλαξη τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Άλλα δεν είχαν καν τους απαιτούμενους χώρους, και τα ζώα έμεναν εκτεθειμένα στη ζέστη, το κρύο και σε κακές συνθήκες υγιεινής.

-Ότι δεν έχει στελεχωθεί το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών με προσωπικό με την κατάλληλη επιστημονική εξειδίκευση.

-Ότι έχει καθυστερήσει η υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ).

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα ευρήματα-πορίσματα. Όπως είναι κατανοητό η έκθεση του Ε.Σ. συνοδεύτηκε και από επιβεβλημένες συστάσεις για να αλλάξουν αυτά τα κακώς κείμενα. Αναμένουμε να δούμε πόσος καιρός θα χρειαστεί και πόσο νερό ακόμα θα κυλήσει στον μύλο της υπομονής.

Ροή ειδήσεων

Advertisement