Connect with us

Άρθρα-Συνεργασίες

ΑΠΟΨΗ: Η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ

Published

on

 

 

Το βλέπουμε, το καταλαβαίνουμε: Η εν εξελίξει αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να επανέλθει σε δημοσκοπικά υψηλά αλλά και το πολύ υψηλό ποσοστό της ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, έχει διαμορφώσει την εικόνα μίας πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης.

Λένε κάποιοι ότι αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση, επί της ουσίας, δεν έχει αντιπολίτευση. Δεν είναι όμως ακριβές αυτό. Σαφώς και έχει αντιπολίτευση, και όχι μόνο εντός Βουλής. Φαίνεται, εξάλλου, από τη δημόσια αντίδραση που πάντοτε υπάρχει στα «φάλτσα» της κυβέρνησης.

Ευτυχώς, η Ελλάδα έχει κατακτήσει πλέον ένα επίπεδο δημοκρατικής λειτουργίας, στο οποίο καμία κυβέρνηση και κανένα κόμμα δεν μπορεί να βρεθεί στο απυρόβλητο.

Αυτό όμως που αλήθεια συμβαίνει ότι βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου στην πολιτική ζωή του τόπου υπάρχουν κόμματα δύο ταχυτήτων. Δηλαδή, η ισχυρή ΝΔ και κάτω από αυτή, τρία κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ) που μοιάζουν να κινούνται στα επίπεδα του 10% (λίγο πάνω ή λίγο κάτω). Και αυτό, για όσους σκέφτονται το… «παρακάτω», σημαίνει πως δεν υπάρχει – τουλάχιστον προς το παρόν – εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Και πάλι όμως, υπάρχει αντίλογος. Πρώτον, είμαστε μακριά ακόμα από τις επόμενες εθνικές εκλογές και ο πολιτικός χρόνος έχει αποδείξει ότι είναι πυκνός. Κατά συνέπεια, κανένας δεν μπορεί να ξέρει και να προδικάσει τι θα γίνει σε 3,5 χρόνια από σήμερα. Δεύτερον, η φύση και η ζωή ξέρουν να καλύπτουν τα κενά, όταν και όπου αυτά υπάρχουν. Μάλιστα, η σχετικά πρόσφατη ιστορία της εκλογικής κατάρρευσης του κάποτε πανίσχυρου ΠΑΣΟΚ και η αντίστοιχη εκλογική εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα καλό παράδειγμα.

Αν λοιπόν υπάρξει κενό, τότε αυτό θα καλυφθεί.  Και αν όχι από τα υπάρχοντα κόμματα, ενδεχομένως από κάποιο νέο. «Ποτέ μην λες ποτέ».

Αυτό πάντως που αυτή τη στιγμή διαφαίνεται είναι ότι η ΝΔ, με την στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, φροντίζει να διευρύνει την πολιτική της «έκταση» και κατά συνέπεια να μην αφήνει κενό. Από εκεί και πέρα, η «ανασύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς», δείχνει πως θα είναι μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη, ίσως και χρονοβόρα. Ενδεχομένως, μάλιστα, να χρειαστεί να αναθεωρηθούν πολλά ως προς το τι σημαίνει «κεντροαριστερά» στην Ελλάδα…

Ροή ειδήσεων

Advertisement