Connect with us

Διεθνή

Κυπριακό: Σαράντα χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους – Ετοιμάζουν προκλητική φιέστα στα κατεχόμενα

Published

on

Συμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από την ημέρα που το καθεστώς Ντενκτάς σε συνεργασία με τη Τουρκία, προχώρησαν στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους στη Κύπρο, μόλις 9 χρόνια από την εισβολή του 1974. Στα κατεχόμενα, όπως κάθε χρόνο θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις με στρατιωτική παρέλαση και συμμετοχή των τουρκικών δυνάμεων κατοχής.

Την τουρκική κυβέρνηση εκπροσωπεί στις εκδηλώσεις, ο Αντιπρόεδρος Τζεβντέτ Γιλμάζ. Τον υποδέχθηκε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ουνάλ Ουστέλ ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του και μετέφερε την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία για το γεγονός ότι «στάθηκε στο πλευρό της τδβκ (ψευδοκράτος) μέσα από διάφορες προκλήσεις». Αναφέρθηκε στη στενή σχέση μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας, χαρακτηρίζοντάς τις «αδιαχώριστες όπως η σάρκα και τα νύχια».

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στη σημασία «της αναγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων».

Μίλησε επίσης για τα κοινά έργα της κυβέρνησης της Τουρκίας με το ψευδοκράτος, στην κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και στα μελλοντικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής σύνδεσης κατεχομένων με την Τουρκία μέσω υποβρύχιων καλωδίων.

Στα κατεχόμενα ανακοινώθηκε ότι πολεμικά πλοία της Διοίκησης του Τουρκικού Ναυτικού θα βρίσκονται στα λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου στο πλαίσιο των «εορτασμών» της 40ης επετείου. Πρόκειται για τη φρεγάτα TCG Giresun (F-491), το υποβρύχιο TCG Burakreis (S-359) και το TCG Bartin Corvette (F-504).

«Κράτος» μόνο για τη Τουρκία

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ψευδοκράτος έχει αναγνωριστεί μόνο από τη Τουρκία και το ΕΔΑΔ το έχει χαρακτηρίσει υποτελή στη Τουρκία διοίκηση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου. Οι προσπάθειες για αναγνώριση έχουν αποτύχει, καθώς υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί όλα τα κράτη μέλη να μην προχωρήσουν είτε σε έμμεση είτε σε άμεση αναγνώριση. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται ως «εμπάργκο» από τη Τουρκία και το ψευδοκράτος αφού οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονται σε διεθνή απομόνωση.

Από το 1983 έως και σήμερα η τεράστια πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων έχει εκδώσει διαβατήρια και ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, μεταξύ αυτών και τα μέλη της οικογένειας του πρωτεργάτη του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και ο σημερινός ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Κύπριος

Η πορεία προς την ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983 είχε προαποφασιστεί από τη Τουρκία η οποία διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον Ντενκτάς, ο οποίος λειτουργούσε ως «νομάρχης».

Στις 13 Μαΐου του 1983 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενέκρινε το ψήφισμα 37/253 με το οποίο απαίτησε την απόσυρση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και διακήρυξε το δικαίωμα του κυπριακού λαού και της Κυπριακής Δημοκρατίας για πλήρη κυριαρχία χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την πρόταση του τότε Προέδρου Σπύρου Κυπριανού για πλήρη αποστρατικοποίηση του νησιού. Στο ίδιο ψήφισμα εκφραζόταν η υποστήριξη στις συμφωνίες Μακαρίου – Ντενκτάς (1977) και Κυπριανού – Ντενκτάς (1979) και καθοριζόταν η 31η Μαϊου 1983 ως ημερομηνία έναρξης νέων διακοινοτικών συνομιλιών.

Στις 17 Ιουνίου του 1983, η λεγόμενη «νομοθετική συνέλευση» των κατεχομένων κατέληξε σε απόφαση για «το αναπαλλοτρίωτο και μη δυνάμενο να καταργηθεί δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του τουρκικού λαού της Κύπρο».

Ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ Πέρεζ Ντε Γκουεγιάρ για να εκτονώσει την ένταση κατέθεσε τους «δείκτες» για επίλυση του Κυπριακού και ανέμενε απαντήσεις από τις δύο πλευρές.

Ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού αφού διαβουλεύτηκε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Καραμανλή, απάντησε με σημαντική καθυστέρηση στις 30 Σεπτεμβρίου 1983 στον ΓΓ του ΟΗΕ. Στο μεσοδιάστημα είχε παραιτηθεί ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Νίκος Ρολάνδης, λόγω διαφωνίας με την καθυστέρηση απάντησης στον ΟΗΕ. Τα πράγματα όμως είχαν πάρει το δρόμο τους.

Το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου 1983 ο Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε όλα τα μέλη της λεγόμενης «νομοθετικής συνέλευσης» σε δείπνο και τους ενημέρωσε για την απόφαση του να ανακηρύξει την επόμενη μέρα το πρωί την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις 15 Νοεμβρίου 1983, για να αποφευχθούν αντιδράσεις στα κατεχόμενα, ο Ντενκτάς διέκοψε όλες τις επικοινωνίες. Κάλεσε την λεγόμενη «νομοθετική συνέλευση» και κάτω από απειλές και εκβιασμούς από τη Τουρκία, υποχρέωσε τα μέλη της να ψηφίσουν υπέρ της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Μάλιστα ο Ντενκτάς γνωρίζοντας την απροθυμία πολλών, είχε δηλώσει ότι «κάποιοι σήμερα ψήφισαν με το χέρι τους, αλλά όχι με την καρδιά τους».

Στις 18 Νοεμβρίου 1983, με το ψήφισμα 541 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδίκασε ως παράνομη την ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», και κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη του Οργανισμού να μην την αναγνωρίσουν.

protothema.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement