Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

O σύγχρονος “Τίτορμος” της ορεινής Ναυπακτίας – Ζει μόνος του στα βουνά μαζί με τα πρόβατα του – Βίντεο

Published

on

Στα ψηλά βουνά της ορεινής Ναυπακτίας, όπου ο ουρανός σμίγει με τη γη και η φύση ζωντανεύει σε κάθε της γωνιά, συναντήσαμε έναν άνθρωπο αφοσιωμένο στην κτηνοτροφία, τον 63χρονο κύριο Θανάση. Μοναχικός παραμονεύει στο βουνό, περιτριγυρισμένος από τα πιστά του γιδοπρόβατα, τα οποία αποτελούν τη μοναδική του συντροφιά.

Καθώς μας χαιρετά με ένα φιλικό χαμόγελο, ο κύριος Θανάσης ανοίγει την καρδιά του για τα παλιά, για τους καιρούς που τα βουνά αναπνέανε από τη ζωντάνια των βοσκών και των κοπαδιών τους. Ωστόσο, με ένα βλέμμα βαθύ και στοχαστικό, μας αναφέρει τη σημερινή πραγματικότητα που απειλεί την ορεινή κτηνοτροφία.

Οι λύκοι και τα άγρια ζώα έχουν επιβάλει τον τρόμο στα βουνά, καθιστώντας τη ζωή του κτηνοτρόφου πολύ δύσκολη. Ο κύριος Θανάσης εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον της κτηνοτροφίας και πιστεύει ότι οι νέοι δεν θα ασχοληθούν πλέον με αυτήν την αρχαία και τιμημένη δραστηριότητα.

Με σπουδαία αφοσίωση, ο κύριος Θανάσης εκφράζει την αγάπη του για τα πρόβατα του. Απολαμβάνει τη συντροφιά τους στις βουνοκορφές, απολαμβάνοντας τα καθαρά ρυάκια και τις βρύσες που ρέουν ανάμεσα στα πράσινα λιβάδια. Όσο τραγουδά τα αγαπημένα του δημοτικά τραγούδια, η φύση συνδέεται με τη μελωδία της ζωής του.

Μακριά από την αστική φασαρία, ο κύριος Θανάσης παράγει γάλα από τα πρόβατά του, μετατρέποντάς το σε νόστιμο τυρί. Πιστεύει πως αυτό είναι το καλύτερο προϊόν της περιοχής, καθώς το κοπάδι του ζει ελεύθερα στο βουνό, τρέφεται με φυσικό χόρτο, χαρίζοντας έναν μοναδικό χαρακτήρα στο τυρί του.

Κλείνοντας, ο κύριος Θανάσης αφηγείται πως, αν ο χρόνος μπορούσε να γυρίσει πίσω, θα επέλεγε πάλι τον δρόμο του κτηνοτρόφου. Η αγάπη του για τη φύση, τα ζώα και την παράδοση είναι ανεκτίμητη, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της διατήρησης αυτού του τρόπου.

Ροή ειδήσεων

Advertisement