Connect with us

Διεθνή

Χτύπημα σε σχολείο – καταφύγιο στη νότια Γάζα με πολλούς νεκρούς – Φιλοξενούσε εκτοπισμένους

Published

on

Η υγειονομική κρίση στη Γάζα γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα καθώς το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις σε νοσοκομεία, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως ορμητήρια.

Οι επιδημίες και η πείνα καραδοκούν στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας που για πάνω από 40 μέρες υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ επεκτείνονται στη νότια Γάζα που δόθηκε εντολή εκκένωσης πόλεων όπως και στη Δυτική Όχθη με ολονύχτιες επιδρομές στην Τζενίν.

Η διεθνής πίεση στο Τελ Αβίβ αυξάνεται αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης.

Δείτε τις εξελίξεις στο in
13:00 Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα
Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν σήμερα βοήθεια στη Γάζα επειδή δεν έχουν δυνατότητα να επικοινωνήσουν με το προσωπικό του στο πεδίο – με τις τηλεφωνικές γραμμές και το διαδίκτυο να είναι εκτός λειτουργίας για δεύτερη ημέρα – και δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα για τη διανομή.

Μιλώντας στην Yolande Knell του BBC, η Juliette Touma από την UNRWA – την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ που βοηθά τους Παλαιστίνιους – δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα αν αποκατασταθούν οι επικοινωνίες και τα καύσιμα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένα βυτιοφόρο παρέδωσε καύσιμα στη Γάζα για πρώτη φορά από τότε που άρχισε ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ τον Οκτώβριο, αλλά αυτά έχουν ήδη εξαντληθεί.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι «πρακτικά ανύπαρκτες» και οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν τώρα την «άμεση πιθανότητα λιμοκτονίας».

12:48 Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 47 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη
Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 47 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε η Επιτροπή για θέματα κρατουμένων και πρώην κρατουμένων.

Οι περισσότερες συλλήψεις (26) έγιναν στο χωριό Νελίν, κοντά στη Ραμάλα, ανέφερε η Επιτροπή στο Telegram.

«Οι εκστρατείες σύλληψης συνοδεύτηκαν από βασανιστήρια, έντονο ξυλοδαρμό, απειλές κατά των κρατουμένων και των οικογενειών τους και βανδαλισμούς σε σπίτια», ανέφερε.

Συνολικά 2.800 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

12:33 Ο τρίχρονος Αχμάντ επιβίωσε από τρεις βομβαρδισμούς αλλά έχασε όλη την οικογένειά του
Ο τρίχρονος Παλαιστίνιος Ahmad Shabat, ο οποίος επέζησε από τρεις διαφορετικές ισραηλινές επιθέσεις, έχασε τους γονείς και τα τέσσερα αδέλφια του στην πρώτη επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια τον φρόντιζαν οι συγγενείς του πατέρα του μέχρι που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη συνοικία Sheikh Radwan της Γάζας.

Μετά από αυτό, ο Shabat, μαζί με τον επιζώντα θείο του, φιλοξενήθηκε σε σχολείο στον ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat. Εκεί, ο Shabat υπέστη τραυματισμό στο πόδι και ο θείος του σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης.

Ο Shabat νοσηλεύεται τώρα στο Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Al-Aqsa στο Deir el-Balah.

12:27 Ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο – καταφύγιο στη Νότια Γάζα – Πολλοί νεκροί
Σύμφωνα με το Al Jazeera μεγάλος είναι ο αριθμός νεκρών και τραυματιών μετά από ισραηλινό χτύπημα με στόχο το σχολείο al-Falah, το οποίο στεγάζει χιλιάδες εκτοπισμένους, στη συνοικία al-Zaytoun, νότια της πόλης της Γάζας.

12:08 Συναγερμός από ΠΟΥ για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Παρασκευή ότι ανησυχεί πολύ για την εξάπλωση των ασθενειών στη Γάζα, καθώς οι εβδομαδιαίοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν αναγκάσει τον πληθυσμό να συνωστίζεται σε καταφύγια με λιγοστά τρόφιμα και νερό.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξάπλωση των ασθενειών όταν φτάσει η χειμερινή περίοδος», δήλωσε ο Richard Peeperkorn, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Είπε ότι περισσότερα από 70.000 κρούσματα οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων και πάνω από 44.000 κρούσματα διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.

11:59 Επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο σε απάντηση πυρών
Οι IDF ανακοίνωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων «τρομοκρατικών υποδομών, αποθηκών όπλων και διαφόρων στρατιωτικών δομών. Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης στην περιοχή από την οποία εκτοξεύθηκε νωρίτερα την Παρασκευή αντιαρματικός πύραυλος προς τη Μαλκίγια».

11:51 Ερυθρά Ημισέληνος: Υπό κράτηση και ανάκριση τα πληρώματα των ασθενοφόρων στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα
Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PCRS) αναφέρει ότι πληρώματα ασθενοφόρων κρατήθηκαν και ερευνήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα στην Τζενίν.

Πρόσθεσαν ότι έτσι εμπόδισαν «το πλήρωμα να βοηθήσει τους τραυματίες και να μεταφέρει ασθενείς».

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι αντάλλαξε πυρά με Παλαιστίνιους μαχητές που – κατά τον ισχυρισμό του- χρησιμοποίησαν ασθενοφόρα για να διαφύγουν προς το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα. Ο στρατός πρόσθεσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή.

11:45 Ιρλανδία: Το Σιν Φέιν ζητά η κυβέρνηση να οδηγήσει το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Η βουλευτής Mary Lou MacDonald, επικεφαλής του κόμματος Sinn Fein της Ιρλανδίας, κάλεσε την κυβέρνησή της να προσαγάγει το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να διερευνήσει τις ενέργειές του στη Γάζα.

Είπε επίσης ότι η Ιρλανδία πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός.

«Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για το διεθνές δίκαιο. Γιατί; Επειδή το Ισραήλ δεν λογοδοτεί ποτέ», δήλωσε η ίδια.

11:30 Επίθεση της Χεζμπολάχ με πύραυλο σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ
Η Χεζμπολάχ δήλωσε την Παρασκευή ότι εκτόξευσε έναν αντιαρματικό πύραυλο προς ένα φυλάκιο των IDF στη Μαλκίγια, στο βόρειο Ισραήλ. Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι τα πυρά εκτοξεύτηκαν εναντίον των στρατευμάτων.

11:13 IDF: «Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν αφού άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτών στη Χεβρώνα»
Οι IDF ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν αφού άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον στρατό, αφού έφτασαν με ένα όχημα κοντά στο φυλάκιο των στρατιωτών, οι Παλαιστίνιοι βγήκαν από το αυτοκίνητο και πυροβόλησαν εναντίον των δυνάμεων που ανταπέδωσαν.

Τοπικές παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι σημειώθηκε έντονη ανταλλαγή πυρών στην περιοχή Ras al-Joura στην πόλη της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ένας ανταποκριτής του Al Jazeera δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου ενός νεαρού Παλαιστίνιου στην Ταρκουμίγια, σε μια από τις εισόδους της Χεβρώνας.

11:04 Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ισοπέδωσαν ολόκληρη συνοικία στην Τζαμπάλια
Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια ισοπέδωσαν μια ολόκληρη συνοικία. Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

10:49 Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Ανεξάρτητη έρευνα για το Αλ Σίφα
Το Euro-Med Human Rights Monitor ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη, διεθνής έρευνα σχετικά με «τους παράλογους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι παλαιστινιακές ομάδες χρησιμοποιούσαν το ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα και άλλα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας για στρατιωτικούς σκοπούς».

«Η απουσία συμμετοχής οποιουδήποτε ουδέτερου διεθνούς μέρους στις ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές και έρευνες στο ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα και σε άλλα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας εγείρει εκτεταμένες αμφιβολίες για το ισραηλινό αφήγημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Σύμφωνα με το Euro-Med Monitor, το Ισραήλ χρειάζεται να προσφέρει στον έξω κόσμο κάτι περισσότερο από μερικά τουφέκια και άλλους εξοπλισμούς για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις του στα νοσοκομεία της Γάζας και στους άρρωστους και τραυματισμένους πολίτες».

10:38 Καταστροφή στη γειτονιά του Αμπού Χελάλ μετά τον βομβαρδισμό του σπιτιού του
Καταστροφή άφησαν πίσω τους οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές χθες το βράδυ με στόχο το σπίτι του Χάλεντ Αμπού Χελάλ, γενικού γραμματέα του Palestinian Freedom Movemen στη γειτονιά Sheikh Radwan της πόλης της Γάζας.

Ο Abu Helal, μαζί με τον γιο του, φέρεται να σκοτώθηκαν στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

 

10:24 Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι πέντε άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση στην Τζενίν
Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι σκότωσε πέντε άτομα σε επίθεση στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι αντάλλαξε πυρά με Παλαιστίνιους μαχητές οι οποίοι χρησιμοποίησαν ασθενοφόρα για να διαφύγουν προς το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα «προκειμένου να κρυφτούν εκεί». Ένας Παλαιστίνιος μαχητής συνελήφθη στην είσοδο της ιατρικής εγκατάστασης, δήλωσε ο στρατός.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι ισραηλινοί στρατιώτες εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο όπου ζήτησαν από το ιατρικό προσωπικό να σηκώσουν τα χέρια ψηλά και να εκκενώσουν το κτίριο. Κάποιοι από τους γιατρούς ανακρίθηκαν για μία ώρα και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι τρεις άνδρες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εμποδίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις να προσεγγίσουν τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

10:12 Δίωξη σε δύο 14χρονους Παλαιστίνιους για απόπειρα δολοφονίας στρατιώτη των IDF – «Με κίνητρο να γίνουν μάρτυρες»
Η Εισαγγελία του Ισραήλ άσκησε την Παρασκευή κατηγορίες εναντίον δύο 14χρονων ανηλίκων από την αραβική πόλη Umm al-Fahm του βόρειου Ισραήλ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας δολοφονίας ενός στρατιώτη των IDF. Το κατηγορητήριο αναφέρει επίσης ότι το κίνητρό τους ήταν να γίνουν shahids ή μουσουλμάνοι μάρτυρες.

in.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement