Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

44ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές μας κατά της βίας»

Published

on

«Σπάω τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές κατά της βίας», ήταν το θέμα της δράσης που υλοποίησαν το Δίκτυο Σχολείων Σχολικής Διαμεσολάβησης, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το 44o Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Ημερομηνία υλοποίησης: 6 Μαρτίου 2024, ώρα: 10.30-11.15
Τόπος: Πλατεία Ζωοδόχου Πηγής και προαύλιος χώρος του σχολείου.

Η δράση υλοποιήθηκε στην πλατεία Ζωοδόχου Πηγής, απέναντι από το σχολείο στην Περιβόλα, με την Δ΄τάξη καθώς και στον προαύλιο χώρο με τις υπόλοιπες τάξεις.
Σκοπός της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας, κατά της βίας και του εκφοβισμού τόσο στο σχολείο αλλά και σε άλλα θεσμικά πλαίσια όπως η οικογένεια, η εργασία, ο αθλητισμός, κ.λπ.


Μέσα στις τάξεις και κατά την προετοιμασία της δράσης- με έντυπο και ψηφιακό υλικό- οι μαθητές/τριες συζήτησαν για τη βία και τον εκφοβισμό, τις διάφορες μορφές τους, τα συναισθήματα που προκαλούν, την αντιμετώπισή τους και, φυσικά, πόσο σημαντικό είναι να σπάμε τη σιωπή και να αναφέρουμε τέτοια γεγονότα βίας και εκφοβισμού. Έφτιαξαν αφίσες , σελιδοδείκτες , ιστορία κόμικ κ.ά.
Την ημέρα της δράσης, αρχικά, στον προαύλιο χώρο του σχολείου οι μαθητές /τριες παρουσίασαν δρώμενα που είχαν ετοιμάσει όπως, ομαδική παντομίμα, παρουσίαση ιστορίας κόμικς ,τραγούδησαν σχετικά τραγούδια, κ.ά.
Στη συνέχεια, πήγαν στην πλατεία με τις μάσκες τους που απεικόνιζαν συναισθήματα βίας και εκφοβισμού και έδειξαν στους παριστάμενους πολίτες το δρώμενο και τραγούδησαν το τραγούδι τους.
Στις 11 το πρωϊ οι μαθητές/τριες έσπασαν, ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, το μπαλόνι τους. Το ίδιο έκαναν και οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων στο προαύλιο του σχολείου. Το σπάσιμο των μπαλονιών συμβόλιζε το σπάσιμο της σιωπής και η ταυτόχρονη κίνηση από όλα τα σχολεία, συμβόλιζε την ένωση της φωνής όλων ενάντια στη βία/ εκφοβισμό.
Η υλοποίηση της δράσης σε κεντρικό σημείο-πλατεία-αποσκοπούσε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε περιοχής.
Επιστημονικά υπεύθυνος ήταν ο Θεόδωρος Θάνος, Καθηγητής, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ιωαννίνων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ υπεύθυνη της δράσης για τον Σύλλογο Διδασκόντων του 44ου Δ.Σ. Πατρών, η Κωνσταντίνα Κατσιάδα.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement