Connect with us

Οικονομία

Εφορία: Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να τακτοποιηθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου

Published

on

“Ραντεβού “με την Εφορία θα πρέπει να κλείσουν άμεσα αρκετοί φορολογούμενοι καθώς θα πρέπει να τακτοποιηθούν μια σειρά από υποχρεώσεις έως το τέλος του έτους. Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

1.ΕΝΦΙΑ για το φορολογικό έτος 2022 

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν εξοφλήσει εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ για τον φορολογικό έτος 2022 και έχουν επιλέξει να τον πληρώσουν σε δόσεις τότε θα πρέπει να καταβάλουν έως αύριο, Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου την έβδομη δόση από τις 8 δόσεις και την τελευταία δόση μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου.

2.Φόρος εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 

Έως αύριο, 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει εξοφληθεί η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022. Και στις 28 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει πληρωθεί η έκτη δόση του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης.

3.Τεκμήρια διαβίωσης 

Έως τέλος Δεκεμβρίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι φορολογούμενοι να υποβάλουν δήλωση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ  “myProperty” για την κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης ή για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων για το 2023.  Για να γίνει αυτό θα πρέπει να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών.

4.Τέλη κυκλοφορίας για το 2024 

Οι ιδιοκτήτες των ΙΧ θα πρέπει να καταβάλουν έως τέλος Δεκεμβρίου τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 προκειμένου να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Υπενθυμίζεται πως οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν μέχρι την παραπάνω ημερομηνία τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

-Πρώτο τρόπος: Αρχικά να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο και μετά να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, και να ακολουθήσουν τις οδηγίες στην οθόνη.

-Δεύτερος τρόπος: Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

-Τρίτος τρόπος: Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Επίσης επισημαίνεται πως το  πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής είναι:

  • Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Ωστόσο δεν είναι απαραίτητη η καταβολή των τελών κυκλοφορίας όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία στη ΔΟΥ πριν την έναρξη του έτους, δηλαδή πριν την 1/01/2023

5. Δήλωση για την ακινησία οχημάτων

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 γίνεται η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ”  myCar” . Υπενθυμίζεται πως η η δήλωση ακινησίας γίνεται μέσω της πλατφόρμας MyCar, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτείς κανείς τη ΔΟΥ της περιοχής του. Προσοχή: Για να θέσει κάποιος πάλι σε κίνηση το όχημα του εντός του 2023, θα χρειαστεί να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του εναπομείναντος έτους. Μπορεί να τα πληρώσει όλα μαζί στο τέλος του έτους ή κάθε μήνα ξεχωριστά, εφόσον πρώτα δηλώσεις τους μήνες για τους οποίους θα κινηθεί το όχημα του.

6. Δήλωση για τα αναδρομικά ποσά 

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 θα πρέπει να υποβάλουν τροποιητική φορολογική δήλωση οι  μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι  συνταξιούχοι  αλλά και άλλες κατηγορίες φορολογουμένων που εισέπραξαν το 2022 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται. Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος θα πρέπει να μπει  στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και  να επιλέξει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που  πήρε το 2022. Για παράδειγμα εάν ο πολίτης έλαβε  αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019, τότε θα πρέπει να  επιλέξει ως έτος υποβολής το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποιητικής δήλωσης  θα εκδοθεί  νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου ο οποίος θα  πρέπει να  πληρωθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου 2024.  Διευκρινίζεται πως οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη ΔΟΥ.

7. Δήλωση από κληρονόμους

Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023  θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022.

8.Δηλώσεις κατοίκων του εξωτερικού

Φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023  οι πολίτες που μετέφεραν κατά το προηγούμενο έτος την κατοικία τους στο εξωτερικό.

enikonomia.gr

Ροή ειδήσεων

Advertisement