Connect with us

Οικονομία

ΕΦΕΠΑΕ: Στήριξη στην Ένωση Περιφερειών με διαχείριση προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Published

on

Στο 9ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΠΕ στις 22 και 23 Νοεμβρίου στα Ιωάννινα, συμμετείχε ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ, Πλάτων Μαρλαφέκας στη θεματική ενότητα με τίτλο «Νέο ΕΣΠΑ, ΕΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης: Ο Ρόλος των Περιφερειών», με συνομιλητές τους Νίκο Παπαθανάση, Αν. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Δημήτριο Σκάλκο, Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και τον Νεκτάριο Φαρμάκη, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ παρουσίασε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του έργου του ΕΦΕΠΑΕ κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, καθώς ο φορέας στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ (Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία) έχοντας καταβάλει σε δικαιούχους έως σήμερα ποσό άνω του 1,9 δις ευρώ. Στο πλαίσιο του Νέου ΕΣΠΑ, ο ΕΦΕΠΑΕ, εκτός των Προγραμμάτων «Ανταγωνιστικότητα» και «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» αναλάβει τη διαχείριση δράσεων των Προγραμμάτων Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κρήτης, προϋπολογισμού άνω των 365 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μαρλαφέκας διατύπωσε προτάσεις του για βελτίωση – έκδοση και διαχείριση- προγραμμάτων κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, για διευκόλυνση της ρευστότητας μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων των τραπεζών, έγκαιρη πληροφόρηση υποψήφιων επενδυτών με χρονοπρογραμματισμό Δράσεων που πρόκειται να δημοσιευθούν και συνεργασία δικαιούχων με τον ΕΦΕΠΑΕ, ώστε να λαμβάνουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις.
Ο Νίκος Παπαθανάσης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το έργο του Υπουργείου και του ΕΦΕΠΑΕ ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων κατά την ΠΠ 2014-2020, αναφέρθηκε σε μία νέα αρχιτεκτονική του ΕΠΑ, αναφορικά με τη διάθεση πόρων στις περιφέρειες. Η δομική αλλαγή που συντελέστηκε με τη μεταφορά όλων των εργαλείων σε ένα σημείο, μάς επιτρέπει να δούμε καλύτερα τις δυνατότητες που έχουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, διασφαλίζοντας τον καλύτερο προγραμματισμό των έργων και τη δυνατότητα του Κράτους να προβαίνει σε τακτικές πληρωμές των εκτελεσθέντων έργων.
Ο Δημήτριος Σκάλκος ανέφερε ότι σημειώθηκε σημαντική επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εν μέσω αρκετών δυσκολιών και με τη βοήθεια των Περιφερειών, τα ΠΕΠ κλείνουμε απορρόφηση πάνω από 97%, χωρίς την παραμικρή απώλεια πόρων, ενώ στο ΕΣΠΑ 2021-2027 οι πόροι για τα ΠΕΠ θα είναι αυξημένοι.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι το ΕΣΠΑ, το ΕΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τα τρία σημαντικότερα χρηματοδοτικά προγράμματα για τη χώρα και τις Περιφέρειές της.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement