Connect with us

Ελλάδα

Καλά νέα από το «μέτωπο» του πληθωρισμού

Published

on

Νέα έντονη τάση αποκλιμάκωσης παρουσίασαν οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να υποχωρεί σημαντικά περισσότερο από όσο περίμεναν οι αναλυτές στο 2,4% ετησίως τον Νοέμβριο.

Ισχυρή επιβράδυνση στο 3% από το 3,8% ετησίως παρουσίασε ο πληθωρισμός και στην Ελλάδα. Σε επίπεδο μήνα δε, ο δείκτης παρουσίασε μείωση κατά -1,1% στη χώρα μας στη σύγκριση Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην Ευρωζώνη έτρεξε τον Νοέμβριο με ετήσιο ρυθμό 2,4% υποχωρώντας έντονα από το 2,9% του προηγούμενου μήνα, την ώρα μάλιστα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε μικρότερη επιβράδυνση στο 2,7%.
Πρόκειται μάλιστα για τη χαμηλότερη μέτρηση εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, από τον Ιούλιο του 2021.
Σε μηνιαία βάση δε, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,5% μετά τη μικρή αύξηση κατά 0,1% του περασμένου μήνα.
Παρόμοια τάση εμφάνισαν και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, στις οποίες εστιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως πιο κατατοπιστικό μέτρο αναφορικά με την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί.
Στα επιμέρους στοιχεία του δείκτη, η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά δείχνει τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών με ετήσιο ρυθμό 6,9%, έχοντας επιβραδύνει όμως από το 7,4% του Οκτωβρίου.
Ακολούθως, οι υπηρεσίες εμφανίζουν ρυθμό αύξησης τιμών κατά 4% επιβραδύνοντας από το 4,6%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά βλέπουν τις τιμές να τρέχουν με +2,9% από το +3,5%, ενώ στην ενέργεια οι τιμές μειώνονται με ρυθμό -11,5% από το -11,2% του Οκτωβρίου.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement