Connect with us

Πολιτική

Κεραμέως για επιστολική ψήφο: Απολύτως διασφαλισμένη διαδικασία – Είμαστε ανοιχτοί σε βελτιώσεις

Published

on

Τη διαβεβαίωση ότι η διαδικασία της επιστολικής ψήφου είναι απολύτως διασφαλισμένη σε όλα της τα στάδια παρείχε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

«Η λύση την οποία προτείνουμε και θα συζητήσουμε αναλυτικά με τα κόμματα, ενσωματώνει όλες τις δικλείδες ασφαλείας που μας υπαγορεύει η Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει ένα οργανισμό τον ΟΑΣΕ ο οποίος έχει δώσει κατευθυντήριες γραμμές για τις χώρες που εφαρμόζουν το σύστημα της επιστολικής ψήφου» δήλωσε σχετικά μιλώντας στον ANT1.

Η κ. Κεραμέως ανέλυσε βήμα-βήμα τη διαδικασία άσκησης της επιστολικής ψήφου από το στάδιο αίτησης που υποβάλλει ο εκλογέας έως και την παραλαβή του φακέλου από την Επιτροπή στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι φάκελοι της επιστολικής ψήφου καθώς και η κάλπη στην οποία θα μπαίνει αυτή, θα φυλάσσονται από την αστυνομία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με κλειστό κύκλωμα κάλυψης και αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ενώ θα έχει προηγηθεί, κατά την παραλαβή τους, η εφαρμογή ισχυρών δικλείδων ασφαλείας που θα διασφαλίζουν την ταυτοπροσωπία.

Η υπουργός εξήγησε ότι η καταληκτική ημερομηνία παραλαβής του σχετικού φακέλου από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας είναι το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα 5 μ.μ. και διευκρίνισε ότι χρήση της επιστολικής ψήφου μπορεί να κάνει κάθε Έλληνας πολίτης που είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, είτε βρίσκεται στο εξωτερικό, είτε στην Ελλάδα.

«Το μέτρο θα ισχύσει για τους απόδημους, εκεί θα υπάρξει αποκλειστικά ψήφος με επιστολική ψήφο στο εξωτερικό, δεν θα στηθούν δηλαδή εκλογικά τμήματα, αλλά και για την Ελλάδα. Οποιοσδήποτε θέλει να ψηφίσει με επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές θα μπορεί, χωρίς περιορισμούς, με μόνη προϋπόθεση να το δηλώσει τουλάχιστον 40 μέρες πριν τις εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αλλάζει το εκλογικό τοπίο»

Η κ. Κεραμέως υπερασπίστηκε το νέο αυτό μέτρο, σημειώνοντας πως αλλάζει το εκλογικό τοπίο τόσο για τους απόδημους όσο και για τους εκλογείς στην επικράτεια, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η επιστολική ψήφος αίρει κάθε πρακτικό εμπόδιο, αναφερόμενη κυρίως στη διευκόλυνση που παρέχει το συγκεκριμένο μέτρο σε φοιτητές, εποχικά εργαζόμενους, ηλικιωμένους, ασθενείς, ΑμεΑ, μαθητές Γ΄Λυκείου στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

«Για τους απόδημους, το περασμένο καλοκαίρι ψηφίσαμε την άρση όλων των νομικών εμποδίων. Παλαιότερα για να ψηφίσεις έπρεπε να έχεις ζήσει στην Ελλάδα να έχεις κάνει φορολογική δήλωση, όλα αυτά έχουν πλέον αρθεί. Είχαν μείνει όμως κάποια πρακτικά εμπόδια. Η επιστολική ψήφος άρει τα πρακτικά εμπόδια. Όμως, αφορά και τους εντός επικράτειας εκλογείς. 9 Ιουνίου που είναι οι ευρωεκλογές έχουμε ταυτόχρονα εξεταστική στα Πανεπιστήμια, εποχικά εργαζόμενους, ηλικιωμένους, ασθενείς, ΑμεΑ, μαθητές τρίτης λυκείου. Αυτό το μέτρο είναι ένα εξόχως κοινωνικό μέτρο το οποίο πάει να άρει πρακτικά εμπόδια που υπήρχαν στην άσκηση του δικαιώματος της ψήφου».

Πρόσθεσε δε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές με τα κόμματα και δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως ανοιχτή «σε κάθε συζήτηση, σε κάθε προβληματισμό σε κάθε πρόταση που μπορεί να έχουν τα κόμματα της Βουλής για βελτιώσεις».

Τέλος, η υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «το θέμα είναι πιο σύνθετο, έχει περισσότερες παραμέτρους, περισσότερες ρυθμίσεις. Πάμε βήμα – βήμα. Αυτή τη στιγμή η πρωτοβουλία εντοπίζεται στο θέμα των ευρωεκλογών, και της διεξαγωγής τυχόν δημοψηφισμάτων. Από εκεί και πέρα θα το συζητήσουμε και σε άλλες εκλογικές διαδικασίες».

Ροή ειδήσεων

Advertisement