Connect with us

Ελλάδα

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ – Ερντογάν: Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί

Published

on

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία διήρκησε πάνω από μία ώρα. 

«Βιώσαμε και βιώνουμε περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία όταν γίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας. Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις πέρασαν διακυμάνσεις. Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεων με τον Ερντογάν.

«Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ στην Ελλάδα και την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας, που είναι και η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Ξεκινώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε κρίσεις όπως την τριετή πανδημία, έναν πόλεμο στην καρδία της ευρώπης που προκάλεσε ενεργειακή κρίση αλλά και μεγάλες ενεργειακές καταστροφές. Ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε περιφερειακές συγκρούσεις. Αλλά και οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. Κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα. Γι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι οι χώρες βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αναζητούν λύσεις και αν δεν γεφυρώνονται να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις. ΣΕ αυτή την κατεύθυνση στο Βίλνιους συμφωνήσαμε να πιάσουμε το νήμα της συνεργασίας. Ο οδικός χάρτης τον οποίο υιοθετήσαμε συμπεριέλαβε 3 επίπεδα ανάμεσά τους τον πολιτικό διάλογο και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Κι εμείς συναντιόμαστε για 3 φορά σε 6 μήνες. Σήμερα στο Ανώτατο

Στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε τη σημαντική μείωση των ροών λόγω της φύλαξης των συνόρων αλλά και της συνεργασίας αστυνομίας λιμενικού των δύο χωρών

Η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορηγήσεων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επιπλέον η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο 10 νησιά μας που είτε έχουν προσφυγικές δομές είτε έχουν σύνδεση ακτοπλοική με την Τουρκία

Γέφυρα ισονομίας και οι μειονότητες των δύο χωρών.

Διαφωνούμε στο Κυπριακό, για εμάς  ως Ελλάδα δεν υπάρχει λύση πέραν αυτής των Ηνωμένων Εθνών και ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2017

100 χρόνια μετά την υπογραφη της Συνθήκης της Λωζάνης συνάπτεται διακήρυξη περί σχέσεων φιλίας καλής γειτονίας μια σχέση που οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν παρέλαβε το 1997 το μεγάλο βραβείο Ιπεκτσί. Διακήρυξη που υπογράψαμε σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας

Το επόμενο βήμα μπορεί να είναι η προσέγγιση για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

 Ερντογάν: «Θα επιλύσουμε τα προβλήματα με κοινές προσπάθειες»

«Επισκέφθηκα την Ελλάδα τελευταία φορά το 2017. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μητσοτάκη για την υποδοχή», είπε αρχικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είχαμε ωφέλιμες συζητήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Με την διακήρυξη επιβεβαιώνεται η βούλησή μας για την ανάπτυξη των σχέσεων μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση. Με τον κ. Μητσοτάκη αποφασίσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πρέπει η συνάντηση να πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο», είπε για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας τις τουριστικές. Ανταλλάξαμε απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Θα επιλύσουμε τα προβλήματα με κοινές προσπάθειες», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Γάζα και στον πόλεμο εκεί. «Δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και μίλησε για σφαγή 17.000 αμάχων.

«Χρειάζεται η επίτευξη της μόνιμης εκεχειρίας και η απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας», ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967.

«Να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Δεν υπάρχει κανένα μεγάλο πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Άγκυρα όπου θα χαρεί να τον φιλοξενήσει.

Ροή ειδήσεων

Advertisement