Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Βιομηχανική Περιοχή Πάτρας-Ένα βήμα πριν την αναβάθμιση μέσω του Ταμείο Ανάκαμψης

Published

on

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έγκριση και άντληση κεφαλαίων 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν από την εκπνοή της τρέχουσας χρονιάς θα αντληθεί το ποσό στην εταιρεία των STRIX Holdings με ποσοστό με 64%, το ελληνικό δημόσιο με 35% (μέσω του Υπερταμείου) και Τράπεζα Πειραιώς με 1% η οποία είχε καταθέσει τον φάκελο για την ένταξη του επενδυτικού της προγράμματος στις διατάξεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το ποσό των 50 εκατ. ευρώ αποτελεί μένος ενός ευρύτερου σχεδίου, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση υφιστάμενων επιχειρηματικών πάρκων καθώς και στην προσθήκη καινούργιων σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Ειδικότερα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αναβάθμιση των υποδομών μιας σειράς από βιομηχανικές περιοχές σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, τις Σέρρες, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, την Καβάλα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και τη Λαμία.
Μελλοντικός στόχος είναι η δημιουργία νέας βιομηχανικής γης άνω των 1.000 στρεμμάτων με συνολική αξία μεγαλύτερη των 100 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι πέρυσι, η εμπορική δραστηριότητα της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κατέγραψε θετικές επιδόσεις. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε διάθεση γηπέδων συνολικού εμβαδού 225 στρεμμάτων, εκ των οποίων 115 στρέμματα διατέθηκαν με πώληση αποφέροντας έσοδα 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ 110 στρέμματα διατέθηκαν με δικαίωμα επιφανείας, δημιουργώντας ετήσιο επαναλαμβανόμενο έσοδο ύψους 350.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την εταιρεία, μεσοσταθμικά την τελευταία 5ετία η αύξηση που σημειώθηκε στις πωλήσεις γης, ξεπέρασε το 100%. Συνολικά, ο κύκλος εργασιών της το 2022 ανήλθε σε 8,2 εκατ. ευρώ από 13,046 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 35% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν σημαντικά, αγγίζοντας τα 2,2 εκατ. ευρώ από 9 εκατ. που είχαν ανέλθει το 2021.

Ροή ειδήσεων

Advertisement