Connect with us

Ελλάδα

Πιερρακάκης: Τα αποτελέσματα της PISA για τις επιδόσεις των μαθητών μας προβληματίζουν

Published

on

Στους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας για το επόμενο έτος αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού. Όπως είπε, ο προϋπολογισμός για τη νέα χρονιά δείχνει αύξηση των πόρων για την παιδεία στα 255 εκατομμύρια ευρώ, ενώ «από το 2019 έχει αυξηθεί κατά 16% και αυτό αντανακλά το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού στα θέματα και τις επενδύσεις στην παιδεία. Το πρώτο νομοθέτημα που θα φέρει η Βουλή τον νέο χρόνο αφορά μια σειρά δράσεων. Μεταξύ άλλων, 140 εκατομμύρια ευρώ θα «προικίσουν» 60 στοχευμένες δομές τύπου campus ενώ τα ΙΕΚ θα ονομαστούν σχολές ανώτερης επαγγελματικής εκπαίδευσης».

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της PISA για τις επιδόσεις των μαθητών, το μέλος της κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι προβληματίζουν τα αποτελέσματα. Για αυτό και ο επόμενος στόχος είναι το «ανοιχτό σχολείο». «Η εποχή της αυταρέσκειας τελείωσε, πρέπει να ξεκινήσει η εποχή της περιέργειας. Σε βάθος χρόνου θα υπάρχουν στοχευμένες αλλαγές όπως για παράδειγμα στο μάθημα της λογοτεχνίας με ολόκληρα συγγράμματα αλλά και την πληροφορική όπου θα δίνουν διεθνείς πιστοποιήσεις, ώστε να γίνει το σχολείο «γεννήτρια κοινωνικού κεφαλαίου» ανέφερε.

Μιλώντας για την ανώτατη εκπαίδευση, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να «να αποδεσμευτεί από τα δεσμά της κρατικής γραφειοκρατίας και του κρατικού μονοπωλίου» και πρόσθεσε ότι «η διεθνοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου θα συνεχιστεί με ένταση». Στόχος, όπως εξήγησε, είναι 40.000 Έλληνες φοιτητές να βρουν το εκπαιδευτικό πεπρωμένο τους στην Ελλάδα αλλά να γίνει και η χώρα μας τόπος προσέλκυσης για ξένους φοιτητές. Όπως εξήγησε, η χώρα μας είναι ήδη 8η στην προτίμηση των Αμερικανών φοιτητών. Ο κ. Πιερρακάκης, τόνισε ότι «επενδύοντας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στο δημόσιο πανεπιστήμιο απελευθερώνουμε το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το κρατικό μονοπώλιο με κανόνες και αυστηρά ποιοτικά κριτήρια».

Αμέσως μετά, πήρε τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «κρυφή ατζέντα στην Παιδεία», υποστηρίζοντας ότι στρατηγική της κυβέρνησης είναι «η ανακατεύθυνση πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα». Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, είπε ότι δεν έγινε καμία αναφορά στην ομιλία του κ. Πιερρακάκη για την ενίσχυση του δημοσίου χαρακτήρα των πανεπιστημίων.

Ροή ειδήσεων

Advertisement