Connect with us

Ελλάδα

Νέα παρέμβαση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από κορυφαίο βρετανό πολιτικό

Published

on

Τα γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα ως εφάπαξ δώρο από την Βρετανία, υπό τον όρο μιας νέας ευρύτερης αγγλοελληνικής πολιτιστικής συνεργασίας», υποστήριξε ο πρώην υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης και διπλωμάτης, Ντειβιντ Φροστ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, o Ντειβιντ Φροστ προτείνει το Ηνωμένο Βασίλειο να προχωρήσει σε μια «μεγαλειώδη χειρονομία» και να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για τη δημιουργία στενότερων διπλωματικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Υποστηρίζει μάλιστα πως η συνεργασία αυτή θα πρέπει να λειτουργήσει και ως «ενθάρρυνση» σε χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία, που έχουν επίσης αρχαιοελληνικά γλυπτά, να τα επιστρέψουν στην Ελλάδα.

«Μπορούμε να προσφέρουμε τα μάρμαρα ως εφάπαξ δώρο στην Ελλάδα, αλλά υπό τον όρο μιας νέας ευρύτερης αγγλοελληνικής πολιτιστικής συνεργασίας», τόνισε. Εξηγώντας αυτή την «πολιτιστική συνεργασία», ο Ντειβιντ Φροστ είπε πως θα μπορούσε να υπάρχει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής με αντικείμενα από τα ελληνικά μουσεία να πηγαίνουν στη Βρετανία.

Επίσης, υπογράμμισε ότι μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να είναι «μοναδική» και να είναι σαφές πως «δεν αποτελεί προηγούμενο για αιτήματα αποκατάστασης για οποιοδήποτε άλλο μουσειακό έκθεμα». Υπενθυμίζεται πως πολλά εκθέματα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο προέρχονται από άλλες χώρες, οι οποίες αξιώνουν την επιστροφή τους.

Ροή ειδήσεων

Advertisement