Connect with us

Χωρίς κατηγορία

Πώς θα καταλάβετε πόσο μεγάλο σε μέγεθος θα γίνει το κουτάβι σας

Published

on

Ετοιμάζεστε να υιοθετήσετε έναν σκύλο που είναι κουτάβι και θέλετε να μάθετε πόσο μεγάλο σε μέγεθος θα γίνει όταν μεγαλώσει. Αν και το μέγεθος δεν έχει σημασία, καθώς όλα τα ζώα, είναι αξιολάτρευτα και υπέροχα, εντούτοις υπάρχουν κάποιες φορές ορισμένοι παράγοντες που μας κάνουν να θέλουμε να ξέρουμε από πριν το μέγεθος που θα έχει.

Γιατί μπορεί σε πολλούς να φαίνεται ασήμαντο, όμως ας σκεφτούμε πόσα περιστατικά εγκατάλειψης ζώων έχουμε με αιτιολογία το μέγεθός τους. Οπότε επειδή δυστυχώς δεν είναι όλοι οι υποψήφιοι κηδεμόνες υπεύθυνοι, καλύτερα να ξέρουν από πριν τι ζώο υιοθετούν. Χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι αυτό θα τους κάνει υπεύθυνους.

Ωστόσο, το μέγεθος ενός σκύλου σε πλήρη ανάπτυξη είναι ένα πολύπλοκο πράγμα που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με 100% βεβαιότητα. Το μέγεθος του ενήλικου σώματος μπορεί να επηρεαστεί από το DNA, το περιβάλλον, το φύλο, τη διατροφή και πολλές άλλες μεταβλητές.

Θα δούμε διάφορους παράγοντες που θα σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε πόσο μεγάλο σε μέγεθος θα γίνει το κουτάβι σας.

1. Εξέταση DNA

Η εξέταση DNA είναι ο πιο ακριβής δείκτης πρόβλεψης του μεγέθους ενός σκύλου.

Στο παρελθόν, ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψει κανείς το μέγεθος ενός κουταβιού ήταν να κοιτάξει το μέγεθος των γονέων του. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν είναι πάντα ακριβής, καθώς τα κουτάβια μπορεί να κληρονομούν χαρακτηριστικά από τους «παππούδες» τους. Το μέγεθός τους επίσης μπορεί να επηρεάζεται και από άλλες απρόβλεπτες μεταβλητές.

Τα τελευταία χρόνια, η εξέταση DNA έχει πραγματικά γίνει ένα δημοφιλές εργαλείο για την εκτίμηση του ενήλικου μεγέθους ενός κουταβιού.

Εξετάζοντας τον γενετικό κώδικα ενός κουταβιού, οι ειδικοί μπορούν να κάνουν πιο ακριβείς προβλέψεις για το πόσο μεγάλο θα γίνει τελικά αυτό.

Τα τεστ DNA δεν είναι 100% ακριβές αλλά αποτελεί τον ακριβέστερο τρόπο εκτίμησης του μεγέθους του ενήλικου σκύλου σε συνδυασμό πάντα με εξωτερικούς παράγοντες (μέγεθος γονέων, φυλή, φύλο κ.λπ. ).

Ως εκ τούτου, τα τεστ αυτά έχουν γίνει απαραίτητο εργαλείο για τους εκτροφείς και πολλούς κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων που θέλουν να γνωρίζουν τι να περιμένουν από τα σκυλιά τους στο μέλλον.

2. Η φυλή παίζει μεγάλο ρόλο

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του μεγέθους ενός ζώου είναι η φυλή. Αν είστε σίγουροι για τη φυλή του κουταβιού σας, μπορείτε να υπολογίσετε πόσο μεγάλο θα γίνει.

Για παράδειγμα, οι μικρόσωμες φυλές και οι μινιατούρες ζυγίζουν 4-10 κιλά ως ενήλικες. Αντίθετα, οι μεγάλες φυλές μπορεί να ζυγίζουν και πάνω από 40 κιλά.

Φυσικά, υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις, αλλά γνωρίζοντας το μέσο μέγεθος μιας φυλής μπορείτε να έχετε μια καλή ιδέα για το πόσο μεγάλο θα είναι το κουτάβι σας όταν μεγαλώσει.

3. Πόσο μεγάλοι είναι οι γονείς του

Σε γενικές γραμμές, τα κουτάβια κληρονομούν το μέγεθός τους από τους γονείς τους. Αν ξέρετε πόσο μεγάλοι είναι οι γονείς, θα έχετε μια καλή ιδέα για το πόσο μεγάλο θα γίνει και το κουτάβι σας. Αλλά, όπως είπαμε, αυτό δεν είναι πάντα ακριβές. Και επίσης η μέθοδος αυτή ισχύει μέχρι ενός σημείου, καθώς τα κουτάβια από την ίδια γέννα μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος.

Λάβετε υπόψη σας ότι το κουτάβι σας μπορεί να μην φτάσει στο πλήρες ενήλικο μέγεθός του πριν το πρώτο έτος για μεσαίου μεγέθους σκυλιά και αρκετά πιο μετά από το πρώτο έτος για σκυλιά μεγάλων φυλών.

4. Πόσο τρώει όταν είναι μικρό

Εάν το κουτάβι σας τρώει πολύ και φαίνεται να μεγαλώνει γρήγορα, είναι πιο πιθανό να γίνει ένας μεγαλύτερος ενήλικας σκύλος σε σύγκριση με άλλα σκυλιά της ίδιας φυλής. Αυτό δεν σημαίνει ότι επηρεάζει τη συνολική σκελετική δομή του σκύλου και ότι θα ψηλώσει, για παράδειγμα. Αφορά περισσότερο το πόσο θα ζυγίζει καθώς μεγαλώνει, το οποίο είναι ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στο συνολικό του μέγεθος.

Από την άλλη πλευρά, αν τα κουτάβια φαίνεται να χορταίνουν εύκολα και να παίρνουν βάρος αργά, είναι πιο πιθανό να γίνουν μικρόσωμα.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας δεν υποσιτίζεται, καθώς αυτό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξή του και να επηρεάσει το μέγεθός του όταν μεγαλώσει. Γενικά δίνοντας προσοχή στην όρεξή του, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το τι να περιμένετε όσον αφορά το μέγεθός του.

5. Ποιο είναι το φύλο του

Γενικά, τα αρσενικά σκυλιά τείνουν να είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Η διαφορά αυτή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών και της σκελετικής δομής. Αυτό ισχύει τόσο για τα ημίαιμα όσο και για τα σκυλιά ράτσας.

Όταν εξετάζετε το γενικό εύρος βάρους για τη φυλή του κουταβιού σας, μπορείτε να περιμένετε ότι ένας αρσενικός σκύλος θα είναι πιο κοντά στο ανώτερο όριο ενώ ένα θηλυκό πιο κοντά στο κατώτερο όριο. Για παράδειγμα, εάν το γενικό εύρος βάρους για μια φυλή είναι 15-20 κιλά, ένας θηλυκός σκύλος θα είναι πιο κοντά στα 15 κιλά, ενώ ένας αρσενικός σκύλος μπορεί να είναι πιο κοντά στα 20 κιλά.

6. Η ηλικία κατά την οποία στειρώθηκε

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να πούμε με 100% βεβαιότητα ότι η στείρωση μπορεί να επηρεάσει το μέγεθος του σκύλου. Υπάρχουν, ωστόσο, μελέτες, οι οποίες έχουν διαπιστώσει ότι τα σκυλιά μπορεί να καταλήξουν να είναι ψηλότερα αν στειρωθούν πριν από την πλήρη ωρίμανση (6-24 μήνες, ανάλογα με τη φυλή).

Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι ο λόγος για τον οποίο αυτά τα σκυλιά καταλήγουν να είναι ψηλότερα από τα σκυλιά που έχουν στειρωθεί αργότερα είναι επειδή το σώμα τους σταματά να απελευθερώνει ορμόνες που κανονικά σταματούν την ανάπτυξη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πόδια τους να συνεχίσουν να αναπτύσσονται πέρα από αυτό που θα θεωρούνταν φυσιολογικό ή μέσος όρος. Αυτό σημαίνει ότι, ανάλογα με την ηλικία στείρωσης του κουταβιού σας, υπάρχει πιθανότητα να επηρεαστεί το μέγεθός του αργότερα όταν δηλαδή μεγαλώσει πλήρως.

7. Μέγεθος πατούσας

Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερες είναι οι πατούσες, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο σκύλος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μέγεθος των ποδιών σχετίζεται άμεσα με το μήκος των ποδιών. Και τα μακρύτερα πόδια συνήθως σημαίνουν μεγαλύτερο συνολικό μέγεθος.

Φυσικά, αυτό δεν είναι πάντα ακριβές, καθώς υπάρχουν πολλά μικρά σκυλιά με μεγάλες πατούσες και το αντίστροφο. Ωστόσο, μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια γενική ιδέα για το μέγεθος του κουταβιού σας ως ενήλικα.

Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα κουτάβια

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε πότε τα κουτάβια σταματούν να μεγαλώνουν, ώστε να μπορείτε να έχετε το ακριβέστερο ενήλικο μέγεθος του ζώου σας. Δείτε τα παρακάτω ενδεικτικά.

Τα Τσιουάουα και τα Τεριέ Γιορκσάιρ σταματούν να μεγαλώνουν όταν φτάσουν τους δέκα μήνες.

Τα Μπιγκλ και τα Μπασέντζι, που θεωρούνται μεσαίου μεγέθους σκυλιά, θα σταματήσουν να μεγαλώνουν όταν φτάσουν στον 18ο μήνα.

Τα Κόλεϊ και τα Γκόλντεν Ριτρίβερ, που θεωρούνται μεγάλα σκυλιά, θα σταματήσουν να μεγαλώνουν όταν γίνουν δύο ετών.

Τέλος οι μεγαλόσωμοι Μεγάλοι Δανοί θα χρειαστούν έως και τρία χρόνια μέχρι να φτάσουν στο τελικό ενήλικο μέγεθος και βάρος τους.

Ροή ειδήσεων

Advertisement