Connect with us

Ελλάδα

Ραντεβού με την εφορία που δεν πρέπει να χαθούν μέχρι το τέλος του έτους

Published

on

Σειρά φόρων και δόσεων στην εφορία θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Υπολογίζεται ότι περίπου 2 δισ. ευρώ θα πάνε από τις «τσέπες» των φορολογουμένων στο κρατικό ταμείο μόνο σε φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, άμεσους και έμμεσους φόρους.

Και μαζί με αυτά, τρέχουν οι υποχρεώσεις για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για αναδρομικάτεκμήριακληρονόμουςκατοίκους εξωτερικού κ.ά.

Αναλυτικότερα, στο «καλεντάρι» με τις φορο – εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν έως το τέλος του έτους περιλαμβάνονται:

1. Δηλώσεις για αναδρομικά: Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2022 αναδρομικά, ανεξάρτητα από τον χρόνο που ανάγονται, θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 τροποποιητικές δηλώσεις. H τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη, στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2022.

Για παράδειγμα, για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024. Οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής, ενώ για το φορολογικό έτος 2014 και προηγούμενα υποβάλλονται στη ΔΟΥ.

2. Δηλώσεις για κάλυψη τεκμηρίων: Οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το 2023 έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών, αλλά θα πρέπει να υποβάλλουν τις σχετικές ηλεκτρονικές δηλώσεις στην πλατφόρμα myProperty.

3. Δήλωση από κληρονόμους: Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2022.

4. Δήλωση κατοίκων εξωτερικού: Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

5. Πληρωμές φόρων: Στις 29 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 8η δόση ΕΝΦΙΑ και η 6η δόση του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης. Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών θα πρέπει στις συγκεκριμένες προθεσμίες να πληρώσουν τις δόσεις.

Ροή ειδήσεων

Advertisement