Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ σε Αχαΐα – Ηλεία-Σε Άραξο και Ανδραβίδα η μεγάλη άσκηση “Ramstein Flag” τον Σεπτέμβριο του 2024

Published

on

Οι δύο αεροπορικές βάσεις της περιοχής, ο Άραξος (116 Πτέρυγα Μάχης) και η Ανδραβίδα (117 Πτέρυγα Μάχης) αναμένεται να φιλοξενήσουν την άσκηση “Ramstein Flag”, που θα είναι η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ για το 2024 σε διασυμμαχικό επίπεδο και η οποία θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Οι δύο αεροπορικές βάσεις θα υποδεχθούν αεροσκάφη και προσωπικό από το σύνολο σχεδόν των χωρών της Συμμαχίας, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο των νατοϊκών σχεδιασμών.
Η άσκηση θα διεξαχθεί το προσεχές φθινόπωρο (εντός του Σεπτεμβρίου) αλλά από το νέο έτος αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες συσκέψεις στο Αεροπορικό Επιτελείο για την οργάνωση της Άσκησης και τον καθορισμό των σεναρίων.
Τα πιο σύγχρονα μαχητικά που διαθέτει η Δύση 4,5 και 5ης γενιάς με κορυφαίο το «αόρατο» αεροσκάφος F-35 αλλά και τα πανίσχυρα Rafale και F-16 Viper τα οποία βρίσκονται ήδη στη «φαρέτρα» της ελληνικής αεροπορίας θα συμμετέχουν στην ασκηση.
ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ
Ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα της ελληνικής αεροπορίας για να διεκδικήσει την ασκηση ήταν η δυνατότητα δέσμευσης πολύ μεγάλων περιοχών τόσο πάνω από την ηπειρωτική χώρα όσο πάνω απ’ τη θάλασσα, για να γίνουν σύνθετα σενάρια που προβλέπουν πολυάριθμους σχηματισμούς, σύμφωνα με το δόγμα του ΝΑΤΟ για τις αεροπορικές επιχειρήσεις. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε ακόμη το γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας, όπως και η θέση της στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από περιοχές ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ, όπως η Μέση Ανατολή και η Μαύρη Θάλασσα.
«Η Άσκηση είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να επιβεβαιώσει τη θέση της ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να αναδείξει τη γεωπολιτική της σημασία», αναφέρουν αεροπορικές πηγές. Η Άσκηση έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ετοιμότητα και την ικανότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην αεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, την αντιμετώπιση των ηλεκτρονικών παρεμβολών κ.α. επιχειρήσεων. Οι αεροπορίες που θα συμμετάσχουν θα εμπλακούν τόσο σε επιθετικές όσο και σε αμυντικές επιχειρήσεις, ενσωματώνοντας διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών για την προσομοίωση σε ρεαλιστικές συνθήκες μάχης.
Τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας που θα ενεργοποιηθούν σε όλη τη χώρα θα διαδραματίσουν επίσης κρίσιμο ρόλο, παράλληλα με τη συμμετοχή του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων σε αποστολές αναγνώριση και κατάδειξης στόχων. Από ελληνικής πλευράς, σχεδιάζεται η συμμετοχή του συνόλου του αεροπορικού στόλου, με τα Rafale και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων.

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement