Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

Η συνεχιζόμενη καλοκαιρία περιόρισε τις προσδοκίες εμπόρων της Πάτρας, ακόμη και μέσα στις γιορτές, για αύξηση στις πωλήσεις σε χειμερινά είδη

Published

on

Το δώρο «ζέστανε» για τα καλά την αγορά της πόλης από τις παραμονές των φετινών Χριστουγέννων όμως, το διάστημα που ακολουθεί, η αγορά θα πρέπει να βρει άμεσα μια νέα «πυξίδα».

Η κλιματική αλλαγή και η παρατεταμένη καλοκαιρία φαίνεται να απειλεί μια μεγάλη κατηγορία παραδοσιακών εμπόρων της Πάτρας οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τις αρχές του 2023.
Πολλά είναι τα καταστήματα που κατά την περίοδο των Χριστουγέννων κάλυψαν σε ποσοστό πάνω από 50%, τις απώλειες που καταγράφηκαν το περασμένο φθινόπωρο λόγω των ανατιμήσεων και της ακρίβειας στα τρόφιμα.

Μια κατηγορία εμπόρων όμως που δραστηριοποιούνται σε ρούχα και παπούτσια, δεν έχουν καλύψει ούτε κατά το ¼ τις προσδοκίες που είχαν από την αύξηση του εορταστικού τζίρου και το γεγονός ότι το δώρο των Χριστουγέννων βρέθηκε στα χέρια των καταναλωτών έγκαιρα…
«Ο κόσμος στην περιοχή μας ψώνισε μέσα στις γιορτές αλλά πλέον περνάμε σε μια περίοδο που ο καταναλωτής καθορίζει τις ανάγκες του με βάση τα απαραίτητα και έχει διακόψει να εφοδιάζεται συστηματικά με κάποια είδη.

Ειδικότερα στην Πάτρα, το κοινό όχι μόνο ακούει αυτά που λέγονται από επίσημα κυβερνητικά χείλη για την αλλαγή του κλίματος αλλά αισθάνεται ήδη ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και αλλάζει συνήθειες» αναφέρει στην «Γ» το μέλος του προεδρείου του Συλλόγου Εμπόρων Ιστορικού Κέντρου της Πάτρας Άκης Τριανταφύλλου.
Το πρόβλημα στις πωλήσεις σε καταστήματα που εμπορεύονται χειμερινά είδη εμφανίστηκε ήδη από τον περασμένο μήνα και αναμένεται να παραμείνει έως και τις αρχές Ιανουαρίου.

Η προσδοκία για ανάκαμψη αφορά πλέον την πιθανή αλλαγή των καιρικών συνθηκών από τις αρχές του έτους αλλά και την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων η οποία θα γίνει στις 8 Ιανουαρίου.

«Θεωρώ ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και η χειμερινή εκπτωτική περίοδος μπορεί να αποδειχθεί ότι υφίστανται πλέον σε λάθος χρονικό σημείο και πιθανό είναι να μην καλύπτουν πραγματικές ανάγκες του κόσμου για την προμήθεια εποχικών ειδών.

Το είδαμε πρόσφατα και αναμένεται να επαναληφθεί. Θα πρέπει να επανεξεταστεί ο θεσμός των εκπτώσεων στη βάση των πραγματικών αναγκών του καταναλωτή για εποχικά είδη. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε το διάλογο αλλά, μετά τις γιορτές, πρέπει να ξεκινήσει συζήτηση καθώς τα στοιχεία για την ανάκαμψη του τζίρου στο εμπόριο και τις περιορισμένες ελπίδες σε αρκετές κατηγορίες, στο εμπόριο, θα υπάρχουν στα χέρια μας, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου.
Το εορταστικό ωράριο
-Σήμερα Παρασκευή 29 Δεκέμβριου η αγορά της Πάτρας λειτουργεί με σπαστό ωράριο (9.00 πμ. -14.00 και 17.30-21.00).
-Αύριο Σάββατο, 30 Δεκέμβριου, προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς η αγορά θα είναι ανοικτή από 10.00 πμ. έως 19.00.
-Μεθαύριο Κυριακή 31-12-2023 η αγορά θα είναι ανοικτή για επτά ώρες (11.00 πμ. -19.00).
-Δευτέρα και Τρίτη 1 και 2 Ιανουαρίου 2024 η αγορά θα είναι κλειστή όπως και το Σάββατο των Θεοφανείων 6 Ιανουαρίου 2024.

Ροή ειδήσεων

Advertisement