Connect with us

Πάτρα - Δ. Ελλάδα

«Κλειδώνουν» τα νέα σχήματα-Σαββατοκύριακο ζυμώσεων ενόψει των δημαιρεσιών στις 2 και 3 Ιανουαρίου για την ανάδειξη των νέων προεδρείων σε Περιφέρεια και Δήμους

Published

on

Κορυφώνεται η αγωνία για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και στους άλλους δήμους της Αχαΐας, με τις τελικές «ζυμώσεις» να γίνονται εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά (στις 2 και 3 Ιανουαρίου) θα γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις των συμβουλίων για την ανάδειξη προεδρείων και επιτροπών, ενώ ταυτόχρονα ή αμέσως μετά αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τις θέσεις των Αντιπεριφερειαρχών και των Αντιδημάρχων.

Το Υπουργείο Εσωτερικών με εγκυκλίους του έχει ήδη ενημερώσει για την προβλεπόμενη διαδικασία, αλλά και τον αριθμό των μελών που θα συγκροτήσουν τις Επιτροπές στους Δήμους, καθώς και τον αριθμό των νέων αντιπεριφερειαρχών και αντιδημάρχων που καθορίζεται βάσει πληθυσμού.

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Το νέο έτος – και η νέα θητεία – βρίσκει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τους Δήμους ενώπιον νέων δεδομένων.  Και αυτό γιατί το υπουργείο Εσωτερικών, αφενός προσθέτει θέσεις ευθύνης στις Περιφέρειες ενώ η κατάργηση των οργανισμών και των επιτροπών στους Δήμους, «δημιουργεί» νέες αντιδημαρχίες.

ΤΟ ΝΕΟ «ΤΟΠΙΟ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ειδικότερα, ως προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πέρα από τους 11 Αντιπεριφερειάρχες (τρεις χωρικοί και οκτώ θεματικοί), θεσμοθετούνται πλέον άλλες τέσσερις θέσεις. Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στον Περιφερειάρχη να ορίσει Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, καθώς και τρεις ακόμα άμισθους Αντιπεριφερειάρχες. Επιπροσθέτως, παραμένουν οι θέσεις των τεσσάρων Εντεταλμένων Συμβούλων / Βοηθών Περιφερειάρχη (δύο έμμισθοι και δύο άμισθοι), ενώ όπως ήδη συμβαίνει, από την παράταξη της πλειοψηφίας θα οριστεί και ο νέος πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο Νεκτάριος Φαρμάκης έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει έως 20 από τα 27 μέλη της παράταξής του σε θέσεις ευθύνης.

Ως προς τα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν, ο κ. Φαρμάκης παραμένει «σφίγγα», έχοντας πάντως τη δυνατότητα να «ανοίξει» πλέον τη βεντάλια και να αξιοποιήσει περισσότερα στελέχη της παράταξής του. Υπό αυτό το πρίσμα, πρόσωπα που διαθέτουν ήδη σημαντική εμπειρία στο έργο της Περιφέρειας, αλλά και περιφερειακοί σύμβουλοι που σημείωσαν σημαντικές εκλογικές επιδόσεις, φαίνεται να έχουν ένα προβάδισμα, χωρίς πάντως να υπάρχουν βεβαιότητες.

Η εκλογή προεδρείου και περιφερειακής επιτροπής στην ΠΔΕ θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη 3 Ιανουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες, πριν τη συνεδρίαση θα συγκληθεί η ομάδα του κ. Φαρμάκη.

ΜΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑ ΔΗΜΟ

Στους Δήμους, ο νέος Νόμος προβλέπει την κατάργηση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής και την αντικατάστασή τους από μία ενιαία Δημοτική Επιτροπή, η οποία στα 19μελη Δημοτικά Συμβούλια (Ερύμανθος και Καλάβρυτα) θα απαρτίζεται από τον Δήμαρχο, δύο μέλη της πλειοψηφίας και δύο μέλη της μειοψηφίας, στα 25μελή Δημοτικά Συμβούλια (Δυτική Αχαΐα) και στα 29μελή (Αιγιάλεια) θα απαρτίζεται από επτά μέλη, τον Δήμαρχο και τέσσερα μέλη από την πλειοψηφία και δύο από την μειοψηφία και τέλος στο Δήμο Πατρέων η Δημοτική Επιτροπή θα έχει εννέα μέλη, τον Δήμαρχο και πέντε από την πλειοψηφία και τρία από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

Οι ειδικές συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων της Αχαΐας για την ανάδειξη των νέων προεδρείων, έχουν προγραμματιστεί στην Πάτρα στις 2 Ιανουαρίου στις 3.30 το μεσημέρι, στην Αιγιάλεια στις 2 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι, στον Ερύμανθο στις 3 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα, στη Δυτική Αχαΐα στις 2 Ιανουαρίου. Τις ειδικές συνεδριάσεις συγκαλούν οι πρώτοι σε ψήφους δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφούσας παράταξης.

 

 

 

Ροή ειδήσεων

Advertisement